Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Regulacja drzwi przednich na zawiasach - da się?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   miminek

miminek
  • 23 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 12 marca 2009 - 18:51

Drzwi kierowcy mam jakoś tak nie w pionie. Na górnym zawiasie jest ok, a na dolnym drzwi wystają na zewnątrz. Minimalnie, może 1 mm, ale mnie to trochę denerwuje. Czy zawiasy w kluseczce mają jakąś regulację? Czy te tulejki w zawiasach są może mimośrodowe i da się nimi wyregulować, czy trzeba młotem nap...ć?

#2 OFFLINE   Pit_Diablo

Pit_Diablo
  • 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 12 marca 2009 - 19:10

drzwi kierowcy mam jakoś tak nie w pionie. Na górnym zawiasie jest ok, a na dolnym drzwi wystają na zewnątrz. Minimalnie, może 1 mm, ale mnie to trochę denerwuje. Czy zawiasy w kluseczce mają jakąś regulację? Czy te tulejki w zawiasach są może mimośrodowe i da się nimi wyregulować, czy trzeba młotem nap...ć?

wymienia sie te tulejki

#3 OFFLINE   miminek

miminek
  • 23 postów

Napisany 12 marca 2009 - 19:15

Nie mam luzu na zawiasach. Drzwi nie nie ruszają się góra-dół po otwarciu. Denerwuje mnie tylko to prawie nie widoczne odstawanie dolnej części drzwi. Szczelina dookoła drzwi jest równa.

#4 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 marca 2009 - 20:27

W sam naprawiam było coś na ten temat ;) Poszukaj, jest na forum gdzieś do ściągnięcia.

#5 OFFLINE   Marif

Marif

mgrOmega

• 331 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 12 marca 2009 - 21:51

Jedyne co możesz zrobić i próbować to na zamku ,który jest na słupku poluzuj te dwie śrubki na thorks i go troszkie cofnij i powinno być ok.
I`m The Legend - OPEL OMEGA

[SIGPIC][/SIGPIC]

#6 OFFLINE   Karawan

Karawan
  • 98 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 2.0 8v X20SE

Napisany 12 marca 2009 - 22:25

Otwórz drzwi na maxa,uwieś sie na nich tak z wyczuciem i po kłopocie

#7 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów

Napisany 13 marca 2009 - 08:23

Nie mam luzu na zawiasach. Drzwi nie nie ruszają się góra-dół po otwarciu. Denerwuje mnie tylko to prawie nie widoczne odstawanie dolnej części drzwi. Szczelina dookoła drzwi jest równa.

Jeśli drzwi wychodzą z poza obrysu karoserii to musiała być jakaś ingerencja sił zewnętrznych (czyżby jakiś dzwonik?) Drzwi nie mają regulacji na zawiasie. Jedyna mi znana to zdjąć drzwi, zabezpieczyć przelot otworu i dogiąć odpowiednio. Nie wiem czy ten 1 mm jest tego wart. Wymianą trzpieni można podnieść opadnięte drzwi.

#8 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów

Napisany 13 marca 2009 - 17:46

Rozumiem że dół drzwi nie licuje z błotnikem, tak? Jest na to prostu sposób, wystarczy o ten mm wusunąc błotnik na zewntrz. Poluzuj śróbe i go odsuń. Drugi sposób to lekkie dogięcie dołu drzwi. Nie bój sie, lakier nie pęknie i na drzwiach nie będzie śladu. Tylko zrób to z wyczuciem.

#9 OFFLINE   miminek

miminek
  • 23 postów

Napisany 14 marca 2009 - 18:23

"W sam naprawiam było coś na ten temat "
Właśnie mam tę książkę, a właściwie strasznego gniota. Jest beznadziejnie napisana. Jakieś tam informacje zawiera, ale nic konkretnego. Na temat regulacji drzwi jest napisane tylko, że można je wyregulować, ale trzeba być fachowcem, a po wszystkim należy zabezpieczyć antykorozyjnie ( ha ha - omki się nie da zabezpieczyć) ewentualne uszkodzenia powłoki lakierniczej. Z tego opisu można się domyślić, że jednak trzeba użyć młota i dlatego chyba sobie odpuszczę. Autko nie miało żadnego dzwonu w Krakowie, tylko ot tak podczas polerowania zauważyłem taki mały feler.
Dzięki za porady.

ps. ta książka jest naprawdę fatalnie napisana. Wcześniej miałem Audi 80 i do niej to była książka, że hej. Eleganckie zdjęcia, dokładne opisy i porady. A tu jakieś rysuneczki. Kończę bo to tak trochę nie na temat.

#10 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów

Napisany 14 marca 2009 - 18:41

Miminek, zrób tak jak napisałem wyżej.