Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

czy da się naprawić matę grzewczą w fotelu kierowcy

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
16 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mazi00

mazi00
  • 12 postów

Napisany 11 marca 2009 - 01:10

Witam serdecznie
Jak w temacie
Nie działa mi ogrzewanie fotela przedniego, prawdopodobnie mata jest przerwana. Napięcie do fotela dochodzi więc układ jest sprawny.
Pozdrawiam

#2 OFFLINE   jejek

jejek

MV6 w dieslu ! :)

• 280 postów

Napisany 11 marca 2009 - 01:23

u mnie to samo, dolna mata nie ma przejscia
dało by sie zrobic tylko problem znalezc w ktorym miejscu jest przerwana
ostatnio rozebrałem fotel ale mata jakby jest na stałe przyklejona do skóry a myślałem że ot tak wyciagne samą mate ehhh...

#3 OFFLINE   mazi00

mazi00
  • 12 postów

Napisany 11 marca 2009 - 22:22

u mnie to samo, dolna mata nie ma przejscia
dało by sie zrobic tylko problem znalezc w ktorym miejscu jest przerwana
ostatnio rozebrałem fotel ale mata jakby jest na stałe przyklejona do skóry a myślałem że ot tak wyciagne samą mate ehhh...

Ja nie mam skóry tylko welur ale pewnie i tak będzie problem. A gdyby kupić fotel z ogrzewaniem to da się środek zmienić?

#4 OFFLINE   ispradomsko

ispradomsko

-----

• 115 postów

Napisany 12 marca 2009 - 00:13

Panowie pewnie ze sie da naprawić sam u siebie naprawiałem i jak do tej pory grzeje bez zastrzeżeń trzeba tylko fotel rozebrać i polutować to co się przepaliło

#5 OFFLINE   jejek

jejek

MV6 w dieslu ! :)

• 280 postów

Napisany 12 marca 2009 - 00:49

jak zlokalizowałeś przerwanie ?? patrzylem u mnie wygladalo ze musialbym wszystko pruć bo nie bylo widac tego drucika

#6 OFFLINE   ispradomsko

ispradomsko

-----

• 115 postów

Napisany 12 marca 2009 - 15:41

musisz zdjać tapicerke z fotela i patrzeć u mnie aż gąbke wypaliło wiec ze znalezieniem przerwy nie miałem problemu cała naprawa z pomocnikiem zajęła mi jakas dobrą godzinke

#7 OFFLINE   neomanifesto

neomanifesto
  • 39 postów

Napisany 10 czerwca 2009 - 01:43

Ispradomsko ma racje.U mnie na przykład wypaliło welur i moje sztruksowe gacie :).Polutowałem i zacerowałem fotel heheheh

#8 OFFLINE   Coolin

Coolin
  • 120 postów

Napisany 15 października 2009 - 21:26

Hmm!To naprawdę da się naprawić te maty?? Bo u mnie też padły.Ale czy ten cały drucik jest widoczny bo z tego co widziałem na zdjęciach takiej maty to nie widać.Więc jak taka naprawa wygląda w praktyce?

#9 OFFLINE   tomek mv6

tomek mv6
  • 204 postów

Napisany 16 października 2009 - 00:24

a czy mozna by jasniej zeby stwierdzic czy napewno maty padly,w ktorych kostkach powinno byc napiecie i ktorymi przewodami sprawdzic przejscie mat?

#10 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 16 października 2009 - 07:41

Wystarczy odpiąć wtyczkę maty siedziska i sprawdzić multimetrem czy jest zamknięty obwód. Mata oparcia sama w sobie na wtyczce musi mieć obwód zamknięty, mata siedziska nie ma. Obwód zamknięty jest tylko wtedy gdy obie maty są połączone.

#11 OFFLINE   Coolin

Coolin
  • 120 postów

Napisany 16 października 2009 - 08:41

Dobra a co z tym naprawianiem tych mat realne czy nie?Bo jak by co to dzisiaj bym sie wziął za to.Ja sprawdzilem w ten sposob,ze w tej kostkach przy siedzeniu które są do mat jest napięcie gdy włączam na panelu a maty nie grzeją więc wiadomo,że to maty.

#12 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 16 października 2009 - 09:51

Możesz próbować lutować i najczęściej palą się przy wyprowadzeniu z maty przewodu. Linka grzewcza jest ułożona w "falę" i można ją dzięki temu trochę naciągnąć.
Technicznie zrobić się da ale osobiście wolałbym wymienić na nowe. Też się da bo robiłem u siebie w fotelach skórzanych, które uchodzą za "te trudniejsze".

#13 OFFLINE   tomek mv6

tomek mv6
  • 204 postów

Napisany 16 października 2009 - 11:05

tej kostkach przy siedzeniu które są do mat jest napięcie gdy włączam na panelu a maty nie grzeją więc wiadomo,że to maty.

tylko u mnie jest ich chyba z 6 .moze jakims kolorem przewodow zucie.please

#14 OFFLINE   Coolin

Coolin
  • 120 postów

Napisany 16 października 2009 - 14:26

tylko u mnie jest ich chyba z 6 .moze jakims kolorem przewodow zucie.please

ja mam 2 kostki odpowiedzialne za to w B FL pierwsza kabel zielono-czarny i żółtoczarny.i nastepna kostka czarny i brazowy. a z tego co wiem co w B byla jedna bo u mnie jest jedna do regulacji ta pierwsza.

#15 OFFLINE   mikun

mikun
  • 203 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 17 października 2011 - 00:47

Odświeżam temat - czy ktoś wie gdzie można kupić maty grzewcze do omegi B FL ? Mam skórzaną tapicerkę i nie wiem czy wyciągać fotel z samochodu i bawić się w lutowanie starej czy wymienić na nowe. Przyznam że stara mata zanim się rozgrzała to miałem i tak cały tyłek zimny :-) mam nadzieję że nowa nagrzeje fotel sprawniej.

#16 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 17 października 2011 - 07:33

Odświeżam temat - czy ktoś wie gdzie można kupić maty grzewcze do omegi B FL ? Mam skórzaną tapicerkę i nie wiem czy wyciągać fotel z samochodu i bawić się w lutowanie starej czy wymienić na nowe. Przyznam że stara mata zanim się rozgrzała to miałem i tak cały tyłek zimny :-) mam nadzieję że nowa nagrzeje fotel sprawniej.

Mam ten sam problem.
Tu :http://allegro.pl/li...category=0&sg=0
gość wystawia tę matę już parę miesięcy. Rozmawiałem z nim telefonicznie, twierdzi że maty są z demontażu i sprawne. Czy po zamontowaniu w aucie nadal będą to loteria, a cena nie jest mała. Gdyby komplet kosztował na jeden fotel 100 zł, to bym ryzykował.Nie sprawdzałem ile kosztuje w serwisie, ktoś wie?

#17 OFFLINE   Krzyś

Krzyś
  • 196 postów
  • Województwo: podlaskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0i 8v 20SE

Napisany 12 listopada 2011 - 10:32

1- maty do skóry i weluru inne
2- mata siedziska prawego i lewego różne
3- mata oparcia takie same dla obu foteli
4- koszt nowej maty siedziska w ASO 475 zł sztuka
5- koszt maty oparcia w ASO 170 zł sztuka
Tak przynajmniej twierdzi kolega z forum Karburator ale on ma Bfl Miejmy nadzieję że w b są tańsze bo podane ceny są Zaporowe.
Krristof