Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Demontaż LPG

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
17 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   deinterlace

deinterlace
  • 115 postów

Napisany 11 marca 2009 - 00:19

Słyszałem, że koszt w warsztacie to ok. 100 zł, tylko czy zwracają mi moją instalację? Mogłaby się przecież komuś przydać. To w końcu niespełna dwuletni STAG 200 - 6, z butlą bodajże 70l. Jest w 100 proc sprawny, z kompletem papierów - gdyby ktoś był zainteresowany.
Na dzień dzisiejszy LPG pracuje w mojej 2.5 V6.:p

#2 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 11 marca 2009 - 13:35

Słyszałem, że koszt w warsztacie to ok. 100 zł, tylko czy zwracają mi moją instalację? Mogłaby się przecież komuś przydać. To w końcu niespełna dwuletni STAG 200 - 6, z butlą bodajże 70l. Jest w 100 proc sprawny, z kompletem papierów - gdyby ktoś był zainteresowany.
Na dzień dzisiejszy LPG pracuje w mojej 2.5 V6.:p

sam zdemontuj. potrzebujesz ewentualnie nowy kolektor ssacy z wiazka wtryskow zeby nie lutowac a sprzedajesz w calosci - latwiejszy motaz. Maro chcial kupic - napisz do niego

#3 OFFLINE   deinterlace

deinterlace
  • 115 postów

Napisany 11 marca 2009 - 13:57

A nie potrzebuję jakiegoś papierka do wydz. kom.?

Sam nie potrafię. Właśnie pytałem ile to kosztuje w tym silniku...350 - 400zł. W tej sytuacji opchnę komplet (700zł) temu, kto wpadnie do mnie i sobie ją wymontuje:). Na razie wyciągam butlę, żeby zrobić miejsce na wózek :)

#4 OFFLINE   deinterlace

deinterlace
  • 115 postów

Napisany 12 maja 2009 - 10:00

Póki co wymontowałem tylko butlę (2 razy większy bagażnik!), reszta w końcu dużo nie waży... Zawsze przy sprzedaży mogę wrzucić butlę i wszystko gra!

#5 OFFLINE   MariuszD.

MariuszD.
  • 635 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 05 listopada 2012 - 09:02

Chciałbym ze Scenica żony usunąć instalkę LPG. Samochód nie chodzi na niej zbyt dobrze, a konkretnie gaśnie na wolnych obrotach. Dotychczasowe próby regulacji i poprawy stanu rzeczy się nie powiodły, a na dodatek skończyła sie homologacja na butle.
Stąd pomysł na wywalenie LPG i jazda na Pb do końca żywota tego samochodu - nie warto w niego inwestowac PLN w doprowadzenie instalacji do działania.
Moje pytanie dotyczy kwestii formalnych. Samochód ma wbity gaz w dowód rej., jeśli usunę instalację to czy ma to jakieś następstwa? Czy można tak jeżdzić i czy przy przeglądzie/kontroli nie będę miał kłopotów?

Omega B 2.5V6 kombi ASB - sprzedana
Omega BFL 3.2V6 sedan ASB

Chevrolet Suburban 2012 5.3V8 ASB
Mariusz Domżalski (trumna)
indiańskie imię: "błękitne plecy"

#6 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 05 listopada 2012 - 09:22

ja znalazłem:

Przegląd techniczny

Aby zalegalizować demontaż instalacji LPG, trzeba pojechać na przegląd do stacji kontroli pojazdów (82 zł). Diagnosta po stwierdzeniu, że instalacji w aucie nie ma, wyda nam odpowiednie zaświadczenie potrzebne w urzędzie.

Wpis w dowodzie

Po przeglądzie z zaświadczeniem o wymontowaniu instalacji idziemy do wydziału komunikacji, gdzie uzyskamy wpis o zmianach do dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu. Tu nie zapłacimy nic.

ale jeśli jest inaczej i trzeba płacić to może lepiej wyłączyć gaz i jeździć ? :hmm:

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#7 OFFLINE   lucas

lucas
  • 387 postów

Napisany 05 listopada 2012 - 09:30

Jedziesz do gazownika - za demontaż u mnie krzyknęli ostatnio 150zł, więc nie tak źle. Koleś demontuje (dziury w kolektorach zaślepia, ew. dochodzi koszt wymiany kolektora), wydaje zaświadczenie o demontażu, z tym zaświadczeniem jedziesz na przegląd, płacisz 82 złote, dostajesz kolejne zaświadczenie, z którym idziesz do wydziału komunikacji. Tam wykreślają LPG z dowodu i karty pojazdu za darmo. Niektórzy gazownicy zdemontują Ci instalację za darmo, jeżeli zostawisz bebechy od LPG w rozliczeniu - u mnie za samą butlę chciał zdemontować gaz, jednak ja jeszcze się nad tym zastanawiam. Demontaż dobrze jest zrobić przez obowiązkowym przeglądem - wtedy nie płacisz nic za dodatkowy przegląd auta :)

#8 OFFLINE   arnixx

arnixx

Klubowy "Król Julian"

• 766 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 05 listopada 2012 - 09:58

Istnieje jeszcze jedna możliwość bynajmniej w Gdańsku więc musiał byś dowiedzieć się u siebie w urzędzie :)
Czyli jedziesz do gazownika, on demontuje instalacje gazową i wystawia ci rachunek na jej demontaż i z tym udajesz się od razu do urzędu :D

Chyba że Mariusz, będziesz chciał wpaść na spota garażowego to byśmy postarali się coś tam uratować albo ostatecznie zdemontować :D

#9 OFFLINE   MariuszD.

MariuszD.
  • 635 postów

Napisany 05 listopada 2012 - 10:09

Dzięki koledzy za odpowiedzi.
Julian - nie warto mi nim podjeżdzać, autko w kiepskim stanie więc i tak nie zamierzam go za długo trzymać. Historia z LPG to tylko kolejny powód.

#10 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 05 listopada 2012 - 10:37

Ja bym zostawił bo jak będziesz sprzedawał zawsze to lepiej brzmi z lpg a to że nie do końca sprawny ;). Na pewno szybciej by się udało go sprzedać .
[SIGPIC][/SIGPIC]

Moje ople , byłe i obecny .

#11 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 05 listopada 2012 - 10:40

Zobacz ile gazownik chce za wymontowanie bo to prosta sprawa, tym bardziej że, jak domyślam się masz instalkę I lub II gen.
A te 82zł jeśli to prawda to nie tak dużo. na pewno mniej niż ciągłe próby reanimacji gazu.

#12 OFFLINE   MariuszD.

MariuszD.
  • 635 postów

Napisany 05 listopada 2012 - 11:43

Gdyby chodziło tylko o wskrzeszenie gazu to jeszcze bym powalczył, ale problemów jest więcej i stąd taka droga - usunąć LPG, pojeździć na Pb, wiosną sprzedać lub na złom.

#13 OFFLINE   kaskader83

kaskader83

Przygoda z Omegą twała 11 lat...

• 898 postów
  • Województwo: opolskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 listopada 2012 - 12:23

Ja w starej omedze też się pozbywałem LPG.Wyglądało to tak - wywaliłem bebechy od LPG sam i przy przeglądzie technicznym diagnosta wystawił papier że LPG już nie ma i to było podstawą do usunięcia wpisu w dowodzie rejestracyjnym.Wywalone musi być wszystko - instalacja el., rurki, parownik, butla itp...Za przegląd już chyba płaciłem normalnie...
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!

#14 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 listopada 2012 - 12:28

wiosną sprzedać lub na złom.

ja miałem podobną sytuację z meganką i okazał się że lepeij ją sprzedać poszła za 1300 PLN i św spokój

#15 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 05 listopada 2012 - 12:42

Gdyby chodziło tylko o wskrzeszenie gazu to jeszcze bym powalczył, ale problemów jest więcej i stąd taka droga - usunąć LPG, pojeździć na Pb, wiosną sprzedać lub na złom.

skoro wiosna chcesz na zlom to zostaw ta instalke w spokoju. nawet jesli masz przeglad w miedzyczasie to zaplacisz te 60 pln wiecej. za demontaz zaplacisz za przeglad zaplacisz i wyjdzie cie wiecej niz 60 pln.

#16 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 05 listopada 2012 - 13:04

skoro wiosna chcesz na zlom to zostaw ta instalke w spokoju. nawet jesli masz przeglad w miedzyczasie to zaplacisz te 60 pln wiecej. za demontaz zaplacisz za przeglad zaplacisz i wyjdzie cie wiecej niz 60 pln.

tylko jest drobny problem bo nie ma kolega ważnej butli .... więc przeglądu nie przejdzie :(

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#17 OFFLINE   arnixx

arnixx

Klubowy "Król Julian"

• 766 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 06 listopada 2012 - 10:01

To już tylko wymiana (co zapewne nie jest opłacalne) lub demontaż albo znajomości na stacji diagnostycznej :)

#18 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 06 listopada 2012 - 10:37

W wolne popołudnie sam to wymontuj , to naprawdę żadna filozofia, ewentualnie popytaj po znajomych może ktoś podpowie.
Oddawanie komuś to są nie małe pieniądze, załatwianie papierów to kolejna kasa. Wymontuj sam a jak będzie trzeba zrobić pojedziesz na stację diagnostyczną już bez LPG, tylko wspomnij o tym diagnoście żeby z rozpędu nie policzył jak za LPG i niech da zaświadczenie że brak LPG etc.