Automat - jaki olej ?
Napisany 07 marca 2009 - 21:41
Napisany 07 marca 2009 - 22:45
Od razu sprostuje teze, ze lanie DIII jest dobre do kazdej skrzyni. Oba oleje maja troche inne wlasciwosci. Zasada jest taka sama jak w przypadku silnika - wlewamy to co bylo.
Napisany 08 marca 2009 - 00:41
Napisany 08 marca 2009 - 20:42
Napisany 09 marca 2009 - 22:38
II podajze tak jak mkaminski napisal od 98
Napisany 10 marca 2009 - 09:41
Nie chce sie madrowac jesli chodzi o skrzynie z 94 roku. Tak naprawde to GM wycofal sie nawet ze wspierania DIII I co powiecie o tym, ze zostal on zastapiony Dexron ( r) VI ? Tak, to jest najnowsza specyfikacja oleju do skrzyn, ktora zastapila wszystkie poprzednie.
Napisany 10 marca 2009 - 09:46
Jeżeli masz skrzynię czterobiegową to tylko Dexton III, a do trzybiegowej Dextron II.
że tak zapytam "Hę?!?!"
W omegach są skrzynie IV biegowe, a w nowszych V biegowe.
Nie ma skrzyn II biegowych (no chyba, ze w starych amerykańcach, golfach MK I itd.
Napisany 10 marca 2009 - 09:52
Napisany 10 marca 2009 - 15:10
Chodzi o 3 biegowe. Nie slyszalem jednak zeby w Omegach (pewnie chodzi o serie A) byly montowane III biegowe skrzynie (moge sie mylic, po prostu nigdy sie tym nie intersowalem). Skrzynia 4L30E jest tak naprawde zbudowana na bazie 3 biegowej I po wyciagnieciu srodkowego modulu bedzie dzialala jak 3 biegowa, ale nie slyszalem, zeby w Europie te modele byly montowane.
Witam. Właśnie chodzi o serie A. Jeszcze w 90' montowali trzybiegowe asb.
Moja poprzednia Omega to "A" 93', z asb. 4 biegową i zawsze lałem do skrzyni dextron III Mobil ATF przez 11 lat eksploatacji. Z tego co wiem szczęśliwiec, który ją odemnie kupił jeszcze jeździ.
Napisany 10 marca 2009 - 21:30
że tak zapytam "Hę?!?!"
W omegach są skrzynie IV biegowe, a w nowszych V biegowe.
Nie ma skrzyn II biegowych (no chyba, ze w starych amerykańcach, golfach MK I itd.
Cita piszesz że w nowszych omach są pięcio biegowe skrzynie, zatem moja oma 2,6 V6 2002 r. Może mieć V biegową skrzynie ale nigdzi się nie doczytałem że benzyna ma V biegową skrzynie 2,5 DTI owszem ma. Sprawdzalem jaką skrzynie mam na stronce automat i mam chyba 4L30E.
Kłopot mój w tym, jaki filter do mojej omy do skrzyni, serwisie w kaliszu goście mówili że droga sprawa ok. 750 zł w ostrowie 250 zł na allegro znalazłem za 70 zł na stronce części do automatu taki sam filter podobna cena, o co chodzi ?
Musze wymienić olej i kurka nie wiem gdzie oczywiście mogę w kaliszu ale bez sensu jest wydawać tyle kasy. Skoro ten sam filter może kosztować 750 zł lub 70 zł. Oczywiście mogę wydać tyle kasy jeśli jest to uzasadnione i naprawdę mam inny filter.
Zatem też proszę o pomoc informacyjną jaki filter, i gdzie mogę wymienić olej w pobliżu ostrowa wlkp ?
Napisany 10 marca 2009 - 22:47
Ale Cita nie napisał w jakim silniku, więc to już Twoja interpretacja. Czytajcie ze zrozumieniem.Cita piszesz że w nowszych omach są pięcio biegowe skrzynie, zatem moja oma 2,6 V6 2002 r. Może mieć V biegową skrzynie ale nigdzi się nie doczytałem że benzyna ma V biegową skrzynie 2,5 DTI owszem ma. Sprawdzalem jaką skrzynie mam na stronce automat i mam chyba 4L30E.
Kłopot mój w tym, jaki filter do mojej omy do skrzyni, serwisie w kaliszu goście mówili że droga sprawa ok. 750 zł w ostrowie 250 zł na allegro znalazłem za 70 zł na stronce części do automatu taki sam filter podobna cena, o co chodzi ?
Musze wymienić olej i kurka nie wiem gdzie oczywiście mogę w kaliszu ale bez sensu jest wydawać tyle kasy. Skoro ten sam filter może kosztować 750 zł lub 70 zł. Oczywiście mogę wydać tyle kasy jeśli jest to uzasadnione i naprawdę mam inny filter.
Zatem też proszę o pomoc informacyjną jaki filter, i gdzie mogę wymienić olej w pobliżu ostrowa wlkp ?
Tak masz 4L30E po modyfikacjach. Filtr jest ten sam co w każdej skrzyni 4L30E. Olej Dexron III, zapytaj się o cenę w serwisie, bo może być podobna jak w sklepie.
Co do filtra to ten oryginalny jest oczywiście lepszy, ale nie aż 10 krotnie lepszy. Tak naprawdę to ten filtr mało co zbiera i osobiście polecam dodatkowy filtr zewnętrzny, montowany na przewodach do chłodzenia skrzyni. Są specjalne filtry na przewód z magnesem w środku, które można co kilka lat wymienić odciążając skrzynie i filtr w środku.
Napisany 10 marca 2009 - 22:52
A przy okazji jakie oznacznie ma skrzynia w 3.2?
Napisany 10 marca 2009 - 23:37
Starsze 2.0, 2.5, 3.0 i 2.5TD są opisane jako 4L30E (GS8.20).
Do silników 2.2, 2.6 i 3.2 zmodyfikowano sterowanie ale dalej to 4L30E (GS8.21).
Filtr do wszystkich (oprócz 2.5 DTI) jest IDENTYCZNY!
Napisany 11 marca 2009 - 11:52
czy automat u mnie w dieslu jest taki jak np w benzynowych bo z tego co moj przedmowca podal tak wnioskuje, czy moze mnie ktos oswiecic
chce kupic skrzynke do swojej kluski i na pobliskim szrocie maja kilka do benzynek czy to jest jeden pieron???
Napisany 11 marca 2009 - 12:35
Napisany 11 marca 2009 - 15:45
Napisany 12 marca 2009 - 22:15
Dzisiaj dłubałem z mechanikiem przy skrzyni- czyszczony selekcjoner i podpytywałem- o filtry. Powiedział,ze jak zaniose stary do sklepu to sie dopiero okaze ile kosztuje i jaki ma numer katalogowy. ładne jaja.Cita piszesz że w nowszych omach są pięcio biegowe skrzynie, zatem moja oma 2,6 V6 2002 r. Może mieć V biegową skrzynie ale nigdzi się nie doczytałem że benzyna ma V biegową skrzynie 2,5 DTI owszem ma. Sprawdzalem jaką skrzynie mam na stronce automat i mam chyba 4L30E.
Napisany 12 marca 2009 - 22:58
Nie ma innych numerów innych wersji, tylko diesle 2.5 DTI mają inny filtr