Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wyprzedzanie na pasach

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
20 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 marca 2009 - 10:32

Witam,

Panowie jak to jest, zatrzymala mnie wczoraj "milicja" i Pan do mnei tak:

1. Wyprzedzanie na pasach
2. bylem na pasie do skretu w lewo
3. predkosc - ale to mu sie wydawalo bo nie zlapal mnie radarem

AD1. jak mozna wyprzedzac na pasach skoro jechalem na jezdni gdzie byly 2 pasy w 1 kierunku??

AD2. Pas ten ciagnal sie na odcinku kilku km i fkatycznie konczyl sie skretem w lewo, ale czy to w takim wypadku jest pas do skretu??

AD3. no coz, moze mialem troche ponad 70 :D

Jak Wy to widzicie z tym skretem w lewo i pasami...

#2 OFFLINE   ArturL

ArturL

arturl1@poczta.onet.pl

• 1 339 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 05 marca 2009 - 10:42

Niestety, nawet jak są 2 pasy w jednym kierunku, a Ty jedziesz jednym, a ktoś drugim i wyprzedzasz go jednocześnie przejeżdżajac przez pasy - to jest wykroczenie. Praktycznie - przejeżdżając przez pasy powinieneś utrzymać prędkość jadącego wolniej.
Brak rejestracji predkości przez homologowane urządzenie = brak kary i mandatu. Co, do pasa do skrętu - jeśli była linia ciągła - wykroczenie, jeśli przerywana - OK.

#3 OFFLINE   Ozma

Ozma

The Keymaster

• 195 postów

Napisany 05 marca 2009 - 10:42

Witam,

Panowie jak to jest, zatrzymala mnie wczoraj "milicja" i Pan do mnei tak:

1. Wyprzedzanie na pasach
2. bylem na pasie do skretu w lewo
3. predkosc - ale to mu sie wydawalo bo nie zlapal mnie radarem

AD1. jak mozna wyprzedzac na pasach skoro jechalem na jezdni gdzie byly 2 pasy w 1 kierunku??

AD2. Pas ten ciagnal sie na odcinku kilku km i fkatycznie konczyl sie skretem w lewo, ale czy to w takim wypadku jest pas do skretu??

AD3. no coz, moze mialem troche ponad 70 :D

Jak Wy to widzicie z tym skretem w lewo i pasami...

AD 1. :nie_wiem:, ale to chyba zależy od tego, czy kierowca na sąsiednim pasie zatrzymał się lub zwalniał żeby przepuścić pieszego. Jeżeli jechał normalnie to na mój rozum nie ma problemu z wyprzedzaniem.
AD 2. Wszystko zależy od tego, czy pasy były oddzielone od siebie linią przerywaną czy ciągłą. Jeżeli ciągłą to choćby nie wiem jak idiotyczne rozwiązanie w tym miejscu to było - miał prawo. A wiemy wszyscy, że zazwyczaj jeżeli policjant może się przyczepić, bo ma taką możliwość prawną, to się przyczepi.
AD 3. Jeżeli nie udokumentował tego pomiarem to sobie na temat prędkości może jedynie gdybać i tyle. Bo na jakiej podstawie ma wystawić mandat?
Wymarzony potworek już jest...

#4 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów

Napisany 05 marca 2009 - 10:56

jezeli chodzi o przejscie to nikt nie przechodzil a ja jechalem tak samo jak ten obok, co do Pasa to ciagnie sie on ze 3km i to nie jest kawalek pasa typowy do skretu, linia przerywana, ale konczy sie skretem w lewo i linia ciagla, moj problem polegal na tym ze jak zorientoewalem sie ze pas sie konczy to szla linia ciagla i wtedy zjechalem na prawy pas noi dostalem
200zl
9pkt ****

#5 OFFLINE   Odi87

Odi87
  • 13 postów

Napisany 05 marca 2009 - 11:23

jezeli chodzi o przejscie to nikt nie przechodzil a ja jechalem tak samo jak ten obok, co do Pasa to ciagnie sie on ze 3km i to nie jest kawalek pasa typowy do skretu, linia przerywana, ale konczy sie skretem w lewo i linia ciagla, moj problem polegal na tym ze jak zorientoewalem sie ze pas sie konczy to szla linia ciagla i wtedy zjechalem na prawy pas noi dostalem
200zl
9pkt ****

no i wszystko jasne :) mandat jak najbardziej zasłużony jak dla mnie

#6 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów

Napisany 05 marca 2009 - 12:54

no i wszystko jasne mandat jak najbardziej zasłużony jak dla mnie

ja nie kwestionuje tego, pytam tylko o te wyprzedzanie na pasach :p

#7 OFFLINE   GreGoriO

GreGoriO

carreteras bonitas

• 346 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 05 marca 2009 - 13:27

jak najbardziej słusznie,
wyobraź sobie taką sytuację nagle na prawy pas wtargnął pieszy, koleś obok w ostatniej chwili zahamował, ty już nie masz szans bo....
1 jechałeś szybciej
2 nie mogłeś widzieć, że on hamuje więc nie masz szansy zahamować wcześniej.....
a teraz ta sama sytuacja z lewej strony, pojazd na prawym pasie nie ma szans bo zasłoniłeś mu pieszego

sam manewr wyprzedzania czy jak ktoś woli nazwać jazdę obok, na drugim pasie w tym samym kierunku powinno się wykonać tak, że mija się przejście dla pieszych równo z pojazdem z prawego pasa. a dopiero po minięciu przejścia, przyśpieszyć i wyprzedzić.
ja sam tak jeżdżę od dobrych kilkunastu lat i nigdy nie miałem problemów ani z miśkami ani z pieszymi...

#8 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów

Napisany 05 marca 2009 - 14:37

No wlasnie w tym rzecz, ja jechalem rowno z nim. A zalozmy sytuacje ze wlasnie pieszy wszedl z lewej strony a nie z prawej, i ten z lewej zdazyl wyhamowac a z prawej nie? i co znow wina tego na lewym pasie?? bzdura!!

#9 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów

Napisany 05 marca 2009 - 15:16

ale przecież wyprzedzanie na przejsciu dla pieszych jest zabronione bez względu na to, czy ktoś na nim jest czy nie, i czy drugi pojazd zwalnia, przyspiesza, czy jedzie ze stałą prędkością
Poza tym manwerw wyprzedzania definiowany jest jako przejeżdzanie obok pojazdu jadącego w tym samym kierunku i nie ma tu znaczenia, czy to są pasu do jazdy w tym samym kierunku, czy w różne kierunki, czy też jest jeden pas, dwa, czy trzy, albo nie ma w ogole wyznaczonych pasów ruchu!

#10 OFFLINE   Payatz

Payatz

The Darkness Age Has Come

• 1 090 postów

Napisany 05 marca 2009 - 15:24

Żeby było absolutnie jasne: nie wolno jechać szybciej, niż wóz obok ciebie. Możesz sobie za przeproszeniem zap*****lać ile fabryka dała, ale w momencie przejazdu przez pasu MUSISZ mieć prędkość nie większą (w praktyce równą lub niższą) niż auto obok Ciebie. Sytuacja ta nie dotyczy przejść dla pieszych z sygnalizatorami świetlnymi.

#11 OFFLINE   Ozma

Ozma

The Keymaster

• 195 postów

Napisany 05 marca 2009 - 15:26

ale przecież wyprzedzanie na przejsciu dla pieszych jest zabronione bez względu na to, czy ktoś na nim jest czy nie, i czy drugi pojazd zwalnia, przyspiesza, czy jedzie ze stałą prędkością
Poza tym manwerw wyprzedzania definiowany jest jako przejeżdzanie obok pojazdu jadącego w tym samym kierunku i nie ma tu znaczenia, czy to są pasu do jazdy w tym samym kierunku, czy w różne kierunki, czy też jest jeden pas, dwa, czy trzy, albo nie ma w ogole wyznaczonych pasów ruchu!

No właśnie.
Jazda obok z taką samą prędkością nie może być uznana za wyprzedzanie.

A jeszcze jedno - na tym przejściu były światła dla pieszych czy nie?

#12 OFFLINE   Payatz

Payatz

The Darkness Age Has Come

• 1 090 postów

Napisany 05 marca 2009 - 16:16

To jeszcze jedno: w konfrontacji 1 na 1 z policjantem nigdy nie masz racji. Nawet jeśli byłeś niewinny, nikt Ci nie udowodni że było inaczej. Zapłacić, zapomnieć. :)

#13 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów

Napisany 05 marca 2009 - 17:17

Żeby było absolutnie jasne: nie wolno jechać szybciej, niż wóz obok ciebie. Możesz sobie za przeproszeniem zap*****lać ile fabryka dała, ale w momencie przejazdu przez pasu MUSISZ mieć prędkość nie większą (w praktyce równą lub niższą) niż auto obok Ciebie. Sytuacja ta nie dotyczy przejść dla pieszych z sygnalizatorami świetlnymi.

Prędkość musi być równa, bo jak będzie niższa to ten drugi będzie wyprzedzał Ciebie.

ps. poza tym przejście dla pieszych nie zwalnia z przestrzegania innych przepisów wiec nie mozna jechać "ile fabryka dała"

Dodatkowo jest przepis mówiący o zachowaniu szczególnej ostrożności .. a to już bardzo szeroki temat

#14 OFFLINE   grinchi

grinchi
  • 603 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 06 marca 2009 - 01:41

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

...
28. Wyprzedzanie - przejeżdżanie (przechodzenie) obok pojazdu lub uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku;
...

nie ma nic o prędkości.

Tyle teorii. A praktyka? Po prostu misiek chciał sie przypi...lić i to zrobił.

#15 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów

Napisany 06 marca 2009 - 12:30

Oczywiscie ze mandat zaplace, bo przejachelm przez linie ciagla i to nei podlega dyskusji, natomiast jezeli chodzi o pasy to nie mial racji, bo ja w tym momencie napewno nie wyprzedzalem auta, jestesm w stanie sie zalozyc ze moja maska byla na wysokosci jego przednich drzwi wiec zgodnie z waszymi teoriami to nie bylo wyprzedzanie.
A dla czego jezeli jest sygnalizacja swietlna to mozna wyprzedzac?? nie widze tu roznicy...

#16 OFFLINE   Ozma

Ozma

The Keymaster

• 195 postów

Napisany 06 marca 2009 - 12:39

A dla czego jezeli jest sygnalizacja swietlna to mozna wyprzedzac?? nie widze tu roznicy...

Cytując kodeks:

Art. 26.

...

3. Kierującemu pojazdem zabrania się:

a. wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;

...

A druga sprawa - podpierając się tym na pewno wyłgasz się od wyprzedzania na pasach:

http://www.genesis.n...anie_63005.html

Mam nadzieję, że to pomoże :D

#17 OFFLINE   OMEGATOR

OMEGATOR

OMEGOS CARAVANOS

• 722 postów
  • Silnik: 2.0i 8v C20NE

Napisany 03 maja 2009 - 17:46

200zl
9pkt ****

Witam.Jeśli moge pocieszyć kolege to właśnie 1 Maja zrobiłem tak samo i też 200 zl i 9 pkt. POZDRO.

#18 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów

Napisany 03 maja 2009 - 19:26

Przepraszam że powróce do tego tematu ale widzę że kilka osób było w błędzie.

Powiem krótko:

"Zabrania się wyprzedzania na przejsciach dla pieszych za wyjątkiem przejść na których ruch jest sterowany".

#19 OFFLINE   Bruno_MV6

Bruno_MV6

Opel Scanner jak co mam

• 105 postów

Napisany 03 maja 2009 - 21:22

Ludzie podziwiam was ! :smiech:
Na naszych drogach jest masa pułapek, niepotrzebnych nikomu masę znaków drogowych czasami przeczących sobie samym.
Jeżeli jesteście przekonani o swojej racji nie przyjmujcie mandatu a tym bardziej kiedy z wami jechał pasażer mogący potwierdzić w grodzkim waszą wersję (możliwość uniknięcia mandatu, lub sama grzywna bez punktów, ponieważ z tego co się orientuję sąd nie ma uprawnień do nadawania punktów karnych) i trzeba mieć gadane czasami się przydaje i ogarnąć wokół siebie zmieniające się przepisy, samo posiadanie prawa jazdy nie ogranicza się tylko do prowadzenia pojazdu.
Nawet rowerzyście można zarzucić fakt niedostosowania prędkości do panujących warunków drogowych kiedy ten coś nawywija, lub drugi przykład "niedostateczna obserwacja przed pola jazdy" to są dwa ulubione zwroty policjantów bo najłatwiej je zapamiętać a często znajdują zastosowanie u kogoś kto nie potrafi się wydukać zanim ten chwyci za bloczek i zacznie w nim kreślić.
Najgorzej jest kiedy na trasie musimy zmieniać strefy wojewódzkie..... życie uczy ja w ciężarówce wożę najtańszy aparat cyfrowy ! "a w razie kolizji przed ewentualnym zjechaniem na pobocze róbcie zdjęcia! lub pozostajecie nieruchomo w tym samym miejscu wystawiając ew. trójkącik, bo później ewentualne ustalenie przez policjanta przebiegu zdarzeń może całkowicie odbiegać od rzeczywistości "i tu pokłon dla wrocławskich poli. . . ******" najbardziej ******** ludzie w branży !!! tego im nie zapomnę do końca życia ... ale to już inna historia UWAŻAJCIE WE WROCŁAWIU bo przybysze są skreślani z góry na przegraną, a jeśli to ty poniesiesz szkodę to traktują cię jak powietrze!

#20 OFFLINE   Czarny

Czarny
  • 832 postów

Napisany 03 maja 2009 - 22:04

UWAGA PIRAT...i wszystko jasne...Tam sa Wszystkie Przypadki i wpadki Kierowców...no i stawki mandatowe oraz Punkciki...Warto looknąc...