Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

nie odbija przy tankowaniu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   lukaszkasza

lukaszkasza
  • 26 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 marca 2009 - 23:03

szukalem ale nie znalazlem

problem polega na tym ze podczas tankowania nie odbija mi zawor, wali do oporu i wejdzie (wtedy tez pali mi sie kontrolka rezerwy gazu ale domyslam sie ze to od tego bo po przejechaniu X kilometrow gasnie), dodam ze pistolet na stacji jest sprawdzony bo czesto jezdze tam innym wozkiem i nie ma problemu
chcialbym sie dowiedziec jesli ktos wie jak mozna sprobowac to naprawic domowym sposobem a jesli sie nie da ile moze kosztowac taka przyjemnosc jak wymiana zaworu bo na 99% jestem pewnien ze to tu tkwi problem bo to chyba zawor ma za zadanie zatrzymac pobieranie gazu kiedy cisnienie jest juz za duze

#2 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 01 marca 2009 - 23:35

szukalem ale nie znalazlem

problem polega na tym ze podczas tankowania nie odbija mi zawor, wali do oporu i wejdzie (wtedy tez pali mi sie kontrolka rezerwy gazu ale domyslam sie ze to od tego bo po przejechaniu X kilometrow gasnie), dodam ze pistolet na stacji jest sprawdzony bo czesto jezdze tam innym wozkiem i nie ma problemu
chcialbym sie dowiedziec jesli ktos wie jak mozna sprobowac to naprawic domowym sposobem a jesli sie nie da ile moze kosztowac taka przyjemnosc jak wymiana zaworu bo na 99% jestem pewnien ze to tu tkwi problem bo to chyba zawor ma za zadanie zatrzymac pobieranie gazu kiedy cisnienie jest juz za duze

to nie zawór tankowania tylko wielozawór w butli
NIE BIERZ SIĘ za to samemu jak nie masz pojęcia o tym
oddaj do wykwalifikowanego zakładu

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#3 OFFLINE   lukaszkasza

lukaszkasza
  • 26 postów

Napisany 01 marca 2009 - 23:41

zaczalem od zaworu tankowania bo to akurat jedna z tanszych rzeczy, a czemu sadzisz ze to nie to??

#4 OFFLINE   Payatz

Payatz

The Darkness Age Has Come

• 1 090 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 marca 2009 - 23:43

Bo w lpg nie wybija nic w samym gnieździe podpięcia pistoletu (analogicznie do benzynki) tylko specjalny zawór który jest w butli. Jak kolega radził, trzeba to oddać komuś z kwalifikacjami.

#5 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów

Napisany 01 marca 2009 - 23:45

on ma tylko za zadanie wpuścić gaz do środka i już nie wypuszczać a wielozawór w butli zamyka dopływ tzn. jak jest za dużo ( powyżej 80% objętości butli) to zamyka dopływ gazu

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#6 OFFLINE   lukaszkasza

lukaszkasza
  • 26 postów

Napisany 01 marca 2009 - 23:50

a orientujesz sie moze ile taka zabawa kosztuje??

#7 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów

Napisany 01 marca 2009 - 23:56

niestety nie

#8 OFFLINE   grinchi

grinchi
  • 603 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 02 marca 2009 - 02:56

Miałem podobnie w poldku. Już się nawet szykowałem do wymiany, ale skończyło się na wymianie auta (na Omę :D ). W sumie robota nie jest skomplikowana i wystarczyłoby po fakcie podjechać na sprawdzenie szczelności, ale faktycznie jak nie masz żadnego pojęcia to sobie odpuść.

#9 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 02 marca 2009 - 11:26

nie odbijanie przy tankowaniu:
- podgiety za duzo plywak wielozaworu
- uszkodzony wielozawor

Koszt:
robocizna 30 - 50 zl usluga (mozna sprobowac go podgiac do dolu)
160 - 200 wielozawor nowy

Jesli chcesz samemu to robic:
wyjezdzasz gaz do konca
odkrecasz krócce z wielozaworu (bedzie jeszcze torche gazu w butli wiec rob to na zew.)
wyciagasz wielozawor i ....... alobo wymiana albo podgiecie
skrecasz calosc tylko z czuciem zeby nie urwac szpilek
kupujesz pianke do sprawdzania szczelnosci instalacji gazowych (15-20 zl) - tankujesz 10 litrow i sprawdzasz szczelnosc. Jesli ok to do pelna

Wazne:
musisz kupic taki wielozawor zeby pasowal do Twojej butli (sa rozne typy)
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#10 OFFLINE   lukaszkasza

lukaszkasza
  • 26 postów

Napisany 02 marca 2009 - 12:00

no to moze i tego nigdy nie robilem ale wydaje sie proste biorac jeszcze pod uwage ze gosciu w warsztacie krzyknal mi 350 PLN
z tego co zrozumialem ten wielozawór jest gdzies na wierzchu
a i pytanie, co z poduszka powietrzna?? wystarczy to co jest w butli przy zamykaniu czy trzeba cos jeszcze wpompowac??

#11 OFFLINE   YaHooo

YaHooo
  • 286 postów

Napisany 02 marca 2009 - 12:43

mam ten sam problem. Gaz tankuje zawsze do pelna, po czym przez 5 minut delikatnie ucieka gaz. Ostatnio zatankowalem za 50zl. i gaz uciekal znacznie mocniej. Musialem go zatrzymac recznie, bo pewnie uciekl by caly. Pytanie, dlaczego? Przeciez butla nie byla wypelniona do pelna. W srode jestem umowiony z mechanikiem i zobaczymy co powie. Wydaje mi sie, ze padl wielozawor, albo zawor we wlewie gazu? Koledzy, czy na takie rzeczy jak wielozawor/zawor we wlewie udzielana jest gwarancja? Instalacje zakladalem we wrzesniu ubieglego roku

#12 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 02 marca 2009 - 17:43

na kazdy element instalki jest udzielana gwarancja roczna chyba ze w karcie gwarancyjnej jest inaczej (czesto eleltkronika ma 2 lata gwarancji)
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#13 OFFLINE   YaHooo

YaHooo
  • 286 postów

Napisany 04 marca 2009 - 13:23

Problem rozwiazany. Wszystkiemu winna byla kuleczka we wlewie gazu.

#14 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów

Napisany 02 sierpnia 2011 - 17:49

pytanie, co z poduszka powietrzna wystarczy to co jest w butli przy zamykaniu czy trzeba cos jeszcze wpompowac

Szukam odpowiedzi bo mnie się przytrafiło to samo :(