Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zapach siarki z tłumika

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   grzes7777

grzes7777
  • 33 postów

Napisany 27 lutego 2009 - 02:22

Witam. Mam problem a nie moge znalezc odpowiedzi na necie. Mam omege Mv6 99 rok 3.0. Dymi mi z tłumika jakby brał wode ale nie zauwazylem zeby jej ubywalo. Oleju tez nie ubywa ale dym jest napewno z wody. Po rozgrzaniu silnika smierdzi siarka i przerywa jeden cylinder. Na kompie pokazalo tylko blad czujnika polozenia walu ale juz go wymienilem. Jaka moze byc przyczyna? Uszczelka?

#2 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 lutego 2009 - 15:29

Zauważ: Mamy zimę, Omega ma pojemny układ wydechowy, zanim wywali parę, która się w nim znajduje, to minie trochę czasu. Jeśli nie ubywa płynu, to nie ma się co martwić. Zapach siarki może być przyczyną nieodpowiedniej dawki paliwa (rozregulowany gaz), a przerywanie na jednym garnku, to może być przewód WN, lub świeca.

#3 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 lutego 2009 - 16:43

katalizator lub katalizatory do sprawdzenia czy drożne i pewnie do wymiany a jak ich nie masz to pewnie omka zamienia się powoli w smoka już nie tylko żłopiącego paliwo ale ziejącego siarką ....ino patrzeć kiedy ognie puści :-)

#4 OFFLINE   grzes7777

grzes7777
  • 33 postów

Napisany 27 lutego 2009 - 18:29

Tzn ja jestem w angli i chwilowo jest +10 stopni i nawet po godzinnej trasie mam to samo a nawet mocniej. gazu nie ma. a katalizatory to nie wiem czy zapchane czy nie ;/. ale są napewno zamontowane :). A czy jest cos jeszcze czym ewentualnie moge sie martwic? albo zlikwidowac(usterke)? i co jest odpowiedzialne za sklad i dawke mieszanki? sondy lambda gdyby byly uszkodzone to pokazalo by na kompie?

#5 OFFLINE   ArturL

ArturL

arturl1@poczta.onet.pl

• 1 339 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 lutego 2009 - 11:40

99% daewoo ma spaliny o smrodzie siarki - taki urok katalizatora ;). Jak długo masz ten samochód? Ile czasu jeździsz, jakie trasy jednorazowe robisz? Myślę, że to smrody z katalizatora, bo jakby brał płyn chłodzący (masz płyn czy wodę?), to by spaliny miały słodkawy zapach. I pytanie kluczowe - jak jakość paliwa? Zalej jakiegoś bardzo dobrego, zrób ze 100km jednorazowo (wygrzej wydech ;) ) i sprawdź.
PS
JAk jest duza wilgotność i niska temperatura powietrza, to para z tłumika leci zawsze - zobacz, jak w innych samochodach.

#6 OFFLINE   grzes7777

grzes7777
  • 33 postów

Napisany 28 lutego 2009 - 11:50

Heh. W sumie trasy nie sa za dlugie ale czasami robie 100 km i po tych 100 km zapach sie nasila. w czasie np jak na swiatlacvh stoje to z innych pojazdow nic sie nie dymi a z mojego widze we wstecznym lusterku (ale moze to dlatego ze 3 litry i wiecej spalin)? Paliwo leje ostatnio najlepsze jakie tu znalazlem (97) ale probowalem juz innych. mam wode z koncentratem niebieskim wlanym. wiem z lepszy bylby plyn ale i tak planuje maly remont to sie wymieni. Dzis sprawdzalem stan wody i tak jakby bylo mniej (moze mi sie juz wkreca nie wiem;/)

#7 OFFLINE   patric

patric
  • 1 647 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 28 lutego 2009 - 11:55

grzes777 kontroluj stan plynu chlodniczego, jak zacznie ubywac to dopiero zacznij sie martwic. Teraz sobie odpusc.
Pozdro.

#8 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 lutego 2009 - 11:59

Teraz sobie odpusc.

Odkąd mam Omegę,a to już ze 4 lata ,to zawsze para leciała z wydechu.Nawet bardziej niż koledze w Astrze z gazem.Płynu nigdy nie ubywało.

#9 OFFLINE   grzes7777

grzes7777
  • 33 postów

Napisany 28 lutego 2009 - 17:10

Heh wymienilem dzis przewody i świece (niestety tanie nie byly) i przestal przerywac. Na to liczylem po tym zabiegu. Ale co lepsze przestal dymic i smierdziec. widac bylo chyba zle spalanie mieszanki stad efekt uboczny ;/