Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

uszkodzony katalizator - co zalozyc ?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
15 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   MarcinMat

MarcinMat
  • 23 postów

Napisany 28 listopada 2006 - 16:02

witam !

kupilem wlasnie moja druga omege ( c 3.0 ) i postanowilem sie zalogowac na forum...

mam problem z katalizatorem :

okazalo sie ze jeden z katalizatorow rozlecial sie w srodku i stuka , nowy orginalny kosztuje straszne pieniadze , podobno sa podrobki za ok 350-500 zł - czy jest sens kupowac cos takiego ?

mechanik mowil ze w tym modelu ( c 3.0 x30xe z 2000r ) byly montowane aktywne katalizatory ( cokolwiek to znaczy... :/ ) i tylko takie beda dobrze dzialac...

chce nieprzeplacic a miec cichy wydech - wiec strumienica odpada - co zalozyc ? czy warto rozgladac sie za uzywanym orginalnym katalizatorem ?

pozdrawiam
Marcin

#2 OFFLINE   maraboot

maraboot
  • 650 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 28 listopada 2006 - 17:17

Są jakieś belgijskie zamienniki po c.a.400zł za sztukę. Mówił mi o tym właściciel hurtowni i jednocześnie zakładu w Tarnowie, specjalizującego się w układach wydechowych. Zapytałem tak profilaktycznie :looz:
Jakby co, to poszukam jego namiarów.

#3 OFFLINE   MarcinMat

MarcinMat
  • 23 postów

Napisany 28 listopada 2006 - 17:43

no wlasnie tez o tych katalizatorach mowil mi mechanik - z kolei drugi mechanik mowil mi ze do omegi c 3.0 musi byc katalizator nowszej generacji ( aktywny ) ktory kosztuje ok 1000-1100zł ( bosal ) i ze katalizator za 400 zł nic nie da ...

moze ktos cos takiego zakladal w swojej omedze ? chetnie dowiedzialbym sie jak sie sprawuja nieorginalne katalizatory , glownie zalezy mi aby byl cichy i aby nie ograniczał wydajnosci wydechu ( w porownaniu z orginalnym )

pozdrawiam
Marcin

#4 OFFLINE   maraboot

maraboot
  • 650 postów

Napisany 28 listopada 2006 - 17:53

do omegi c 3.0 musi byc katalizator nowszej generacji ( aktywny ) ktory kosztuje ok 1000-1100zł ( bosal ) i ze katalizator za 400 zł nic nie da ...

No właśnie te po 400 są do C, są to TE WŁAŚCIWE, do układu OBDII, taki jest w Omedze C (sonda przed i sonda za katalizatorem). Byłem pozytywnie zaszokowany :shock: :grin: .

#5 OFFLINE   MarcinMat

MarcinMat
  • 23 postów

Napisany 28 listopada 2006 - 18:15

to super , jezeli masz gdzies namiar na osobe ktora je sprzedaje to bede wdzieczny

pozdrawiam
Marcin

#6 OFFLINE   MarcinMat

MarcinMat
  • 23 postów

Napisany 30 listopada 2006 - 11:42

dzwoniłem do tego zakładu - niestety to sa katalizatory metalowe - czyli nie spełniają euro3 - cena samej puszki ( bosal ) to 350 zł ( detal ) , zamiennik z bosala to 1800 zł :(

rozgladam sie za używką - za 350 zł mozna czasem kupic , tyle ze ostrzegał nie mechanik że jezeli taki katalizator ma za duży prześwit to jest do wyrzucenia - czy ktos rozgryzal juz ten temat uzywek ?

pozdrawiam
Marcin

#7 OFFLINE   maraboot

maraboot
  • 650 postów

Napisany 30 listopada 2006 - 13:07

Uuuuuu, toś mnie zasmucił (na razie tylko potencjalnie).... Pojadę tam przy okazji i gościa docisnę, chcę to usłyszeć osobiście, a jak się potwierdzi Twoja wersja, to go opi.....ę. Tłumaczyłem mu i sam oglądał, bo spawali mi u niego pęknięte połączenie rury z tłumikiem, a teraz zmienia zeznania?????
Ps.: Rozmawiałeś z właścicielem, czy kimśtam ??????

#8 OFFLINE   MarcinMat

MarcinMat
  • 23 postów

Napisany 28 lutego 2007 - 22:11

temat katalizatora powrocil...

dzwoni i brzeczy :cry: :evil: - zaczelo mnie to denerwowac , ponadto zdarza sie ze auto zgasnie na wolnych obrotach :twisted: , moze to tez przez kata... - mozliwe ze ten rozklekotany jest przytkany... - umowilem sie na jutro na wymiane...

maja zalozyc jakis uniwersalny nawet nie wiem czy ceramiczny czy metalowy , w sumie bez znaczenia ...

przemyslalem temat na spokojnie i zastanawiam sie czy dobrego katalizatora ( orginalnego ) tez nie wyrzucic , a to z racji takiej ze jak zaloze dwa rozne to napewno beda sie roznily przepustowoscia , czyli jedna strona silnika bedzie bardziej obciazona od drugiej :( to moze powodowac nierowna prace oraz moga jakies bledy wyskakiwac :( na szczescie moja oma nie ma OBDII wiec mam tylko 2 sondy lambda PRZED katalizatorami

jezeli sie myle to prosze mnie uswiadomic :roll:

najbardziej zalezy mi na tym aby auto bylo ciche i aby zamiennik nie ograniczal bardziej ukladu wydechowego niz orginalny

z gory dzieki za odpowiedzi :peace:

pozdrawiam
Marcin

PS acha i jeszcze pytanie : czy katalizator ktory mam zalozyc powinien byc do pojemnosci 3.0 l czy 1.5 l ? :?: na chlopski rozum powinny byc 2 szt. kazdy na poj 1.5l :???:

#9 OFFLINE   MarcinMat

MarcinMat
  • 23 postów

Napisany 01 marca 2007 - 11:24

w koncu zdecydowalem sie na ceramiczny katalizator ( jakas podrobka ) za ok 570 zl :neutral: , alternatywa byl podobny z wkladem metalowym za 280 zl - zdecydowalem sie na ceramiczny bo podobno jest cichszy , metalowe podobno moga dawac pogłos...

... pozatym ceramiczny jest bardziej ekologiczny , co tez ma znaczenie

dzis ma go mechanik zalozyc - jak pojezdze to napisze jakie to dalo efekt - moze sie komus przyda na przyszlosc

pozdrawiam
Marcin

#10 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 01 marca 2007 - 18:09

witam mi pada cały wydech :sad: ale mam kilka złociszy chce kupić cały wydech od kolektora wydechowego po końcówke, dodzwoniłem sie do Ostrowa do firmy POLMOSTRóW u nich chce zamówic wydech na dniach.
Końcowy - 80zł
srodkowy 100zł
pierwszy czyli
(dwururka+złączka elastyczna
+ tłumik zamiast katalizatora) = 270zł
takie ceny niestety z przesyłką wyjdzie pincet :???:
:mrgreen: ale czego sie nie robi by móc fyrać od ronda do ronda :mrgreen:

#11 OFFLINE   marcino76

marcino76
  • 158 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 01 marca 2007 - 20:06

witam mi pada cały wydech :sad: ale mam kilka złociszy chce kupić cały wydech od kolektora wydechowego po końcówke, dodzwoniłem sie do Ostrowa do firmy POLMOSTRóW u nich chce zamówic wydech na dniach.
Końcowy - 80zł
srodkowy 100zł
pierwszy czyli
(dwururka+złączka elastyczna
+ tłumik zamiast katalizatora) = 270zł
takie ceny niestety z przesyłką wyjdzie pincet :???:
:mrgreen: ale czego sie nie robi by móc fyrać od ronda do ronda :mrgreen:

słuchaj a czy ta dwururka to z osłoną termiczną czy bez
jak możesz to podaj namiary na tą firmę.
dzięki
niema to jak opelek

#12 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 marca 2007 - 20:50

jak możesz to podaj namiary na tą firmę.

:szukaj_g: ma wolne?

http://polmostrów.pl/language/pl/

#13 OFFLINE   marcino76

marcino76
  • 158 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 01 marca 2007 - 20:53

link nie dziala
a tamto juz sobie chyba znalazlem
dzieki

http://polmostrow.pl...index2.php?id=4

czy to to
niema to jak opelek

#14 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 marca 2007 - 21:07

Tak

#15 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 02 marca 2007 - 12:11

witam pono te wasze linki na nic, POLMOSTRóW nie prowadzi sprzedaży wysyłkowej. Jest taki gość który z nim spółpracuje i to do niego trzeba dzwonic on wysyła. Ale to też na nic bo
polmos nie produkuje pierwszej części tłumika czyli ta (dwururka z ....) czesc układu. Wydzwoniłem wypytałem i znalazłem takiego pana który ma i srodkowy i koncowy i pierwszy wyd. On ma troszke wyzsze ceny ale komplet. to jego aukcja u niego bede sie zaopatrywał.
http://aukcja.onet.p...?item=170299854

#16 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 10 marca 2007 - 13:09

dzis przyszedł mi ten wydech o któym wyżej napisałem , dwururka nie ma osłony termicznej, moja oryginalna tez nie miała gdy kupiłem, byćmoże ktos wczesniej zdjął. Jak założe to cos wiecej napisze jakies fotki tez zrobie by ocenić wizualnie :razz: