mały dylemat z lampami - przód
Napisany 23 lutego 2009 - 16:22
mam mały dylemat:
mam rozpracowane jakie xenony ( wybrałem philipsa) założyć do lamp soczewek ( tyc-a)
ale zastanawiam się czy warto??
taka przeróbka lekko bedzie kosztowała mnie 500 zl + spryskiwacze ( kosztu nie znam).
czy po prostu poczekac i kupic oryginalne używane soczewki helli, wcześniej je miałem i byłem bardzo zadowolony.
co radzicie??
czy w takich lampach będzie to dobrze świeciło??
pytam się bo wydać kasę to łatwo, ale poźniej mogę sie lekko zdziwić, że np lampy nawet z żarnikami xenona świecą kijowo
Napisany 23 lutego 2009 - 16:39
Napisany 23 lutego 2009 - 17:05
Napisany 23 lutego 2009 - 17:08
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Napisany 23 lutego 2009 - 19:22
Tyc-e juz mam, więc je zostawiam
oryginalnych nie kupię bo to już jest duży wydatek ( nie kalkukuje się do wartości auta),
co do tego jak świecą oryginalne helle na H1 ( chyba na tych) to powiem że ja byłem bardzo zadowolony
jak sprawdzić czy lampa jest pod ksenon??
Napisany 23 lutego 2009 - 22:50
tak chcę kupić jakieś tam Hidy ( a właściwie polecone na forum od sprzedawcy ze szczecina).
Tyc-e juz mam, więc je zostawiam
oryginalnych nie kupię bo to już jest duży wydatek ( nie kalkukuje się do wartości auta),
co do tego jak świecą oryginalne helle na H1 ( chyba na tych) to powiem że ja byłem bardzo zadowolony
jak sprawdzić czy lampa jest pod ksenon??
Lampy TYC nie są i nie będą pod ksenon ,
reflektor który jest homologowany do żarówek ksenonowych ma nadruk (homlogację) na szkle [ E1 ]
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Napisany 23 lutego 2009 - 22:54
Lampy TYC nie są i nie będą pod ksenon ,
reflektor który jest homologowany do żarówek ksenonowych ma nadruk (homlogację) na szkle [ E1 ]
na szkle bedzie DC czyli xenon na mijania, i oznaczenie d2s
Napisany 23 lutego 2009 - 23:01
pomijając kwestię przepisów, czy są jakieś problemy techniczne??
no i moje głowne pytanie, jak to świeci?? czy tego światła jest więcej?? czy po prostu tylko fajnie wygląda??
Napisany 23 lutego 2009 - 23:13
jak tyc-e nie są to znaczy, że nie można sobie hid-a założyć??
no i moje głowne pytanie, jak to świeci?? czy tego światła jest więcej?? czy po prostu tylko fajnie wygląda??
technicznie to da sie wszytko, prawnie nie. jesli cie zlapia panowei :police: to dowod pojdzie sie kochac. i niestety czesto chinskie przetwornice zaklocaja inne odbiorniki. nie wiem czy bym, ryzykowal jak komplet helli mozesz miec za 900 pln, lampy po regeneracji z nowymi uchwytami , zarniki przetwornice
Napisany 23 lutego 2009 - 23:34
Podobno lepiej niz TYC czy DEPO. Mnie nie powalily w porownaniu do ryfli.ja mialem w poprzedniej omie zestaw HID zamontowany w soczewce Depo i efekt byla nprawde fajny!teraz zakupilem juz Ome z 98 roku i jest tam soczewka Heelli i zastanawiam sie czy montowac tam ten zesdtaw i jak to bedzie swiecilo(jak wogole swieca Helle na zwyklych zarowkach?)
Hida mozna zalozyc tez do ryfla, nawet pewnie do malucha, bo robia je ze wszystkimi chyba gniazdami.jak tyc-e nie są to znaczy, że nie można sobie hid-a założyć??
I podobno to dobrze swieci patrzac ze srodka, ale dla innych lepiej jak to masz w soczewce.
Tak, swiatla jest wiecej, problemy techniczne to zrobnienie otworu w gumowej zaslepce z tylu lampy i zamocowanie przetwornicy. No i moga pojawic sie zaklocenia na cb i radiu.
Czytalem gdzies na sieci ze z technicznego punktu widzenia soczewka zwykla i od ksenonu roznia sie tylko gniazdem i przeslona, wiec pomijajac te dwie rzeczy jest jeszcze jakas roznica przemawiajaca na ich niekorzysc, procz ogolnej opinii ze to jest be?Lampy TYC nie są i nie będą pod ksenon
Gdzies tu tez czytalem ze DEPO maja nabity na kloszu ksenon...
Napisany 23 lutego 2009 - 23:51
na alledrogo są tez dostępne lampy firmy Depo pod ksenon dokładnie pod żarówkę D2SGdzies tu tez czytalem ze DEPO maja nabity na kloszu ksenon.
o np. takie
http://www.allegro.p..._99r_xenon.html
Napisany 24 lutego 2009 - 00:05
Czyli nie trzeba juz nawet hellenek. A tu nawet taniej http://www.allegro.p...a_przednia.html (foty sa troche przeklamane, jedne od kseninu, drugie od zwyklej soczewki)na alledrogo są tez dostępne lampy firmy Depo pod ksenon dokładnie pod żarówkę D2S
o np. takie
http://www.allegro.p..._99r_xenon.html
A niech ktos w temacie powie czym te wyzej roznia sie od tych http://www.allegro.p...zewka_nowy.html pomijajac gniazdo, przeslone i wytloczenie na kloszu?
Napisany 24 lutego 2009 - 00:26
te różnią sie od tychczym te wyzej roznia sie od tych http://www.allegro.p....ewka_nowy.html
http://www.allegro.pl/item554389797_..._przednia.html
że te pierwsze masz nawet w opisie
REFLEKTOR SOCZEWKOWY - NOWY!

Wysokiej klasy zamiennik nie odbiegający wyglądem od oryginału - DEPO
Do reflektora pasują żarówki H1 + H7
Lampy posiadają homologację
a drugi to zamiennik pod ksenon chyba TYC ale nie dam za to głowy
Napisany 24 lutego 2009 - 00:44
Obydwie to DEPO bo o to mi chodzilo.te różnią sie od tych
że te pierwsze masz nawet w opisie
REFLEKTOR SOCZEWKOWY - NOWY!
Wysokiej klasy zamiennik nie odbiegający wyglądem od oryginału - DEPO
Do reflektora pasują żarówki H1 + H7
Lampy posiadają homologację
a drugi to zamiennik pod ksenon chyba TYC ale nie dam za to głowy
Wiem ze wg opisu jedno do ksenon drugie to zwykla soczewka, ale pytam czym to sie rozni od strony technicznej? Pisalem wyzej ze gdzies czytalem ze konstrukcja soczewki jest ta sama tu i tu, roznica to przeslona i gniazdo. Czy cos jeszcze z technicznego punktu widzenia oprocz tego i nadruku na kloszu?
Do czego daze? Otoz jezeli jedyne roznice to przeslona (ktora mozna zmienic co zrobil kolega tomspeed) i gniazdo, to dlaczego wszyscy mowia ze hid jest be, oslepia itp, skoro w zasadzie niczym nie rozni sie od d2s?
No chyba ze zarnik w hidzie jest zle umiejscowiony, albo chodzi o to ze w ksenonie soczewka ma plastikowe lustro a w soczewce zwyklej jest tam polerowana blacha, ale z tego wynikaloby ze z ksenonu wychodzi wiecej swiatla co teoretycznie powinno oslepiac bardziej....
Szukam po prostu powodu tej krucjaty anty-hidowej...
Napisany 24 lutego 2009 - 12:54
to wy wszycy macie oryginalne ksenony w swoich omegach??
nikt nie zamontował do depo czy tyc-a i nie potrafi mi powiedzieć jak jest??
Napisany 24 lutego 2009 - 13:07
Jeśli mogę doradzić to kup zamienniki pod D2S.
Bo różnica jest nie tylko w przysłonie czy napisach z homologacją ale jest inny kształt odbłyśnika.I dlatego oryginalny(D2S) reflektor świeci lepiej.
Napisany 24 lutego 2009 - 14:04

Napisany 24 lutego 2009 - 18:34
świecą fajnie i da sie założyć do normalnych soczewek
z resztą sie zobaczy....
Napisany 24 lutego 2009 - 21:24
I czy do tego wszystkiego są podszebne spryski ?
Napisany 24 lutego 2009 - 21:34