Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

mały dylemat z lampami - przód

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
31 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   robaczek

robaczek
  • 310 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 23 lutego 2009 - 16:22

witam

mam mały dylemat:

mam rozpracowane jakie xenony ( wybrałem philipsa) założyć do lamp soczewek ( tyc-a)
ale zastanawiam się czy warto??
taka przeróbka lekko bedzie kosztowała mnie 500 zl + spryskiwacze ( kosztu nie znam).

czy po prostu poczekac i kupic oryginalne używane soczewki helli, wcześniej je miałem i byłem bardzo zadowolony.

co radzicie??
czy w takich lampach będzie to dobrze świeciło??

pytam się bo wydać kasę to łatwo, ale poźniej mogę sie lekko zdziwić, że np lampy nawet z żarnikami xenona świecą kijowo
Kuba

#2 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 lutego 2009 - 16:39

Jeżeli jest to lampa pod ksenon d2s - nie ma co się przejmować - dobrze będzie świecić

#3 OFFLINE   pawel om2.0

pawel om2.0
  • 172 postów

Napisany 23 lutego 2009 - 17:05

ja mialem w poprzedniej omie zestaw HID zamontowany w soczewce Depo i efekt byla nprawde fajny!teraz zakupilem juz Ome z 98 roku i jest tam soczewka Heelli i zastanawiam sie czy montowac tam ten zesdtaw i jak to bedzie swiecilo(jak wogole swieca Helle na zwyklych zarowkach?)

#4 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 23 lutego 2009 - 17:08

Poszukaj na allegro (lub na forum np. u Beasta) orginalnych lamp ksenonowych i zakładaj a nie jakieś Hidy bo mam takie podejrzenia że chcesz coś takiego założyć

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#5 OFFLINE   robaczek

robaczek
  • 310 postów

Napisany 23 lutego 2009 - 19:22

tak chcę kupić jakieś tam Hidy ( a właściwie polecone na forum od sprzedawcy ze szczecina).

Tyc-e juz mam, więc je zostawiam
oryginalnych nie kupię bo to już jest duży wydatek ( nie kalkukuje się do wartości auta),

co do tego jak świecą oryginalne helle na H1 ( chyba na tych) to powiem że ja byłem bardzo zadowolony

jak sprawdzić czy lampa jest pod ksenon??
Kuba

#6 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów

Napisany 23 lutego 2009 - 22:50

tak chcę kupić jakieś tam Hidy ( a właściwie polecone na forum od sprzedawcy ze szczecina).

Tyc-e juz mam, więc je zostawiam
oryginalnych nie kupię bo to już jest duży wydatek ( nie kalkukuje się do wartości auta),

co do tego jak świecą oryginalne helle na H1 ( chyba na tych) to powiem że ja byłem bardzo zadowolony

jak sprawdzić czy lampa jest pod ksenon??

Lampy TYC nie są i nie będą pod ksenon ,

reflektor który jest homologowany do żarówek ksenonowych ma nadruk (homlogację) na szkle [ E1 ]

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#7 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 23 lutego 2009 - 22:54

Lampy TYC nie są i nie będą pod ksenon ,

reflektor który jest homologowany do żarówek ksenonowych ma nadruk (homlogację) na szkle [ E1 ]

na szkle bedzie DC czyli xenon na mijania, i oznaczenie d2s

#8 OFFLINE   robaczek

robaczek
  • 310 postów

Napisany 23 lutego 2009 - 23:01

jak tyc-e nie są to znaczy, że nie można sobie hid-a założyć??
pomijając kwestię przepisów, czy są jakieś problemy techniczne??

no i moje głowne pytanie, jak to świeci?? czy tego światła jest więcej?? czy po prostu tylko fajnie wygląda??
Kuba

#9 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 23 lutego 2009 - 23:13

no i moje głowne pytanie, jak to świeci?? czy tego światła jest więcej?? czy po prostu tylko fajnie wygląda??

technicznie to da sie wszytko, prawnie nie. jesli cie zlapia panowei :police: to dowod pojdzie sie kochac. i niestety czesto chinskie przetwornice zaklocaja inne odbiorniki. nie wiem czy bym, ryzykowal jak komplet helli mozesz miec za 900 pln, lampy po regeneracji z nowymi uchwytami , zarniki przetwornice

#10 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 23 lutego 2009 - 23:34

ja mialem w poprzedniej omie zestaw HID zamontowany w soczewce Depo i efekt byla nprawde fajny!teraz zakupilem juz Ome z 98 roku i jest tam soczewka Heelli i zastanawiam sie czy montowac tam ten zesdtaw i jak to bedzie swiecilo(jak wogole swieca Helle na zwyklych zarowkach?)

Podobno lepiej niz TYC czy DEPO. Mnie nie powalily w porownaniu do ryfli.

Hida mozna zalozyc tez do ryfla, nawet pewnie do malucha, bo robia je ze wszystkimi chyba gniazdami.
I podobno to dobrze swieci patrzac ze srodka, ale dla innych lepiej jak to masz w soczewce.
Tak, swiatla jest wiecej, problemy techniczne to zrobnienie otworu w gumowej zaslepce z tylu lampy i zamocowanie przetwornicy. No i moga pojawic sie zaklocenia na cb i radiu.

Lampy TYC nie są i nie będą pod ksenon

Czytalem gdzies na sieci ze z technicznego punktu widzenia soczewka zwykla i od ksenonu roznia sie tylko gniazdem i przeslona, wiec pomijajac te dwie rzeczy jest jeszcze jakas roznica przemawiajaca na ich niekorzysc, procz ogolnej opinii ze to jest be?
Gdzies tu tez czytalem ze DEPO maja nabity na kloszu ksenon...

#11 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów

Napisany 23 lutego 2009 - 23:51

Gdzies tu tez czytalem ze DEPO maja nabity na kloszu ksenon.

na alledrogo są tez dostępne lampy firmy Depo pod ksenon dokładnie pod żarówkę D2S

o np. takie
http://www.allegro.p..._99r_xenon.html

#12 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 00:05

na alledrogo są tez dostępne lampy firmy Depo pod ksenon dokładnie pod żarówkę D2S

o np. takie
http://www.allegro.p..._99r_xenon.html

Czyli nie trzeba juz nawet hellenek. A tu nawet taniej http://www.allegro.p...a_przednia.html (foty sa troche przeklamane, jedne od kseninu, drugie od zwyklej soczewki)
A niech ktos w temacie powie czym te wyzej roznia sie od tych http://www.allegro.p...zewka_nowy.html pomijajac gniazdo, przeslone i wytloczenie na kloszu?

#13 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 00:26

czym te wyzej roznia sie od tych http://www.allegro.p....ewka_nowy.html

te różnią sie od tych

http://www.allegro.pl/item554389797_..._przednia.html

że te pierwsze masz nawet w opisie
REFLEKTOR SOCZEWKOWY - NOWY!!!
Wysokiej klasy zamiennik nie odbiegający wyglądem od oryginału - DEPO
Do reflektora pasują żarówki H1 + H7
Lampy posiadają homologację

a drugi to zamiennik pod ksenon chyba TYC ale nie dam za to głowy

#14 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 00:44

te różnią sie od tych

że te pierwsze masz nawet w opisie
REFLEKTOR SOCZEWKOWY - NOWY!!!
Wysokiej klasy zamiennik nie odbiegający wyglądem od oryginału - DEPO
Do reflektora pasują żarówki H1 + H7
Lampy posiadają homologację

a drugi to zamiennik pod ksenon chyba TYC ale nie dam za to głowy

Obydwie to DEPO bo o to mi chodzilo.
Wiem ze wg opisu jedno do ksenon drugie to zwykla soczewka, ale pytam czym to sie rozni od strony technicznej? Pisalem wyzej ze gdzies czytalem ze konstrukcja soczewki jest ta sama tu i tu, roznica to przeslona i gniazdo. Czy cos jeszcze z technicznego punktu widzenia oprocz tego i nadruku na kloszu?

Do czego daze? Otoz jezeli jedyne roznice to przeslona (ktora mozna zmienic co zrobil kolega tomspeed) i gniazdo, to dlaczego wszyscy mowia ze hid jest be, oslepia itp, skoro w zasadzie niczym nie rozni sie od d2s?
No chyba ze zarnik w hidzie jest zle umiejscowiony, albo chodzi o to ze w ksenonie soczewka ma plastikowe lustro a w soczewce zwyklej jest tam polerowana blacha, ale z tego wynikaloby ze z ksenonu wychodzi wiecej swiatla co teoretycznie powinno oslepiac bardziej....
Szukam po prostu powodu tej krucjaty anty-hidowej...

#15 OFFLINE   robaczek

robaczek
  • 310 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 12:54

ej ludzie

to wy wszycy macie oryginalne ksenony w swoich omegach??
nikt nie zamontował do depo czy tyc-a i nie potrafi mi powiedzieć jak jest??
Kuba

#16 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 24 lutego 2009 - 13:07

Teraz mam założone czarne soczewki Tyc-a a wcześniej Depo.W obu kompletach miałem Hid-a i jest rewelacyjnie.Choć Depo świeciło lepiej.
Jeśli mogę doradzić to kup zamienniki pod D2S.
Bo różnica jest nie tylko w przysłonie czy napisach z homologacją ale jest inny kształt odbłyśnika.I dlatego oryginalny(D2S) reflektor świeci lepiej.

#17 OFFLINE   jejek

jejek

MV6 w dieslu ! :)

• 280 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 14:04

hidy świeca fajnie, polecam! tylko oby ich nie montować w zwykłe ryflowane reflektory, takim odrazu na długich jade :D

#18 OFFLINE   robaczek

robaczek
  • 310 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 18:34

no własnie o takie info mi chodziło,
świecą fajnie i da sie założyć do normalnych soczewek

z resztą sie zobaczy....
Kuba

#19 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 21:24

Ja mam soczewki HELLI i brajdak proponował mi właśnie założenie hidów , ale jakoś nie mogę się zdecydować . On sam ma w swoim aucie jak ijego brat w alfie i ojczulek w VW multivanie. Ale do rzeczy jak to umnie będzie świecić ?
I czy do tego wszystkiego są podszebne spryski ?

#20 OFFLINE   pawel om2.0

pawel om2.0
  • 172 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 21:34

ja powiem tak:jezdzilem dwa lata na depo bez spryskow i bylem bardzo zadowolony,jakos nigdy problemow z milicja nie mialem a teraz do helki tez raczej zaloze gdyz w tym celu wymontowalem przed sprzedaza poprzedniej omy zestaw :)