Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zamarza mi klamka/zamek. Co się dzieje?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
17 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   ks_aramis

ks_aramis
  • 32 postów

Napisany 23 lutego 2009 - 10:20

Mam taki dziwny problem, który się coraz częściej powtarza niestety:(

Pewnego pięknego dnia był dość mocny mróz i kiedy wsiadałem do samochodu drzwi otworzyłem normalnie, ale już nie mogłem ich zamknąć. To znaczy drzwi się zamykały, ale zamek się w ogóle nie ruszał (tak jakby ktoś cały czas trzymał klamkę od zewnątrz, pomimo, że klamka wracała normalnie do swojego położenia). Wkurzyłem się i zacząłem tam grzebać małym śrubokrętem. Okazało się, że tam jest taka mała zapadka, która powinna się odbić w górę, kiedy zamykam drzwi, a ona zostaje w pozycji poziomej i przez to zamek nie załapuje. Po jakimś czasie (dość długim) jak się już samochód mocno nagrzeje to ta zapadka zaczyna wychodzić. Zauważyłem, że dzieje mi się to kiedy umyję samochód (zimą staram się tego unikać, ale ostatnio nie miałem wyjścia), albo kiedy pada i później łapie mróz.

Macie jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje i co jest przyczyną? Przecież jeżeli to zamarza to gdzieś w środku drzwi, a skąd tam mogła wziąć się woda? Pomóżcie jakoś, bo mam dość stania na mrozie ze śrubokrętem w ręku i grzebania w zamku. (zauważyłem, że jak naciskam śrubokrętem tą zapadkę to rusza się trochę w dół, ale w górę nie chce wyjść).

#2 OFFLINE   painkiller

painkiller
  • 734 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 23 lutego 2009 - 10:24

Smarowanie zamków powinno załatwić sprawę. Jest opisane w książce "Sam naprawiam...". Myślę, że na forum też znajdziesz opis jak to zrobić.

#3 OFFLINE   ks_aramis

ks_aramis
  • 32 postów

Napisany 23 lutego 2009 - 10:28

A czym ten zamek najlepiej smarować? Bo kumpel poradził, żebym tam WD40 użył i niestety nie pomogło:(

#4 OFFLINE   lenarek

lenarek

W STANIE SPOCZYNKU...

• 493 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 lutego 2009 - 10:28

smarownie lub silikon w sprayu tez dobry jest ale musisz popsikac za kazdum umyciem

.

#5 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 23 lutego 2009 - 11:43

A czym ten zamek najlepiej smarować? Bo kumpel poradził, żebym tam WD40 użył i niestety nie pomogło

WD-40 wymywa znajdujące się smarowidło, wysusza popsikane miejsce i odparowuje... Efekt odwrotny od zamierzanego. Nim można popsikać przed właściwym smarowaniem.

#6 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 23 lutego 2009 - 16:08

A czym ten zamek najlepiej smarować?

Smar w sprayu. Może być biały.
Zwalasz boczki drzwi i lecisz każde połączenie na cięgłach.

#7 OFFLINE   ks_aramis

ks_aramis
  • 32 postów

Napisany 23 lutego 2009 - 16:57

Ok, dzięki chłopaki za podpowiedzi. Jak będę miał chwilkę to się za to biorę bo ostatnio zacząłem wsiadać drzwiami pasażera i głupio to wygląda:D Mam nadzieję, że smarowanie pomoże.

Wiszę Wam duże piwo :piwo:

#8 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 23 lutego 2009 - 20:04

jedyna sluszna rade dal Ci lordcraven. Ja mam to samo u siebie ale ze mam garaz cieply i na dodatek jestem leniwy to olalem temat, ale w ostanie mrozy Omega stala na zew i przy - 16 stopniach zmrozilo zamek tak skutecznie ze jechalem przez 5 km z drzwiami otwartymi (trzymalem je reka). Po stronie pasazera tez tak sie zrobilo ale jak kumpel wsiadl to strzelilem pare razy centralnym zamkiem i załapało. Drzwi od kierowcy puscily dopiero jak sie w sordku troche zagrzalo. polecam zrobi to co lordcraven napisal
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#9 OFFLINE   ks_aramis

ks_aramis
  • 32 postów

Napisany 23 lutego 2009 - 21:30

jechalem przez 5 km z drzwiami otwartymi (trzymalem je reka).

Hehe, jak mi pierwszy raz zamarzly to je przywiazalem kablem od ladowarki do recznego i na wszelki wypadek trzymalem reka na zakretach, a kumpel mi zmienial biegi. Jak dojechalem do domu (też z 5 km) to sie zdziwilem bo drzwi byly juz zamkniete:P

Ech, przygody... Jutro spróbuję poszukać tego specyfiku i sie tym zajme. Pozdro!

PS. A możecie mi poradzić, który smar najlepiej do tego użyć? Bo się na tym zupełnie nie znam, a chciałbym mieć już to z głowy;)

#10 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 23 lutego 2009 - 21:38

A możecie mi poradzić, który smar najlepiej do tego użyć?

Np. taki: http://www.allegro.p...mar_z_ptfe.html

Zresztą w każdym motoryzacyjnym dostaniesz smar w sparyu. Niekoniecznie musi być taki drogi.

#11 OFFLINE   vis1966

vis1966

Roman

• 1 376 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 23 lutego 2009 - 23:16

Tez to przerabialem!Pierwszy raz myslalem ze cos sie zepsulo i rozebralem zamek.Ale nastepnym razem pomogla suszarka tak na szybko.Dwie minuty i puscilo.

#12 OFFLINE   ermi

ermi
  • 377 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 10:53

Też to ćwiczyłem
dokładnie - trzeba oczyścić taki wałeczek (zapadkę w zamku) która to się obraca przy manipulowaniu klamką. Stary smar miał u mnie konsystencję prasteliny.
Osobiście napsikałem na całość Balistolem - no i po problemie - a latem trzeba będzie całość porządnie oczyścić.

#13 OFFLINE   dawidpee

dawidpee
  • 7 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 11:47

Witam:) Na większości stacji benzynowych dostępne są odmrażacze do zamków (ja kupiłem o ile dobrze pamiętam nazwę W5 na Lotosie, raz wpuściłem do zamków i już nie zamarzają) a przy okazji sztyft do uszczelek żeby drzwi nie przymarzły i spray do szyb żeby nie parowały

#14 OFFLINE   ks_aramis

ks_aramis
  • 32 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 11:57

Ja też kupiłem odmrażacz i próbowałem nim psikać w zamek, na tę zapadkę i nic. Ani trochę nie pomogło. Zaraz pędzę do sklepu po jakiś smar i wezmę się za rozkręcanie drzwi.

Hehe, już ludzie dziwnie na mnie patrzą, że pod blokiem cały samochód co chwilę rozkręcam i coś dłubię na takim mrozie:D No ale tak już jest jak się ma najładniejszy samochód na osiedlu - to zobowiązuje:D:D:D

#15 OFFLINE   Piotrek

Piotrek
  • 1 395 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 28 stycznia 2014 - 14:18

Odgrzeje temat. Jakiś czas temu w nowszej B'FL u kumpla widziałem takie (no właśnie nie wiem jak to nazwać, zdjęcia też nie mam) plastikowe czarne ochraniacze, które są mocowane do 3 śrub zamka. Wygląda na to, że zabezpieczają aby spływajaca woda wewnątrz po drzwiach i słupku środkowym nie dostawała się do wnetrza zamka. Ma ktoś z Was coś takiego u siebie? Jak to się może fachowo nazywać bo może to być przydatny dodatek.

#16 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 28 stycznia 2014 - 16:57

Odgrzeje temat. Jakiś czas temu w nowszej B'FL u kumpla widziałem takie (no właśnie nie wiem jak to nazwać, zdjęcia też nie mam) plastikowe czarne ochraniacze, które są mocowane do 3 śrub zamka. Wygląda na to, że zabezpieczają aby spływajaca woda wewnątrz po drzwiach i słupku środkowym nie dostawała się do wnetrza zamka. Ma ktoś z Was coś takiego u siebie? Jak to się może fachowo nazywać bo może to być przydatny dodatek.

o to Ci chodzi??
http://allegro.pl/op...3848208084.html

#17 OFFLINE   Piotrek

Piotrek
  • 1 395 postów

Napisany 28 stycznia 2014 - 17:12

Dokładnie o to !! Dzięki. Nie pamiętałem już jak to było przymocowane (to chyba jest przyklejone) i czy to jest plastik czy guma ale o to chodziło. Ciekawe gdzie to można dostać ?? (pewnie ASO zostaje). Chyba, że akurat znajdziesz tak jak tutaj na aukcji, może sprzeda...

#18 OFFLINE   jeansu

jeansu
  • 222 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 29 stycznia 2014 - 09:43

z tego co się orientuję to od roku 2002 to montowali