Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Podatek od spadku

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 23 lutego 2009 - 08:13

Słuchajcie będę przeprowadzał spadek po moich rodzicach i mam pytanko, dot. podatku o spadku.. jaki on jest.. czy jest on wogóle?

Szukam w internecie i znajduje:
http://www.pit.pl/po...spadku_1588.php

Zatem jeżeli nabycie własności rzeczy i praw majątkowych od tej samej osoby następuje więcej niż jeden raz (darowizna, spadek), do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych dolicza się wartość rzeczy i praw majątkowych nabytych od tej osoby lub po tej samej osobie w okresie 5 lat poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie. Od podatku obliczonego od łącznej wartości nabytych rzeczy i praw majątkowych potrąca się podatek przypadający od opodatkowanych poprzednio nabytych rzeczy i praw majątkowych. Nabywcy obowiązani są w zeznaniu podatkowym wymienić rzeczy i prawa majątkowe nabyte w podanym wyżej okresie pięcioletnim.

Zatem nadwyżka spadku ponad ww. kwotę podlega opodatkowaniu według skali podatkowej:

a poniżej tabela z kwotami i procentami.

wynikałoby z tego, że MUSZE zapłacić podatek, jednakże szukając dalej znajduje:
http://www.podatki.e...dku,1,65,1.html

Podatnicy, którzy nabyli własność rzeczy lub praw majątkowych na podstawie dziedziczenia, zapisu, dalszego zapisu lub polecenia testamentowego, zachowku oraz została przekroczona wartość kwoty wolnej - muszą zapłacić podatek od spadków i darowizn. Od 01 stycznia 2007 roku niektórzy podatnicy zostali jednak z tego podatku zwolnieni. Ważne jednak jest, aby śmierć spadkodawcy nastąpiła w 2007 roku. Wtedy najbliższa rodzina korzysta z całkowitego zwolnienia z podatku od spadków i darowizn.

więc jak to jest?

Mama zmarła w 2007, tata w 1994.

Aha jak wygląda kwestia spadku koniecznie trzeba iść do sądu czy można notarialnie to stwierdzić (podobno od niedawna tak, ale brakuje chyba jakichś przepisów wykonawczych)..
w sądzie koszta znam, a u notariusza?

#2 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 23 lutego 2009 - 09:20

zgodnie z nowymi przepisami musisz w ciągu 6 miesięcy w urzędzie skarbowym złożyć deklarację podatkową i wówczas nie zapłacisz ani grosza.
To dotyczy spadków/darowizn tylko w gronie najbliższych - małżonek, rodzice (dziadkowie, pradziadkowie itd), dzieci (wnukowie, prawnukowie itd.) i rodzeństwo. Jednak dotyczy to tylko i wyłącznie spadków, którtych otwarcie nastąpiło po 1.01.2007. Otwarcie spadku następuje w chwili śmierci spadkodawcy.
Z tego wynika, że podatek od spadku po ojcu zapłacisz normalnie wg skali, po mamie nie zapłacisz.
Jeśli przedmiotem dziedziczenia po rodzicach jest nieruchomość wówczas dostaje się dodatkowe ulgi, ale musisz zajrzeć do ustawy, bo dokładnie nie pamiętam.

#3 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie

Napisany 23 lutego 2009 - 09:56

doncortino, chyba nie do końca tak, bo przepis mówi jednak o miesiącu nie o 6.. z tego co wiem to była propozycja 6.

Odnośnie spadku to czy, aby nie jest tak, że skoro tata zmarł wcześniej to całość majątku przeszła na mamę i to po niej przeprowadzam spadek?

#4 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 23 lutego 2009 - 10:40

było 1 miesiąc, od 1.01.2009 jest 6 miesięcy.
zajrzuj tutaj:
ministerstwo finansów

P.S. ten termin biegnie od dnia nabycia spadku, czyli zakończenia postępowania spadkowego, a nie od otwarcia spadku, czyli śmierci spadkodawcy.

#5 OFFLINE   ArturL

ArturL

arturl1@poczta.onet.pl

• 1 339 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 23 lutego 2009 - 13:42

Ja w zeszłym roku po sprawie spadkowej po śmierci ojca złożyłem w ciągu 30 dni od daty uprawomocnienia się wyroku/postanowienia sądu deklarację SD-Z2 i nie płaciłem podatku od spadku - tak stanowił przepis.

#6 OFFLINE   Madzia

Madzia
  • 1 288 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 lutego 2009 - 15:58

Jeżeli chodzi o sprawę spadku podejdź do jakiegoś notariusza i popytaj... Za porady odnośnie ile co kosztuje i jak się co i gdzie załatwia nic się nie płaci. Na pewno Ci powie jak wygląda sprawa z podatkiem.

#7 OFFLINE   McF

McF
  • 100 postów

Napisany 23 lutego 2009 - 19:58

zajrzyj tu: http://www.forumprawne.info/

poza tym

INTERPRETACJE PODATKOWE

" W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z interpretacją przez podatnika danego przepisu wynikającego z przepisów podatkowych, podatnik może zwrócić się z wnioskiem o właściwą jego interpretację do stosownego urzędu skarbowego. Dotychczas obowiązkiem wydawania takowych interpretacji były właśnie urzędy skarbowe. Interpretacje te były wiążące. Od 01.lipca.2007 r. interpretacji takich dokonywał będzie Minister Finansów."