Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Na co uważać przy kupmie omegi c

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
15 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   adamus28

adamus28
  • 2 postów

Napisany 24 listopada 2006 - 09:55

Witam jeszcze jestem posiadaczem Peugeota 206 2.0 HDi ale jak go sprzedam mam zamiar kupić omegę c 3.0 to jest moje marzenie trochę ta pojemność mnie przeraża ale właśnie tu jestem po to aby was posiadaczy omeg zapytać o spalanie prawdziwe o awarie nagminne na co zwracać uwagę przy kupnie itd Pozdrawiam was Adam :mrgreen:

#2 OFFLINE   GARY

GARY
  • 472 postów

Napisany 24 listopada 2006 - 13:08

z diesla na duza benzyne ... maly szok bedzie :)

a na co zwracac uwage to popatrz na posty w tym dziale, wiele razy to bylo walkowane ...

#3 OFFLINE   edek

edek
  • 5 postów

Napisany 24 listopada 2006 - 20:46

Witam ja przesiadłem się do omegi c z seata toledo 1.9 tdi ale na diesla 2.2 dti - nie ma porównania jeśli chodzi o komfort jazdy cisza i nie czuje się naszych dziurawych dróg przede wszystkim przestronność - jak na razie mam ją 6 miesięcy zrobiłem 15 tys. km i jestem bardzo zadowolony po prostu tym chce się jeździć a zawieszenie jest na prawdę wytrzymałe byłem na przeglądzie i nie było żadnych zastrzeżeń po mimo przebiegu 140 tys. km. nie zdecydowałem się na silnik 3.0 bo diesel poprzedni mi zaimponował i nie zamierzam tego zmieniać jest jak na swoją masę dynamiczny i spalanie średnie 7,2 l / 100km - to jak bym jeździł Matizem ... polecam i pozdrawiam!!!
Edi

#4 OFFLINE   adamus28

adamus28
  • 2 postów

Napisany 25 listopada 2006 - 09:22

Dzieki już wiem coś więcej a ztym 3.0 3.2 to jest tylko moje marzenie w tej chwili mam peugeocika diselka i też jestem zadowolony z silnika mało pali szybki ,a ten 2.2 DTi nie jest za słaby nie chodzi mi o to żeby to był samochód sportowy ale czy jesy rzwawy i jeszcze jedno na co zwracać uwagę przy kupnie jak z rdzą itd. pozdrawiam dziękuję Adam :mrgreen:

#5 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 25 listopada 2006 - 17:47

no rdza moze wystepowac nawet i w 3-4letnich omegach, musisz po prostu dobrze obejrzec kazdy egzemplarz, bo to najwieksza wada tego samochodu wg mnie

ps. "nie chodzi mi o to żeby to był samochód sportowy" - no to wiadomo, bo wtedy nie szukal bys omegi, chyba ze Lotusa

#6 OFFLINE   actom

actom
  • 224 postów

Napisany 26 listopada 2006 - 19:00

Myślę że to dotyczy większośći 3.0-3.2. Tych samochodów nikt nie kupował po to żeby się toczyć. Zwykle układy przeniesienia napędu w egzemplarzach z tymi silnikami są znacznie bardziej zużyte niż wynikałoby to z przebiegu. Zatem szczególną uwagę trzeba zwrócić na wycieki z silnika, skrzyni, tylniego mostu, stan przegubów półosi i wału. Niepokojce dźwięki z układu napędowego mogą świadczyć że omega dała wiele przyjemności poprzednim właścicielom. Na szczęście dla silnika 3.2 wychodził tylko z automatem.

#7 OFFLINE   wickerman

wickerman
  • 103 postów

Napisany 29 listopada 2006 - 10:58

a ten 2.2 DTi nie jest za słaby nie chodzi mi o to żeby to był samochód sportowy ale czy jesy rzwawy i jeszcze jedno na co zwracać uwagę przy kupnie jak z rdzą itd

uwierz mi , mam wlasnie taki egzemplarz z 2001 roku i naprawde jesli chodzi ci o "niesportowy" samochod to osiagi naprawde sa wporzadku oczywiscie tez w stosunku do spalania. turbinke tez ladnie czuc jak sie wlacza to delikatnie wciska w fotel. zwroc przy kupnie uwage szczegolnie czy jest oslona silnika, jesli nie ma to ja bym nie bral, oznacza to ze poprzedni wlasciciel nieostroznie jezdzil i jest flejtuchem (u mnie w silniku jest czysciej niz wewnatrz samochodu - co tydzien kontrola czystosci silnika), zwroc uwage czy wlasciciel zmienial olej co zalecane 30 tys - jesli co wiecej to nie bierz - ja zmieniam co 15 tys + wymiana filtrow szystkich co siedem tys., zwroc uwage szczegolnie na ksiazke serwisowa czy jest serwisowany. o rdze raczej chyba nie powinienes sie martwic jesli chcesz kupic tzw omege C, tu rdza nie wystepuje. przy zakupie sprawdz dzialanie wszelkiej elektroniki, szczegolnie klimatronik, tempomat itp
Piwo to napój alkoholowy o niskiej zawartości alkoholu (zazwyczaj do 6%) uzyskiwany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej, otrzymywanej ze zbóż - głównie jęczmienia, bez destylacji.

#8 OFFLINE   Gradz

Gradz
  • 714 postów

Napisany 30 listopada 2006 - 19:52

mylisz sie to sa takie same blachy jak w B

#9 OFFLINE   wickerman

wickerman
  • 103 postów

Napisany 01 grudnia 2006 - 07:38

mylisz sie to sa takie same blachy jak w B

o kurka... :???: jestes pewien ze nie jakis ocynk? :wink: bo moja naprawde slicznie blacharka wyglada, ani mikroskopijnej kropeczki :lol:
Piwo to napój alkoholowy o niskiej zawartości alkoholu (zazwyczaj do 6%) uzyskiwany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej, otrzymywanej ze zbóż - głównie jęczmienia, bez destylacji.

#10 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 01 grudnia 2006 - 08:38

juz widzialem sporo Omeg "c" pordzewialych, glownie te same miejsca co aktualny model mondeo, spody drzwi i ranty
opel ma gowniane blachy :wink:

#11 OFFLINE   slawek66

slawek66
  • 163 postów

Napisany 01 grudnia 2006 - 18:42

U mnie pojawia się rdza pod wycieraczką na tylniej klapie. Ocynk jest bo mam też spory odprysk na tylnej klapie i go widać, niestety coś z tymi blachami w oplu jest nie tak. Moja Omega jest z 22 grudnia 1999 roku. :bad:
Omega B 2.0 16V + LPG - sprzedana :(
Omega C 2.2 16V + LPG - sprzedana :(
Mondeo 2.0 TDCI (131 KM, 330 Nm) - jak na razie daje przyjemność z jazdy!

#12 OFFLINE   Gradz

Gradz
  • 714 postów

Napisany 04 grudnia 2006 - 00:45

ocynk jest ale nie pełny, tylko jednostronny dlatego tak sie dzieje a nie inaczej. Zreszta bylo juz o tym sporo pisane.

#13 OFFLINE   nthx

nthx
  • 17 postów

Napisany 04 grudnia 2006 - 01:22

kupic tzw omege C, tu rdza nie wystepuje.

;-) Wystepuje, wystepuje. W mej: blotniki, drzwi, no i podwozie - w kanal trzeba wejsc, aby zobaczyc :-(

#14 OFFLINE   wickerman

wickerman
  • 103 postów

Napisany 05 grudnia 2006 - 21:49

W mej: blotniki, drzwi, no i podwozie - w kanal trzeba wejsc, aby zobaczyc

no to kolego lepiej wchodz w ten kanal zanim zima (czytaj: sól) Cie zastanie :cool:

#15 OFFLINE   rodneysus

rodneysus
  • 44 postów

Napisany 07 grudnia 2006 - 08:41

Z tą rdzą to prawda, ja też mam problem pod wycieraczką na tylnej klapie, mimo, że auto jest z 2002 roku.

#16 OFFLINE   gigabajt

gigabajt
  • 9 postów

Napisany 09 lutego 2007 - 23:30

Przed zakupem proponuję też sprawdzić czy cały samochód nie był malowany z takiego charakterystycznego, kremowego koloru. Ten kolor w Niemczech oznacza taksówki i jakieś urzędnicze samochody. Zazwyczaj są tanie, sam natknąłem się na taką szukając omegi C. Najwięcej jest chyba takich Mercedesów E klasy, ale omegi też się zdarzają.