Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

3.0 automat na ile wam starcza klocków?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
17 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   fotkom

fotkom
  • 107 postów

Napisany 06 lutego 2009 - 22:07

Ujeżdzam pierwszy automat
Fakt że moja prędkość podróżna wcha się w okolicach 160
ale jakie bym klocki nie kupił to max 10.000 km i wymiana
Kupiłem chwalone Texary ale to dopiero była porażka. ok 6.000 km
Co dwa miesiące musze zmieniać klocki?
Są na rynku jakieś dobre klocki co to wytrzymają z 20 albo i z 30 kkm ??
Ile wam w 3.0 wytrzymują klocki i jakich używacie bo mnie już to denerwuje.
Nie mam po prostu czasu jezdzic i wymieniać klocki :-)
Dzięki za podzielenie sie radą i informacją o jakichs dobrych klockach przetestowanych przez was.
Foti

#2 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 06 lutego 2009 - 22:09

Ujeżdzam pierwszy automat
Fakt że moja prędkość podróżna wcha się w okolicach 160
ale jakie bym klocki nie kupił to max 10.000 km i wymiana
Kupiłem chwalone Texary ale to dopiero była porażka. ok 6.000 km
Co dwa miesiące musze zmieniać klocki?
Są na rynku jakieś dobre klocki co to wytrzymają z 20 albo i z 30 kkm ??
Ile wam w 3.0 wytrzymują klocki i jakich używacie bo mnie już to denerwuje.
Nie mam po prostu czasu jezdzic i wymieniać klocki :-)
Dzięki za podzielenie sie radą i informacją o jakichs dobrych klockach przetestowanych przez was.
Foti

remsa - nalatane ponad 30 000 i jeszcze na troche starcza
teraz kupilem Valeo zobaczymy

#3 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 06 lutego 2009 - 22:20

odnosnie textarow - to SA TO REWELACYJNE KLOCKI ale w polaczeniu z tarczami textar. Zywotnosc i skutecznosc na najwyzszym poziomie
Mialem Valeo cos kolo 30 000 i jeszcze z 30% zostalo (musialem zmienic tarcze bo byly cienkie jak zyletki to poszly tez nowe klocki)
Mialem w ramach testow polski Fomar na tyle i 30 000 i zjechalo do zera (jak bylo goraco to okropnie piszczaly), teraz mam na tyle (oczywiscie w ramach testow bo normalnie to zalozylbym Valeo) NK/SBS

ups.... teraz wyczytalem ze pytales uzytkownikow 3,0 .....
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#4 OFFLINE   fotkom

fotkom
  • 107 postów

Napisany 06 lutego 2009 - 22:58

odnosnie textarow - to SA TO REWELACYJNE KLOCKI ale w polaczeniu z tarczami textar. Zywotnosc i skutecznosc na najwyzszym poziomie
Mialem Valeo cos kolo 30 000 i jeszcze z 30% zostalo (musialem zmienic tarcze bo byly cienkie jak zyletki to poszly tez nowe klocki)
Mialem w ramach testow polski Fomar na tyle i 30 000 i zjechalo do zera (jak bylo goraco to okropnie piszczaly), teraz mam na tyle (oczywiscie w ramach testow bo normalnie to zalozylbym Valeo) NK/SBS

ups.... teraz wyczytalem ze pytales uzytkownikow 3,0 .....

Kurcze to ja chyba zle jezdze :)
Remsa 10.000
Valeo na tyle niecałe 6.000
hihihihihi
Musze chyba zwolnic bo koledzy sie juz ze mnie smieja ze co 2 miesiace na kanał i klocki :)
A do automatów to nie powinny byc jakies specjalne?
Znajomy ma mercedesa i do automatu kupuje inne grubsze klocki niz do manuala??

#5 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 06 lutego 2009 - 23:10

Kurcze to ja chyba zle jezdze :)
Remsa 10.000
Valeo na tyle niecałe 6.000
hihihihihi
Musze chyba zwolnic bo koledzy sie juz ze mnie smieja ze co 2 miesiace na kanał i klocki :)
A do automatów to nie powinny byc jakies specjalne?
Znajomy ma mercedesa i do automatu kupuje inne grubsze klocki niz do manuala??

chyba łącznik z deka padniety...:nabijacz:

miedzy kiera a pedalami :p;)

a tak serio to zadziej dotykaj hamulca - i odpowiednio wczesniej zdejmuj noge z gazu - pamietaj ze automatem tez mozna hamowac silnikiem. zyskasz i na klockach i na paliwku

#6 OFFLINE   fotkom

fotkom
  • 107 postów

Napisany 06 lutego 2009 - 23:18

chyba łącznik z deka padniety...:nabijacz:

miedzy kiera a pedalami :p;)

a tak serio to zadziej dotykaj hamulca - i odpowiednio wczesniej zdejmuj noge z gazu - pamietaj ze automatem tez mozna hamowac silnikiem. zyskasz i na klockach i na paliwku

Jak sie lubi szybko jezdzic to ciezko rzadziej hamulca dotykac :)
hihihiihihihi

#7 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 06 lutego 2009 - 23:20

Jak sie lubi szybko jezdzic to ciezko rzadziej hamulca dotykac :)
hihihiihihihi

ja tez wolno nie jezdze, ale klocki starczaja na dluzej i spalanie lpg waha sie na poziomie 14.3-14.8 po miescie i dojazd do domu 10 km za miastem przez 3 wioski. wczesniej norma bylo 18-19 teraz 15 gora. poprostu trzeba sobie technike wyrobic :)

#8 OFFLINE   fotkom

fotkom
  • 107 postów

Napisany 07 lutego 2009 - 08:01

ja tez wolno nie jezdze, ale klocki starczaja na dluzej i spalanie lpg waha sie na poziomie 14.3-14.8 po miescie i dojazd do domu 10 km za miastem przez 3 wioski. wczesniej norma bylo 18-19 teraz 15 gora. poprostu trzeba sobie technike wyrobic :)

U mnie średnie spalanie większa przewaga trasy to 15 l a w mieście samym to potrafi i z 20 wziąć.
Spróbuję od nastepnej wymiany popracować nad tym :-)

#9 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 07 lutego 2009 - 15:41

P.S. jesli chodzi o Merca to fakt ze zaklada sie tam grubsze klocki ale to jest podyktowane konstrukcja ukladu hamulcowego. np w C180 z tylu sa 3 typy klockow i wlasnie dla wersji automat z TC ida najgrubsze klocki. Jednak jest jedno ale - te klocki nie sa zamienne np z wersja bez automatu i TC
No chyba czas na zmiane stylu jazdy....... albo kupic jakies wyczynowe zestawy - tarcza klocek (moze w dziale tuning znjadziesz jakies info)
[B]

#10 OFFLINE   explosiv9

explosiv9

nożownik pomorski

• 1 643 postów

Napisany 07 lutego 2009 - 15:48

Kczechu,a może mógłbyś jako spec wtych sprawach podać taką listę jakie klocki warto kupić a jakie omijać zdaleka.Sam jestem przed wymianą tylnych,i waham się miedzy valeo a ate chociaż są na allegro nawet takie za 15 złotych,tylko na ile one mogą starczyć i jak będą hamować-raczej kiepsko.

#11 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 07 lutego 2009 - 15:51

U mnie średnie spalanie większa przewaga trasy to 15 l a w mieście samym to potrafi i z 20 wziąć.
Spróbuję od nastepnej wymiany popracować nad tym

Siema fotkom dopiero zakumałem skąd masz auto. Miał je mój kolega i on je Tobie sprzedał, auto idzie jak rakieta a spalanie u niego było max 15 l. Tak, ze jak kiedyś muwiłeś przez radio, że lepiej się zbiera i lepiej wyprzedza (w Rymaniu) tak, że pedał w podłogę to i ze zbiornika ciągnie a potem noga na hamulec i do zera. Coś się musi zużyć i klocki nie wytrzymują Twojej ciężkiej nogi ;-)

Pozdrowionka

#12 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 07 lutego 2009 - 16:28

moje doswiadczenie w tej sprawie nie jest "szerokie" bo odnosi sie tylko do asortymetu ktory sprzedaje. Ponizej podam kilka firm ktore znajomi mechanicy biora w duzych ilosciach do roznych aut.
Najlepiej schodzi mi:
- SBS tarcze (u mnie jest to najlepsza jakosc do ceny) - zadnych narzekan (klocki sa twarde wiec polecam ale z nowymi tarczami)
- Nastepnie tarcze i klocki Meyle tu juz sa zdania podzielone, mialem klientow ktorzy twierdzili ze skutecznosc hamulcow po zalozeniu tych tarcz, znaczaco sie pogorszyla)
- Zestawy TEXTAR (tarcze z klockami) malo sprzedaje tego z uwagi na cene ale Ci co kupuja takie zestawy tylko chwala. Osobiscie mialem okazje przejechac sie seat tolledo 1,9 tdi na oryginale i w ten sam dzien na textar...... Skutecznosc odczuwalna w 100% , byc moze bylo to spowodowane tym ze eleemnty ukladu hamulcowego oryginalne byly juz na granicy zuzycia.
- BOSCH tylko kilka zestawow sprzedalem - nie bylo reklamacji (ale osobiscie uwazam ze ceny tej firmy jesli chodzi o hamulce sa z kosmosu)
- Valeo (tylko klocki) ostatnio ceny spadly (moze dlatego ze valeo duzo rzeczy produkuje w Polsce) ale klocki goraco polecam - sa miekkie i dobrze "kleja" sie do tarczy, sam jezdze na Valeo na jednej osi i jest ok - duzo tego sprzedaje i zero narzekan
- Delphi - tylko klocki (choc sa twarde) , z tarcz hamulcowych sie wycofalem i nie polecam bo mialem kilka reklamacji (uwzglednione)
ostatni zaczyna mi schodzic TRW (ogolnie dobra firma) ale nie mam jeszcze wiedzy na temat zywotnosci i sprawnosci tych eleemntow ukladu hamulcowego

Jesli krucho z kasa a trzeba jezdzic to proponuje zalozyc klocki Maxgear albo breck. Pierwszy to polski pakowacz a drugi to polski wyrob. Nie jest tak strasznie z jakoscia choc nie sa miekkie wiec skutecznosc przy uzyciu starych tarcz zmniejszy sie i moga tez popiskiwac

Odradzam : elementy ukladow hamulcowych 4max to pakowacz hurtowni intercars -(kaszana jak nic - towar niebezpieczny, kumplowi rozleciala sie okladzina szczek i zablokowala kolo)

Polecam (tarcze bebny) SBS i do tego klocki VALEO. Czasem zmieniam tarcze z sbs na meyle ( ale tylko w przypadku gdy meyle jest tansze od sbs). Jesli klocki valeo do danego auta sa drogie to wtedy SBS
[B]

#13 OFFLINE   darek2382

darek2382

darek2382

• 529 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 07 lutego 2009 - 17:05

W lecie kupiłem do swojej komplet na tył (klocki i szczęki) bo szczęki były bardzo kiepskie i z jednej strony się nawet odkleiły a klocki jeszcze niezłe i od wewnętrznej bardziej wytarte ( klocki GM ) Komplet był firmy Hart. Pomyslałem sobie że na tył nie będę kupował bardzo drogich.
Ku mojemu zdziwieniu ten klocek od zewnętrznej strony (mniej wytarty) był i tak grubszy niz nowy:mad: ale założyłem. Po krótkim czasie zaczęły bardzo piszczeć. Normalnie jak autobusy PKS:p
Postanowiłem zmienić je spowrotem na te stare GM tylko odwróciłem je miejscami. Po ok 2 miesiącach 1/3 klocka sie juz wytarła.
Co za lipa to szok.
Nauczyłem się że na klockach nie da się
zaoszczędzić
Nie polecam tej firmy

#14 OFFLINE   rumun25c

rumun25c

Grześ

• 71 postów

Napisany 07 lutego 2009 - 19:55

ja na TRW w moim automacie zrobiłem 36tys.te klocki sa zakładane na pierwszy montarz do opla.cena około 180zl.masz chyba takie same jak u mnie a do 2.5 omci napewno pasuja.jeżdze dużo w mieśćie ale raczej spokojnie bo technika jazdy ma duży wpływ na zużycie.na alegro widziałem nawet za 145zl.nie brudza a chamują super.

#15 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 07 lutego 2009 - 20:05

Mam na przodzie klocki f. TRW i nie jestem zadowolony :mad:. Wcześniej miałem REMSY i było ok więc jak tylko te się skończą wracam do Remsy lub ATE. Klocki f. TEXSTAR miałem w poprzedniej omie A i bardzo szybko się starły i dałem sobie z nimi spokój kupując VALEO- produkt super. Byłem bardzo zadowolony.

#16 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 lutego 2009 - 20:17

Ja też mam TRW, założone w kwietniu ubiegłego roku z nowymi tarczami. Dzisiaj sprawdzałem przednie bo sie mi zapalił "brake pad" :shock: sie kurde kabel przerwał. Po 12 tyś są lekko starte (nawet nie doszło do końca tego skośnego na bokach). A raczej na emeryta nie jeżdżę. Nie piszczą i nawet za bardzo nie brudzą. Polecam.

#17 OFFLINE   fotkom

fotkom
  • 107 postów

Napisany 07 lutego 2009 - 21:55

Kczechu,a może mógłbyś jako spec wtych sprawach podać taką listę jakie klocki warto kupić a jakie omijać zdaleka.Sam jestem przed wymianą tylnych,i waham się miedzy valeo a ate chociaż są na allegro nawet takie za 15 złotych,tylko na ile one mogą starczyć i jak będą hamować-raczej kiepsko.

Ja Valeo na tył nie polecam
Ostatnio kupiłem wydaje mi sie ze ze wszystkich tyłów były najsłabsze
Na przodzie najdłuzej jakby wytrzymywała remsa.
Przynajmniej u mnie na dużych obciążeniach hihihihihi :)
A moze tak mi idą klocki bo chyba mam już ostatni etap tarczy
i moze sie bardziej grzeją i stąd szybsze zuzycie.
Teraz przy wymianie zmienie tarcze i klocki i zobaczymy czy będzie poprawa.
Foti

#18 OFFLINE   fotkom

fotkom
  • 107 postów

Napisany 08 lutego 2009 - 22:58

Siema fotkom dopiero zakumałem skąd masz auto. Miał je mój kolega i on je Tobie sprzedał, auto idzie jak rakieta a spalanie u niego było max 15 l. Tak, ze jak kiedyś muwiłeś przez radio, że lepiej się zbiera i lepiej wyprzedza (w Rymaniu) tak, że pedał w podłogę to i ze zbiornika ciągnie a potem noga na hamulec i do zera. Coś się musi zużyć i klocki nie wytrzymują Twojej ciężkiej nogi ;-)

Pozdrowionka

Autko pochodzi z przechlewa.
Niestety chyba będe sie z nim musiał rozstać bo potrzebuję więcej miejsca w bagazniku do tego drugie dziecko i myśle nad Vanem. Ale na razie ujeżdzam moją omesię :)
A ze idzie bardzo dobrze to fakt :) I spalanie takie jak była mowa przy sprzedaży ok 15 z tym ze w trasie bo jak zjeżdze bak tylko w mieście to przy moim stylu i 20 potrafi łyknąć :)
hihihihi