Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wymieniam głośniki - proszę o porady z tym związane.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
17 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Brylant_22

Brylant_22
  • 92 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 01 lutego 2009 - 21:22

Witam wszystkich serdecznie.

Od dawna już miałem zamiar wymienić orginalne oplowskie głośniczki na coś lepszego, i nareszcie nastał ten czas :)

Panowie więc tak głosniki i dystanse są już zamówione, zestaw jaki kupiłem to:

przednie drzwi :

-dystanse montażowe pod głośniki 165mm "MDF" - 34,00 zł
-Helix DB6.1 - 119,00 zł

tylne drzwi :

-dystanse montażowe pod głośniki 130mm "MDF" - 34,00 zł
-Helix DB5.1 - 119,00

I teraz co z tym idzie mam kilka pytań :

Chciałbym się dowiedzieć co to znaczy dobrze wygłuszyć drzwi ?? Jestem w tym kompletnie zielny, jak to się je ??
Jak zamontować tę mate wygłuszającą i jak to ma wyglądać ?? Może jakaś fotka :)

Czy mam zwrócić na coś jesze szczególną uwage ? Np. kable zasilające głośniki czy mogą być orginalne ?

Ogólnie o właśnie takie szczegółymi chodzi, bo chce podejśc do sprawy troszke profesionalnie.

Radyjko pod jakie będą podpiete głośniki to Alpine 9855R. W bagażniku mam już wzmacniacz i subwoofer, i teraz czas na drzwi.

Proszę nie pisać co do jakości głośników takie już kupiłem, wieć nie róbcie mi przykrości że mogłem kupić coś lepszego.

I na koniec, chce napisać że zasilanie tych głośniczków przez wzmacniacz odpada!! Za dużo było by tego w tej klusce:P

Pozdrawiam.

#2 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 lutego 2009 - 21:39

Witam wszystkich serdecznie.

Chciałbym się dowiedzieć co to znaczy dobrze wygłuszyć drzwi ?? Jestem w tym kompletnie zielny, jak to się je ??
Jak zamontować tę mate wygłuszającą i jak to ma wyglądać ?? Może jakaś fotka :)

http://forum.vwgolf....opic.php?t=9787

od postów TUTENHAMON " WYGŁUSZANIE DRZWI NA PRZYKŁADZIE GOLFA 3 WERSJA TRZYDRZWIOWA" (to do golfa ale podał materiały i ceny), + jeszcze niżej "Wypowiedź firmy Essa:"

Miłej lektury.

#3 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów

Napisany 01 lutego 2009 - 21:47

Kiedy zamontujesz to i posłuchasz tego wszystkiego pod radiem, a kiedys z nudów podepniesz je pod wzmacniacz i uslyszysz róznice to:

I na koniec, chce napisać że zasilanie tych głośniczków przez wzmacniacz odpada!! Za dużo było by tego w tej klusce:P

Ja Ci to przypomne...

Po 2: Moze niezbyt profesjonalnie bo profejsonalnie to wtedy bylo za drogo, ale tasma dekarska:
Dodany obrazek
Dodany obrazek

Drzwi wygłuszone taśmą jeszcze wtedy pod helixy- ja zrobilem blad i na poczatku zmodyfikowalem plastikowy dystans- durnota... Ale Ty mas zpanele wiec klopotu nie bedzie:
Dodany obrazek

Proszę nie pisać co do jakości głośników takie już kupiłem, wieć nie róbcie mi przykrości że mogłem kupić coś lepszego.

Ale nie moge sie powstrzymać...
Nie istotne juz nawet ze ktoś wkłada głosniki w tylne drzwi. Jednym to odpowiada innym nie ja tez próbowałem, mi nie odpowiada...
Ale czemu kupiłes głosniki coaxialne?? Nawet inzynierowie Opla nie zrobili takiego błedu i dali system odseparowany- jaki jest taki jest ,ale jest odseparowany :)

Np. kable zasilające głośniki czy mogą być orginalne ?

skoro zasilasz je z radia to nie klopocz sie z przeciaganiem grubszych przewodów...

#4 OFFLINE   Brylant_22

Brylant_22
  • 92 postów

Napisany 01 lutego 2009 - 22:02

Dzieki za fotki o takie cos mi chodziło :eek:

Nawet inzynierowie Opla nie zrobili takiego błedu i dali system odseparowany- jaki jest taki jest ,ale jest odseparowany

Właściwie kupiłem te głośniki dlatego, gdyż ktoś tu na forum napisał że zagra to bardzo ładnie, a napewno duzo lepiej niż orginalne.
I to są dokładnie te głośniki.

Chcesz przez to powiedzieć że zrobiłem straszny bład ze są to głośniki dwudrożne a nie same woofery?

Trudno stało się :) Może chociaż pocieszy mnie ktoś bo mam nadzieje że bedzie to grać lepiej niż orginalne.

Dzieki za szybka pomoc :p

#5 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów

Napisany 01 lutego 2009 - 22:23

Ale jest roznica :) 62.1 to zestaw odseparowany a 6.1 to coaxial... Tak zagra to lepiej od seryjnych ale zburzy całkowicie scene... I straszny bład to to moze nie jest ale błąd...

#6 OFFLINE   Brylant_22

Brylant_22
  • 92 postów

Napisany 01 lutego 2009 - 22:37

Drzwi wygłuszone taśmą jeszcze wtedy pod helixy

Jeszcze wtedy jakie teraz masz głośniczki ?? Czysta ciekawość.

Jeśli to bład, to moge to jeszcze zmienić gdyż głośniki zamówiłem w sobote a paczka zostanie wysłana jutro.

Z takich zestowów co piszesz jest tylko
Alpine SXE - 1750S
http://www.allegro.p...ncja_pl_fv.html
Czy te bedą lepsze czy już zostac przy tych helix ??
Innego wyjscia nie ma.

#7 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów

Napisany 01 lutego 2009 - 22:48

Uwazam iż będa lepsze... Jesli mozesz to zmien... Pozbedziesz sie seryjnego tandetnego tweetera a w jego mejsce spokojnie upchniesz ten z Alpiny, choc sa "ostre" to ukierunkowanie seryjnych trójkącików je lekko stłumi,ale to dobrze...

Jesli chcesz to sie zarejestruj i poczytaj o historii mojego audio- furory nie ma ale ciagle do przodu :) http://strefacaraudi...avan-vt1497.htm

#8 OFFLINE   Leniu

Leniu
  • 49 postów

Napisany 02 lutego 2009 - 12:05

chciałem wtrącić odnośnie wygłuszania przednich drzwi w omci, która posiada boczne poduszki powietrzne

otóż czujniki tych podusze są zamontowane w przednich drzwiach (w tej najwększej dziurze w dole drzwi)

pytanie czy można to oklejać taśmą dekarską, czy nie bedzie to miało wpływu na działanie czujników poduszek???
Kluchą jeżdże w zimę,
a tym w lato ;)

#9 OFFLINE   Brylant_22

Brylant_22
  • 92 postów

Napisany 02 lutego 2009 - 18:21

Więc tak, zacznę od początku.

Głośniki jakie zamówiłem do autka są firmy Helix 165mm x2 + 130mm x2

I tak,przednie drzwi:

HeliX DB 6.1 + dystans MDF

tylne drzwi:

HeliX DB 5.1 + dystans MDF

Fotka Helix DB 6.1 + 5.1
Dodany obrazek

I wszystko pięknie, do czasu kiedy dowiedziałem się "dzięki waszym uwagą" że musi to być system odseparowany!!
Czyli jeśli dobrze rozumiem woofer + tweeter. Trochę się załamałem bo już kupiłem 2x komplet Helixów na allegro.

Z ciekawości zobaczyłem inne przedmioty które sprzedawała ta firma i znalazłem tylko zestaw odseparowany Alpine SXE - 1750S, więc dziś
z samego rana dzwonie do tej firmy.

Fotka Alpine SXE - 1750S
Dodany obrazek

Czy jest możliwośc wymiany głosniczków Helix DB 6.1 na tego Alpine SXE - 1750S, dowiedziałem się że nie ma problemu jeśli chce to oki
ale sprzedawca z miejsca powiedział że te Alpine to shrot w porównaniu do tych Helix DB 6.1 i że nigdy tak nie zagrają.
Więc po tym wszystkim, zostałem przy pierwszym zakupie.

Czy dobrze to się okaże, mam tylko nadzieje że zagrają lepiej niż orginalne a to mnie już zadowoli. Dodam jeszcze że orginalne tweetery zostaną obok lusterek.

chciałem wtrącić odnośnie wygłuszania przednich drzwi w omci, która posiada boczne poduszki powietrzne

otóż czujniki tych podusze są zamontowane w przednich drzwiach (w tej najwększej dziurze w dole drzwi)

pytanie czy można to oklejać taśmą dekarską, czy nie bedzie to miało wpływu na działanie czujników poduszek???

Co do twojego problemu to powiem że nie mam pojęcia.

#10 OFFLINE   Leniu

Leniu
  • 49 postów

Napisany 03 lutego 2009 - 14:12

mam tylko nadzieje że zagrają lepiej niż orginalne a to mnie już zadowoli. Dodam jeszcze że orginalne tweetery zostaną obok lusterek.

pod takim radiem jakie masz napewno zagrają lepiej niż oryginalne i to o wiele lepiej

ale potwierdzam wcześniejsze opinie, że zestaw odseparowany to jest to do czego powinno się docelowo dążyć z przodu
Kluchą jeżdże w zimę,
a tym w lato ;)

#11 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów

Napisany 03 lutego 2009 - 21:59

A sprzedawca zrobił z Ciebie głupka, zreszta taka wypowiedzia tez wyszedl na durnia... Ale co tam wazne ze sprzedal coaxiale :)

#12 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów

Napisany 04 lutego 2009 - 08:56

Ten czujnik wyłapuje wzrost ciśnienia wewnątrz drzwi (między blachą a folią ochronną) więc to chyba nie rzutuje na ich niepoprawne działanie.

#13 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 04 lutego 2009 - 11:02

jeszcze w zwiazku z wygluszaniem. czy tasme dekarska przykleja sie tez w srodku na blache?? czy tylko zamiast folii ochronnej?? pytam bo tez planuje wygluszenie. tylko nie wiem czy nie oklejona blacha drzwi ( ta zewnetrzna) nie bedzie powodowala jakiegos rezonansu.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#14 OFFLINE   Brylant_22

Brylant_22
  • 92 postów

Napisany 04 lutego 2009 - 20:27

A sprzedawca zrobił z Ciebie głupka, zreszta taka wypowiedzia tez wyszedl na durnia... Ale co tam wazne ze sprzedal coaxiale

Może masz racje, a napewno ją masz bo z tego co widze i po twoich fotkach, masz wieksze pojęcie na ten temat :).

Zapomniałem dodac, ze ten sprzedawca, polecał mi system Db 62.1 i powiedział ze to napewno lepiej zagra, ale cenna prawie 100z więcejł. A jeśli chodzi o Alpine to niby lepszym wyborem był właśnie Db 6.1.

Te kwestie możemy zostawić ponieważ głośniki już mam, czekam teraz na dystanse pewnie będa jutro.

Druga sprawa to tak że kupiłem juz mate bitumiczną, jedna szt. ma rozmiar 50cm x 25 cm dosyć ciężka kupiłem 8 szt. po 4 szt. na drzwi. I myśle że tył nie bedę tym wygłuszał.

jeszcze w zwiazku z wygluszaniem. czy tasme dekarska przykleja sie tez w srodku na blache?? czy tylko zamiast folii ochronnej??

Ja przykleje tylko zamiast folii, to coś jest cięzkie "chodzi mi o mate" ale jeśli o tasme dekarska chyba nie zaszkodzi.
Z drugiej strony nie ma co przesadzać, myśle że akurat omcia ma dobrze wyciszone drzwi przez tapicerke więc moim zdaniem wystarczy zamiast folii, i ja tak zrobie.

Nie wiem kiedy to wszystko pozakładam, jeszcze zimno jest troche ale zrobie jakieś foty.
P.S. tomspeed gratuluje córeczki, i pozdrawiam :)

#15 OFFLINE   Genas

Genas

Już nigdy nie kupię Omegi

• 1 247 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 lutego 2009 - 14:41

Ja przykleje tylko zamiast folii,

omcia ma dobrze wyciszone drzwi przez tapicerke więc moim zdaniem wystarczy zamiast folii,

Proponuje okleic blache w srodku tez. I tak bedziesz mial wszystko rozebrane. Pozatym dodatkowy koszt nie wielki. A tapicerka niema z tym nic wspolnego, chodzi o drganie blachy drzwi i takie tam pierdy.

#16 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów

Napisany 08 lutego 2009 - 10:20

wyglusz drzwi tez wewnatrz unikniesz ewentualnego rezonanasu jakiegos przewodu o poszycie zewnetrzne stworzy lepsza komore głosnikom oraz ograniczy tez słyszalnosc muzy na zewnatz pojazdu- a chyba muza ma grac nam a nie przechodniom :)

#17 OFFLINE   Brylant_22

Brylant_22
  • 92 postów

Napisany 10 lutego 2009 - 20:56

Witam, już jestem po montażu wszystkiego, fotek nie zrobiłem bo zapomniałem aparatu :( ale do rzeczy.

Wszystko zrobiłem tak jak radziliście, jeśli chodzi o

Proponuje okleic blache w srodku tez

to też zrobiłem.

Dodatkowo dystanse uszczelniłem na silikon do drzwi żeby było git. I Jaki efekt ?? Panowie powiem tak REWELACJA !! Zastanawiam się teraz na wywaleniem subwoofera z bagażnika, nie wiem jakim cudem lecz bass jaki teraz wydobywa się z drzwi jest świetny !! Poprostu szczenka opada aż lusterka drżą. Co do wysokich i średnich tonów też jest rewelacyjnie, pewnie zestaw odseparowany wypadłby lepiej ale za te pieniądze jest bomba.

Co tu dużo pisać gra super. Więc jeśli ktoś planuje wymiane orginalnych głośniczków to bez zastanawiania się bo różnica ogromna.

Na koniec wszystkim dziękuje za pomoc i rady, chciałem jeszcze dodać że bez wygłuszenia te głośniczki grały jak szmelc, więc chyba w tym jest cały sekret.

P.S. Radyjko jakie mam to Alpine 9855R, lecz miałem starego JVC KD-SH77R, i zamontowałem go na mały test i jakoś moim zadniem pyka to ładniej zwłaszcza jeśli chodz o basik :).
Pozdrawiam

#18 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów

Napisany 11 lutego 2009 - 21:46

Radyjko jakie mam to Alpine 9855R, lecz miałem starego JVC KD-SH77R, i zamontowałem go na mały test i jakoś moim zadniem pyka to ładniej zwłaszcza jeśli chodz o basik .

Ja sądze ze to kwestia tego iż JVC z serii sh graja dosc "plasko" i z racji znacznie wycofanej średnicy oraz wysokich odnosisz wrazenie iż gra dynamiczniej i cieplej dołem... Nie dziwie się że odniosłeś takie wrażenie porównując je bezpośrednio z "ostrą" alpinka :) Jeśli profil brzmieniowy JVC Ci odpowiada to dzwiekiem Clariona dxz948 najprawdopodobniej byłbys zachwycony... A kiedy do tego wszystkiego doszłaby jakas Alpinka z seri 3xxx albo Sony XM to wierze ze szybko chciałbys jakis lepszy sytem odseparowany aby móc wydobyć cała kwintesencje :)

chciałem jeszcze dodać że bez wygłuszenia te głośniczki grały jak szmelc, więc chyba w tym jest cały sekret.

zdecydowanie...