Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Kontrolka ilości gazu w butli pokazuje cały czas rezerwę, w czym problem..??

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   michal987654321

michal987654321

Zbanowany

• 1 677 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 31 stycznia 2009 - 21:02

Witam :)
Jak w temacie mam taki problem od dłuższego czasu, mianowicie na tej kontrolce ilości gazu w butli cały czas pali się czerwona dioda czyli rezerwa..nawet jak zaleje do pełna nic sie nie dzieje...w czym może tkwić problem..?? Jest tam jakiś czujnik przy butli który można by wymienić..?? Niestety gwara już minęła więc muszę sam działać :) Czekam na pomoc, z góry dziękuję :) Aha instalka to STAG 300 Pozdr :)

#2 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 31 stycznia 2009 - 21:04

Na każdej butli musi być jakiś czujnik poziomu gazu . Można go wymienić ale naj pirw spr czy przewód jest podłączony nie jest zerwany

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#3 OFFLINE   krzysiek

krzysiek
  • 364 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 31 stycznia 2009 - 21:11

U mnie po ok 100 kilometrach zaczyna mrugać rezerwa. Byłem chyba na 3 regulacjach i zawsze coś było nie tak. Mi osobiście to nie przeszkadza, więc sobie odpuściłem. Grunt, że się nie przełącza sam na na benzynkę...

#4 OFFLINE   Ivo

Ivo
  • 240 postów

Napisany 31 stycznia 2009 - 21:16

U mnie non stop pokazywało rezerwe ... okazało się, że założyli złą część ... nie wiem jak ona sie fachowo nazywa, ale jest ona wymienna, znajduje sie na butli ... ona jest wskaźnikiem gazu na butli ... odpowiada za wskazywanie ilości gazu w pojeździe.

może ktoś wie jak to się nazywa fachowo.

#5 OFFLINE   michal987654321

michal987654321

Zbanowany

• 1 677 postów

Napisany 31 stycznia 2009 - 21:18

No u mnie wszystko chodzi bez zarzutu tylko ta kontrolka...a mnie denerwuje i muszę to zrobić.. :) Zobaczymy może ktoś będzie wiedział jak się nazywa ta część :)

Ta część to chyba wielozawór...tylko apropo cały zawór czy tylko jakiś czujnik..??

#6 OFFLINE   patric

patric
  • 1 647 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 31 stycznia 2009 - 22:56

michal..... nie przejmuj sie taka glupota, no chyba ze Cie to denerwuje, ja musze patrzec na kilometry bo jakies 0.5roku temu rezerwa przestala dzialac(swiecic sie)

#7 OFFLINE   Kristofer

Kristofer

VECTRAIrmscher1,9150+chip

• 1 758 postów

Napisany 31 stycznia 2009 - 22:10

a część to chyba wielozawór...tylko apropo cały zawór czy tylko jakiś czujnik..??

czujnik na wielozaworze (mocowany na dwie śrubki można go ustawić w 4 pozycjach)
ale w stagu jest możliwość korygowania wskazań tego czujnika z pozycji kompa

#8 OFFLINE   Martini

Martini
  • 558 postów

Napisany 31 stycznia 2009 - 23:23

Witam :)
Jak w temacie mam taki problem od dłuższego czasu, mianowicie na tej kontrolce ilości gazu w butli cały czas pali się czerwona dioda czyli rezerwa..nawet jak zaleje do pełna nic sie nie dzieje...w czym może tkwić problem..?? Jest tam jakiś czujnik przy butli który można by wymienić..?? Niestety gwara już minęła więc muszę sam działać :) Czekam na pomoc, z góry dziękuję :) Aha instalka to STAG 300 Pozdr :)

ale tak było od początku jak kupiłeś Omę/założyłeś gasss czy stało się nagle?
Na butli masz wielozawór, na wielozaworze plastikową pokrywkę, pod pokrywką czujnik, sprawdź kabelki/wtyczkę/gniazdo.

W sofcie są 4 rodzaje czujników, może coś Ci się w sofcie poprzestawiało???

#9 OFFLINE   jumbo22

jumbo22
  • 30 postów

Napisany 02 lutego 2009 - 20:55

ja tak miałem do dzisiaj :(

Pojechałem na przeląd i po regulacji i zmianie softu w Sequent 56 BRC pan mi w kompie przypisał nowe wartości dla każdej z diod i jest już ok :)
MV6 RULEZ

#10 OFFLINE   chudi

chudi

d(-.-)b

• 35 postów

Napisany 02 lutego 2009 - 22:02

prawdopodobnie masz źle ustawiony typ czujnika poziomu gazu,w stagu sa 4 mozliwosci ale to dopiero po podłączeniu pod kompa możesz zmienić
OMEGA B na CZESCI 512-308-954
http://zanimnapiszes...img/button2.jpg