Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Odpalanie za drugim razem na LPG - rozwiązanie problemu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
3 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   frodo-pl

frodo-pl
  • 256 postów

Napisany 24 stycznia 2009 - 00:20

Od pewnego czasu mam problem z odpalaniem na zimnym silniku. Posiadam instalację II generacji i zawsze zimny silnik zapala za drugim razem (kiedyś tak nie było). Kombinowałem z czujnikami wody w silniku i efektu brak. W końcu doszedłem. Silnik po dłuższym postoju jest zalewany gazem z odcinka instalacji między butlą a parownikiem i tym co, w parowniku jeszcze jest. Metoda sprawdzona i za każdą próbą potwierdzona. Na pracującym silniku na LPG zdejmuję przewód z elektrozaworu na butli i czekam aż zgaśnie. Wyłączam stacyjkę, zakładam przewód z powrotem. Zamykam samochód i idę spać. Rano odpala za pierwszym razem (silnik może wykona z dwa obroty) i ładnie pracuje nie buja obrotów, nie gaśnie na pierwszych skrzyżowaniach na Pb. Kiedy nie wypalę gazu z układu na zimnym silniku zapala za drugim razem. Metoda u mnie sprawdzona i potwierdzona 100%. Parownik do remontu :czesc:

Może już ktoś sprawdził u siebie to czekam na wymianę doświadczenia ;)

#2 OFFLINE   jarcenty

jarcenty
  • 212 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0i 8v 20SE

Napisany 29 stycznia 2009 - 21:48

U mnie byl identyczny problem, z tym ze instalka I generacji. Prawie zawsze gdy jezdzilem na LPG byl problem z uruchomieniem silnika niezaleznie czy po krotkim czy dlugim postoju. Gdy silnik pracowal na Pb i na niej byl gaszony nie bylo zadnych problemow z uruchomieniem.
Do tego dochodzil smrod gazem gdy auto stalo i zwiekszone spalanie.
Regeneracja parownika definitywnie rozwiazala te problemy.

#3 OFFLINE   frodo-pl

frodo-pl
  • 256 postów

Napisany 01 lutego 2009 - 16:53

Myślę, że u mnie i u innych z podobnymi problemami po naprawie parownika będzie OK

#4 OFFLINE   szajba

szajba
  • 155 postów

Napisany 01 lutego 2009 - 18:25

ja mam tak samo na sekwencji stag 300 ma pol roku.jak jade na lpg a potem zgasze autko to łapie za drugim razem jak chce go zapalic jezdze na serwisy gazu i mam tak zawsze nie wiem czym to jest .ale nie jest to zbytni kłopot.pozdrawiam