Witam szanownych forumowiczów.
Mam mały problem, a mianowicie piszczący pasek wieloklinowy. Wydaje mi się że jest on trochę za słabo napięty ale to tylko moje subiektywne odczucie.
Mogę bez większego problemu dogiąć pasek 5 cm. Czyżby to była walnięta rolka napinająca ?
Czy montując nowy pasek, jeśli okazuje się, że jest on za luźny, wykonuje się napinanie np. za pomocą alternatora?
Pasek był wymieniany ok. 4 tys. km temu i jest w b.dobrym stanie.
Proszę o wskazówki.

Pasek klinowy - luźny i piszczy
Rozpoczęte przez
Górnik
, 20 sty 2009, 18:04
8 odpowiedzi na ten temat
Napisany 20 stycznia 2009 - 18:04
Napisany 20 stycznia 2009 - 18:10
napiecie paska reguluje tylko rolka, sprawdz czy pasek jest wlasciwie zalozony. albo pasek jest za dlugi. zaloz klucz 15 na napinacz i nacisnij zgodnie z ruchem wskazowek zegara,
jesli chodzi luzno tp znaczy ,ze napinacz padniety
jesli chodzi luzno tp znaczy ,ze napinacz padniety
Napisany 20 stycznia 2009 - 18:33
Właśnie w ten sposób sprawdzałem. Kręcąc w prawo pasek się luzuje. Napinacz nie chodzi luźno, aczkolwiek wydaje mi się, że zbyt lekko można go obrócić. Sęk w tym, że nie mam punktu odniesienia i nie wiem czy tak ma być.
Naciskając na pasek od góry ugina się on dość znacznie na ok. 5 cm przy czym obraca się też napinacz.
Pasek za długi raczej nie jest (chyba, że się rozciągnął), bo przez 3 m-ce pracował bez problemów.
Naciskając na pasek od góry ugina się on dość znacznie na ok. 5 cm przy czym obraca się też napinacz.
Pasek za długi raczej nie jest (chyba, że się rozciągnął), bo przez 3 m-ce pracował bez problemów.
Napisany 20 stycznia 2009 - 19:21
Jeżeli masz taki sam napinacz jak w Omie2.5td tzn.taki mały teleskop to niestety on powoduje takie naprężenie że trzeba siły żeby go dużym śrubokrętem ścisnąć.Jeżeli masz taki sam teleskop to sprawdź jak działa.
U mnie jak się zaciął to sam pasek spadł.
U mnie jak się zaciął to sam pasek spadł.
Napisany 20 stycznia 2009 - 19:48
witam ja przy okazji sie wlacze bo mam tez maly problem tylko nie wiem czy to tez od paska klinowego mianowicie zaczelo mi cos szumiec pod maska od pewnego czasu i podejrzewam ze to pasek juz krzyczy podpowiedzial mi to tesciu ze juz stary i szumi ale ja mam odczucie ze to jakies lozysko sie zaciera .moze ktos zna odp na moje pytanie ?pozdrawiam
Napisany 20 stycznia 2009 - 19:53
U mnie napinacz jest inny.Jeżeli masz taki sam napinacz jak w Omie2.5td tzn.taki mały teleskop...
Napisany 20 stycznia 2009 - 20:04
Jeśli pod naciskiem palca ugina się napinacz to znaczy ze już czas na niego
Napisany 20 stycznia 2009 - 21:57
miałem ten sam problem napinacz byl padniety 30pln z anglika za nowy krzykneli mi w sklepie 220