Podpiecie STAG 300-6 pod Sondy Lambda??
Napisany 20 stycznia 2009 - 01:10
Napisany 20 stycznia 2009 - 09:08
Napisany 20 stycznia 2009 - 18:33
jesli chodzi o silnik 3,0 V6 to akurat jest to typowa sonda (-y) lambdy 1V i stag300 spokojnie sobie z nimi radzi ale nie musza byc podlaczone. Podlaczamy tylko wtedy jesli chce sie miec idealnie ustawione tak zeby spelnialo emisje spalin to jesli dysze sa odpowiedni odbrane , tak ustawic cisnienie na parowniku zeby na wolnych obrotach sondy lataly 0-1V a to w przypadku nie podlaczonych sond moze byc trudne ale da sie
[B]
Napisany 30 lipca 2009 - 10:11
Napisany 02 sierpnia 2009 - 10:42
W moim silniku (3,2) sondy mają po cztery przewody. Ktoś podpowie, do którego przewodu się wpiąć (stag 300)
Dobrze by bylo podać, jakie to kolory. Zawsze wpinamy się w czarny, lub niebieski w zależności od typu sondy.
Napisany 03 sierpnia 2009 - 21:42
[B]
Napisany 22 listopada 2009 - 22:37
Zastanawiam sie nad podpieciem sond do staga w mojej V-alce.
Troche czytalem, ale niedokonca jest to dlamnie jasne.
Z tego co wiem to w stagu jest kabel fioletowy i fioletowo-szary chyba. Wiec jak to podpiac jak sa 2 sondy ? i gdzie wpiac ?
Czy ta opcja jest dobra
-fioletowy do jednej sondy do zarnego kabla
-fioletowo-szary do drugiej sondy do czarnego kabla ?? i kolejnosc dowolna ??
Z tego co czytalem to stag przy kalibracji niebierze pod uwage sondy a chce podpiac, zeby widziec czy mam bogata mieszanke przy bucie.
Juz od dluzszego czasu mam w planach zalozyc magijety, beda na cisnieniu ok 1.25 i zaczne z dysza od 2.4 proby a sonda by sie przydala, bo niemam opelscanera, zeby miec ten podglad.
Napisany 22 listopada 2009 - 22:41
Napisany 22 listopada 2009 - 22:57
I tak nie będziesz miał wiarygodnego wyniku na tym kompie od gazu
Oscyloskop pokazuje to ladnie, wiec powinno byc wszystko ladnie i widocznie, no chyba, ze ten oscyloskop jest do kitu i o tym niewiem

Schemat mam, ale tam sa oznaczenia "sonda przed katem, sonda za katem" i tego wlasnie nierozumie.Co do podłączenia sondy to jeden kabelek do jednej a drugi do drugiej. Jak chcesz mogę Ci zeskanować schemat samego Staga niestety
Patrzylem w program staga, ale bez polaczenia ze sterownikiem niedziala zakladka wyboru sond, ale cos czytalem, ze mam sondy 0-1vPamiętaj że musisz wybrać odpowiedni typ sondy w programie żeby ona nie uległa uszkodzeniu.
Dales mi do myslenia :: bo czy po wlaczeniu zaplonu idzie juz prad na sondy ?? bo to jedyny sposob na ustawienie ich w programie staga a niechcialbym ich spalic na dziendobry.
Napisany 23 listopada 2009 - 01:07
I tak nie będziesz miał wiarygodnego wyniku na tym kompie od gazu. [...]
mógłbyś to uzasadnić?
lendio - podłączaj śmiało, na 99% niczego nie popsujesz. To, że nie możesz w programie wybrać typu sondy wynika prawdopodobnie z tego, że Twój sterownik nie obsługuje tej opcji. I w sumie dobrze, bo standardowe ustawienie jest dla Ciebie odpowiednie.
Proponuję podłączyć się do obwodu sond w wiązkę bezpośrednio przed komputerem - po co się męczyć i brudzić włażąc pod samochód?
Na sondy nie idzie żaden prąd (oprócz podgrzewania - białe przewody) więc nie spalisz ich ani staga.
Napisany 23 listopada 2009 - 08:07
Oscyloskop pokazuje to ladnie, wiec powinno byc wszystko ladnie i widocznie, no chyba, ze ten oscyloskop jest do kitu i o tym niewiem
no ale, zeby oscyloskopem zobaczyc prace sond .. nie musisz mieć ich podpiętych pod kompa LPG.
Napisany 23 listopada 2009 - 08:27
Napisany 23 listopada 2009 - 09:08
no ale, zeby oscyloskopem zobaczyc prace sond .. nie musisz mieć ich podpiętych pod kompa LPG.
chodziło pewnie o to, że w programie diagnostycznym staga jest opcja "oscyloskop" i na ekranie można obserwować wykresy pracy sond, ciśnień, temperatur itp.
Napisany 23 listopada 2009 - 10:31
Ja instrukcje czytalem wiele razy. Wiem jak ustawic lpg na mapki i po czasie wtrysku itp, ale to wszystko mi niepokaze, czy np przy 4500tys obr mam bogato ( pomimo, ze mapki i czasy moga byc identyczne) dlatego najlepiej podpiac np. opelscaner i zobaczyc jak pracuja sondy w czasie jazdy.Wystarczy ściągnąć i przeczytać instrukcje do STAG wiele ona wyjaśnia. Jak będę miał chwilę czasu to podłącze kompa u siebie i powiem Ci jakie są opcję do wyboru.
A poniewaz niemam oplescanera to tansza opcja to popdpiecie sond pod staga.
Tak dokladnie chce miec podglad na prace sond na oscyloskopie w programie staga.chodziło pewnie o to, że w programie diagnostycznym staga jest opcja "oscyloskop" i na ekranie można obserwować wykresy pracy sond, ciśnień, temperatur itp.
Napisany 23 listopada 2009 - 11:30
W Twojej Omedze sa dwie sondy przed katem , napieciowe , 0-1V proste
Podpinasz fioletowy kabel do jednej sondy a filoetowo szary do drugiej
Wpinasz sie rownolegle do czarnego przewodu sondy. proponuje wpiac sie w przewod sondy przy wydechu a nie przy wiazce ecu (zeby tu sie wpiac bedziesz musial troche rozciac izolacje ktora usztywnia wiazke kabli - kiedys z tego rozciecia moga byc problemy)
Spokojnie mozesz lutowac (wielu twierdzi ze nie mozna.) ale pamietaj ze cyna nie zbyt latwo trzyma sie przewodu sondy wiec uzyj kwasu do lutowania
Manualnie robisz tak: sciagasz na kablu czarnym sondy do 5 mm izolacji. Przewod instalki laczysz na skretke z tym miejscem nastepnie kropla kwasu i cyna. Na to izolacja i po klopocie
[B]
Napisany 23 listopada 2009 - 11:58
Ok dzeki.Wpinasz sie rownolegle do czarnego przewodu sondy. proponuje wpiac sie w przewod sondy przy wydechu a nie przy wiazce ecu (zeby tu sie wpiac bedziesz musial troche rozciac izolacje ktora usztywnia wiazke kabli - kiedys z tego rozciecia moga byc problemy)
Czyli chodzi ci o rozciecie izolacji i wlutowanie przewodu od staga przy samej sondzie (przy samym wydechu) jak dobrze rozumie, czy moze to byc gdzies w dowolnym miejscu na kablu od sondy, byle nie za wtyczka ?
Napisany 23 listopada 2009 - 12:13
Napisany 05 grudnia 2009 - 20:47
Zgodnie z rada kczecha scialem lekko izolacje na czarnym kablu w sondach i wzduznie przylutowalem kable od staga.
Kupilem kabel dwurzylowy (poszlo jakies 2,5-3m) jako przedluzke bo od staga byly przyciete przy samej wiazce.