Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Byla sobie Omega...

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
33 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Pingwin60

Pingwin60
  • 72 postów

Napisany 13 stycznia 2009 - 19:21

... byla... Dzisiaj (przypomne - 13, nigdy kurna nie bylem przesadny) wracalem z maturki probnej... I tak sobie odwiozlem kolezanke do domu, bo miala goraczke - a co mi tam, ja dobry kolega. Wracam z reszta znajomych w ilosci 3.

Ale dochodzac do sedna. Jade sobie ladnie glowna droga, widze z daleka piekne skrzyzowanie na ktorym czesto dochodzi do kolizji i mowie do znajomych "Na tym skrzyzowaniu trzeba uwazac, bo czesto wypadki tutaj sa..." i nagle brzdek blach, nawet nie zdazylem hamowac - ktos postanowil kultualnie zrezygnowac ze znaku stopu i mi wymusic pierszenstwo - jedna sie nie udalo. Na szczescie nikomu nic sie nie stalo. Do tego jak sie odbil ode mnie to walnal w 3 samochod, ktorym byl... Opel Omega... 2 Omegi przez 1 Corolle :/.

Wszystko obylo sie bez policji, zawiozlem do znajomego serwisu i czekamy na rzeczoznawce... Coz - prawdopodobnie szkoda calkowita - przedni zderzak, swiatla wszystkie, maska, blotniki, chlodnica - to na pierwszy rzut oka poszlo...

Eh... A mowia, ze to przesady... Do tego w szpitalu jak bylem to... W NFZie nie istnieje i musze jeszcze dowozic papiery, ze jestem ubezpieczony... :/

Pozdrawiam,
Grzesiek

#2 OFFLINE   G.A.D.T.I.

G.A.D.T.I.
  • 936 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 stycznia 2009 - 19:24

Teraz to już naprawdę jakieś fatum na Omegi.

Najważniejsze,że wam się nic nie stało.

#3 OFFLINE   Jarqz

Jarqz
  • 1 313 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 stycznia 2009 - 20:04

Witaj w klubie. Ja swoją rozbiłem w sobotę. Dobrze, że z wszystkimi wszystko w porzadku. Trzymaj się.

#4 OFFLINE   Ozma

Ozma

The Keymaster

• 195 postów

Napisany 14 stycznia 2009 - 08:36

Teraz to już naprawdę jakieś fatum na Omegi

Chyba tak. Moja dostała lekkiego strzała w grudniu, tuż przed świętami.:cry:
Wymarzony potworek już jest...

#5 OFFLINE   Gosia

Gosia
  • 1 150 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 14 stycznia 2009 - 08:47

... - przedni zderzak, swiatla wszystkie, maska, blotniki, chlodnica - to na pierwszy rzut oka poszlo...

Oj , to przykra sprawa :( , ale mam nadzieję ze jakoś uda Ci się to wszystko poskładać , no bo na spoty musisz czymś przyjeżdżać :D

Pozdrawiam -Gosia.

#6 OFFLINE   Pingwin60

Pingwin60
  • 72 postów

Napisany 14 stycznia 2009 - 09:43

No nie ma innej opcji :D. Dzisiaj bede wiedzial wiecej to napisze :). I na kolejnym spocie moja milosc bedzie juz cala i zdrowa :).

Pozdrawiam,
Grzesiek

#7 OFFLINE   Jarqz

Jarqz
  • 1 313 postów

Napisany 14 stycznia 2009 - 11:53

Co do fatum i Omeg to jadąc dzisiaj do pracy widziałem nastepną co strzała dostała, na szczescie nie mocno...

#8 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 14 stycznia 2009 - 12:34

Wszystko obylo sie bez policji,

Ja bym dzwonił na policje, róznie to bywa ...?

#9 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 14 stycznia 2009 - 15:38

Niewiele brakowalo a dzisiaj tez bym przylozyl Omą, bo jakis baran rowniez postanowil zignorowac znak STOPu, ale na szczescie do niczego nie doszlo chociaz juz goraco mi sie zrobilo. w pazdzierniku nie mialem tyle szczescia (blondi mi wyjechala po zignorowaniu "ustap pierwszenstwa", nieobylo sie bez policji i karetki) ale dzieki temu teraz jezdze Omegą. Jak to mowia, nie ma tego zlego co by....... pozdro i wspołczuje, szkoda Twojego auta

#10 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 14 stycznia 2009 - 15:45

Dokładnie. Przynajmniej masz pewny papier.

W Gdańsku to skrzyżowanie?

#11 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 14 stycznia 2009 - 15:57

po 200 zl mandatu dla uczestnikow kolizji za wezwanie policji do stluczki.

glupi przepis, ale od stycznia ma byc czesto stosowany. czasem warto przebolec ten mandat bo winny moze w ubezpieczalni powiedziec ze sie nie przyznaje i wtedy zaczynaja sie schody
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#12 OFFLINE   Pingwin60

Pingwin60
  • 72 postów

Napisany 14 stycznia 2009 - 17:04

@Maro
W Pruszcz Gdanskim. Skrzyzowanie ul. Kochanowskiego z ul. E. Plater i Al. Wolnosci...

@tomspeed
Dla wszystkich uczestnikow kolizji? Tzn. wtedy bylby to wypadek, bo bym pojechal zapewne do szpitala... Czyli mozna dostac mandat za to, ze ktos w Ciebie wjechal lub Ci wymusil? :/
Oswiadczenie dla 2 roznych osob napisane, szkic przez niego podpisany - za duzo dokumentow. Zreszta on juz zglosil sprawe do PZU - bo sam musi tez auto z AC naprawic. Do tego sie interesuje - wczoraj mialem 2 telefony jak sie czuje, dzisiaj 1 telefon... Znajac zycie interesuje sie o wlasna d... ale i to dobre.

#13 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 14 stycznia 2009 - 17:34

Mandat dostaje tylko sprawca wypadku/kolizji.

Z opisu wynika, że spoko gość i problemów nie będzie.

A skrzyżowania na tym osiedlu rzeczywiście są powalone, wąskie uliczki i widoczność mizerna.

#14 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 14 stycznia 2009 - 17:37

Cytat:
Napisał baron_kr

Dokładnie. Przynajmniej masz pewny papier.

takiego dzowneczka nie zgłosić... no cóż ja bym dzwonił na :police:
chyba ze było za bogato... :wink:

#15 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 14 stycznia 2009 - 19:39

@tomspeed
Dla wszystkich uczestnikow kolizji? Tzn. wtedy bylby to wypadek, bo bym pojechal zapewne do szpitala... Czyli mozna dostac mandat za to, ze ktos w Ciebie wjechal lub Ci wymusil? :/
Oswiadczenie dla 2 roznych osob napisane, szkic przez niego podpisany - za duzo dokumentow. Zreszta on juz zglosil sprawe do PZU - bo sam musi tez auto z AC naprawic. Do tego sie interesuje - wczoraj mialem 2 telefony jak sie czuje, dzisiaj 1 telefon... Znajac zycie interesuje sie o wlasna d... ale i to dobre.

niestety ale jezeli mozna byloby sie obejsc bez policji, czyli nie ma rannych, to mandat dostaje kazdy kierowca za to, ze bezpodstawnie wezwano policje.
wiem ze to glupie. tlumacza sie tym, ze mogliby w tym czasie pilnowac bezpieczenstwa a nie rozpatrywac jakas drobna stluczke. w rzeczywistosci wystawiaja mandat dlatego, ze musieli zrezygnowac z wystawiania suszarki, a co za tym idzie wypisywania innych mandatow.

" Obowiązujący w Polsce od kilku dni nowy taryfikator mandatów może niemile zaskoczyć kierowców. Wprowadza bowiem kontrowersyjne regulacje dotyczące wzywania policji do kolizji, w których nikt fizycznie nie ucierpiał.
Za nieuzasadnione wezwanie grozi teraz wcale niemały mandat - 200 zł. "

powinno to wygladac tak ze sprawca kolizji dostanie mandat za jej spowodowanie, punkty i mandat za wezwanie policji. niestety dla nas niebiescy ten przepis rozne interpretuja i wystawiaja mandat dla wszystkich uczestnikow kolizji. tak mial niedawno moj znajomy. jemu w tyl uderzyl inny samochod. wezwali policje i dostali na poczatek po 200 zl kazdy.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#16 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 14 stycznia 2009 - 20:09

To jest jakieś chore!
Chyba bym takiego gliniarza śmiechem zabił :smiech:

#17 OFFLINE   Pylek

Pylek
  • 202 postów

Napisany 14 stycznia 2009 - 20:57

To jest jakieś chore!

Maro to nie jest chore to jest poj.....e... jak cały ustrój :mad:
Później rosnie im frekwencja wystawionych mandatów co do ich kosztów to totalna pomyłka :mad: i h..j.. jeden wie za co ;)
Żołnierze nie umierają. Idą do piekła aby się przegrupować.[SIGPIC][/SIGPIC]

#18 OFFLINE   Pingwin60

Pingwin60
  • 72 postów

Napisany 28 stycznia 2009 - 18:00

Moje kochanie usmiercili bezduszni ludzie z PZU... [*] :(
Wycenili na 7600zl, wyplaca 6400zl, z czego 500zl bede musial oddac serwisowi za przygtowanie do wyceny, lawete itp... Czyli zostaje z 5900zl i wrakiem...

I teraz, drogie kolezanki i koledzy... Mam do Was kilka pytan. Nie chce zakladac kolejnego tematu, mam nadzieje, ze tutaj ktos mi na nie odpowie.
- Sprzedawac wrak jako calosc? Silnik nie ruszony, automat, maly przebieg, blachy tylko z przodu dostaly, tyl prawie caly ok (lekko wgnieciony po poprzedniej kolizji mojej mamy). Ruszone: przod caly, reflektory, blotniki, chlodnica wody i powietrza, zlamany wozek,lekka rdza (swieza) na drzwiach przednich. Reszta konstrukcji nienaruszona. Elektryczne szyby z przodu. Tapicerka w dobrym stanie.
- Mozna automat w takim stanie holowac na lince (o ile uda mi sie ja zaczepic, zeby sie nie rozpadl)?
- Jak ze sprzedaza czesci? Jest duzy klopot? (glownie chodzi o silnik i skrzynie)

Dzieki za pomoc!

Pozdrawiam,
Grzesiek

#19 OFFLINE   explosiv9

explosiv9

nożownik pomorski

• 1 643 postów

Napisany 28 stycznia 2009 - 18:53

Goły silnik opindolisz za tysiaka,automata też puścisz za 500 i zostaje ci jeszcze cała reszta,a jak dasz na szrot to dadzą ci max 1000,także chyba lepiej sprzedawać na części

#20 OFFLINE   Pylek

Pylek
  • 202 postów

Napisany 28 stycznia 2009 - 18:55

Mozna automat w takim stanie holowac na lince

Nie można, a tym bardziej w takim stanie jaki opisujesz

Jak ze sprzedaza czesci? Jest duzy klopot?

Wiadomo że kasę będziesz miał troszkę większą jak na cząstki pogonisz ale musisz liczyć się z tym ze potrzeba na to czasu zanim znajdzie się kupiec na daną część. Musisz mieć gdzie trzymać zdemontowane części.
Wystaw auto w takim stanie, może znajdzie się chętny.
Żołnierze nie umierają. Idą do piekła aby się przegrupować.[SIGPIC][/SIGPIC]