Jak odpalić webasto w omie 2.2 dti
Napisany 11 stycznia 2009 - 20:18
Napisany 11 stycznia 2009 - 20:54
Napisany 11 stycznia 2009 - 20:55
Witam, dość długo przeglądałem forum żeby znaleźć odpowiedź na wydawałoby się proste pytanie jak odpalić webasto ale nic konkretnego nie znalazłem. Niedawno kupiłem omege 2.2 dti 2000r i zaglądając pod spód auta zauważyłem, że jest tam webasto. Problem polega na tym, że nie działa ani po odpaleniu auta ani po przekręceniu kluczyka nic sie nie uruchamia. Czytałem że może to być wina świecy ale powinny i tak być jakieś oznaki że webasto próbuje się włączyć a tu nic. Prosze o pomoc i z góry dzięki:)
masz pilota albo sterownik ? jesli nie to nie masz webasto tylko dogrzewacz silnika
Napisany 11 stycznia 2009 - 22:02
Napisany 18 stycznia 2009 - 09:25
Napisany 18 stycznia 2009 - 12:05
Szkoda ,że nikt dokładnie nic Ci nie npisał ja mam taki sam problem
No ale Panowie - co dokładne mieliśmy napisać?? - Temat dogrewacza już jest - jest opisane kiedy się załącza, pisaliśmy, co komu się popsuło i ile kosztowało itp. Niestety dogrzewacz nie sygnalizuje będów kontrolką check engine na desce- więc trzeba jechać na kompa - najlepiej do serwisu - który zajmuje się ogrzewaniami.
Jak świeca jest całkiem przepalona - to nie będzie nawet próbował się odpalić - bo sterownik nie będzie mu na to pozwalał. Tu się nie da nic więcej wywróżyć bez wizyty na kompie.Czytałem że może to być wina świecy ale powinny i tak być jakieś oznaki że webasto próbuje się włączyć a tu nic.
Pozdrawiam,
Napisany 27 stycznia 2009 - 14:42
Napisany 27 stycznia 2009 - 14:53

Napisany 23 kwietnia 2009 - 13:06
Artur mi udało sie uruchomic ten dogrzewacz. Tak jak w twoim przypadku po zakupie auta nie działał. Wymontowałem tu urzadzenie z samochodu. Jest to jak koledzy piszą EBERSPACHER Hydronic o symbolu D3WZ. Okazało sie ze była przepalona świeca. Nowa kosztowała 2 lata temu około 100 zł. Po zamontowaniu do samochodu pojechałem do serwisu na kompa aby zdjeli blokade w sterowniku. To urządzenie blokuje sie po kilku nieudanych próbach odpalenia. W serwisie elektryk powiedził mi że musiał popsuć się sterownnik, bo TECH nie moze sie z nim połączyć. Więc dałem sobie spokój. Ale w zeszłym roku w listopadzie mój koleś pożyczył TECH2. Podpieliśmy go do mojej Omy troche z ciekawości bo wszystko było ok. W menu znaleźliśmy m.in. opcje testu dogrzewacza. Wygladąlo na to że sie skomunikował. Odczytał jakiś błąd , który skasowaliśmy. Jednak nie udało mi sie go wtedy uruchomić. Przyszły chłodne dni i ku mojemu zaskoczeniu zaczą działać. I prze całą zime włączał się , choć nie zawsze kiedy tego oczekiwałem. Jeżeli chcesz więcej szczegółów pisz na maila.
Napisany 23 kwietnia 2009 - 13:43
Napisany 23 kwietnia 2009 - 21:47
Napisany 14 czerwca 2011 - 23:38
Napisany 15 czerwca 2011 - 05:30
witam i mam pytanko jak włączyć webasto w omci b jak nigdzie nie ma żadnego panelu sterowania ,dzięki za odpowiedz a webasto mam z prawej strony przedniego zderzaka czy to jest to
to nie webasto to dogrzewacz który uruchamia się automatycznie gdy temperatura powietrza spadnie poniżej 5st. C
http://forum.omegakl...ight=DOGRZEWACZ
Napisany 15 czerwca 2011 - 22:25
to nie webasto to dogrzewacz który uruchamia się automatycznie gdy temperatura powietrza spadnie poniżej 5st. C
http://forum.omegakl...ight=DOGRZEWACZ
dzięki za podpowiedz ,przeczytałem gdzies na tym forum że można ten podgrzewacz zrobic jako webasto tylko jakis pilot czy cos tam potrzeba możesz pomóc w tym temacie żeby to działało bez zapalania auto .i jeszca jedno czy jak ten podgrzewacz się włancza to zaświeca się jakaś kontrolka w aucie ? bo niby skąd mam wiedzieć kiedy się włączy .dzięki za pomoc
Napisany 15 czerwca 2011 - 23:07
skąd mam wiedzieć kiedy się włączy
Będzie słychać, dźwięk podobny do startującego silnika odrzutowego (oczywiście w mikro skali;))
przeczytałem gdzies na tym forum
Kolega Adi zapodał Ci "linka" z tematem, wszystko tam jest dokładnie opisane, łącznie ze schematami.
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją
Napisany 16 czerwca 2011 - 22:38
dzięki za odpowiedz ,mam jeszcze jedno pytanie ,co oznacza kontrolka czek w prawym dolnym rogu wyświetlacza komutera tam gdzie wyświetlacz radia
bo mi cały czas świeci.dzięki z góry za podpowiedz
Napisany 17 czerwca 2011 - 03:29
http://forum.omegakl...ikaty komputeradzięki za odpowiedz ,mam jeszcze jedno pytanie ,co oznacza kontrolka czek w prawym dolnym rogu wyświetlacza komutera tam gdzie wyświetlacz radia
bo mi cały czas świeci.dzięki z góry za podpowiedz
Opcja szukaj jest bardzo przydatna, wręcz bym powiedział obowiązkowa