Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jak odpalić webasto w omie 2.2 dti

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
16 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   omegaFUN

omegaFUN
  • 1 postów

Napisany 11 stycznia 2009 - 20:18

Witam, dość długo przeglądałem forum żeby znaleźć odpowiedź na wydawałoby się proste pytanie jak odpalić webasto ale nic konkretnego nie znalazłem. Niedawno kupiłem omege 2.2 dti 2000r i zaglądając pod spód auta zauważyłem, że jest tam webasto. Problem polega na tym, że nie działa ani po odpaleniu auta ani po przekręceniu kluczyka nic sie nie uruchamia. Czytałem że może to być wina świecy ale powinny i tak być jakieś oznaki że webasto próbuje się włączyć a tu nic. Prosze o pomoc i z góry dzięki:)

#2 OFFLINE   manbuba

manbuba
  • 384 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 11 stycznia 2009 - 20:54

Najprościej udać się do serwisu Eberspacher'a. Tak nawiasem nie jest to webasto, a tylko dogrzewacz cieczy chłodzącej działający dopiero po uruchomieniu silnika i od temp. +3 stopni w dół. Gdzieś na forum były podane oznaki jak zachowuje się ten układ, gdy jakiś element nie działa.

#3 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 11 stycznia 2009 - 20:55

Witam, dość długo przeglądałem forum żeby znaleźć odpowiedź na wydawałoby się proste pytanie jak odpalić webasto ale nic konkretnego nie znalazłem. Niedawno kupiłem omege 2.2 dti 2000r i zaglądając pod spód auta zauważyłem, że jest tam webasto. Problem polega na tym, że nie działa ani po odpaleniu auta ani po przekręceniu kluczyka nic sie nie uruchamia. Czytałem że może to być wina świecy ale powinny i tak być jakieś oznaki że webasto próbuje się włączyć a tu nic. Prosze o pomoc i z góry dzięki:)

masz pilota albo sterownik ? jesli nie to nie masz webasto tylko dogrzewacz silnika

#4 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 11 stycznia 2009 - 22:02

To zeby jeszcze bardziej sprecyzowac: masz dogrzewacz cieczy chlodzacej firmy Eberspacher. Webasto to tylko nazwa firmy, konkurenta Eberspachera i ogrzewania postojowe produkuja obie firmy ino tak sie juz potocznie przyjelo, ze "webasto" to ogrzewanie postojowe bez wzgledu na producenta ;-)

#5 OFFLINE   MAXIMUSŁASKAWY-150KM

MAXIMUSŁASKAWY-150KM
  • 2 postów

Napisany 18 stycznia 2009 - 09:25

Szkoda ,że nikt dokładnie nic Ci nie npisał ja mam taki sam problem z tym jednak ,iż ubiegłej zimy wszystko bylo oki:o

#6 OFFLINE   thomas

thomas
  • 245 postów

Napisany 18 stycznia 2009 - 12:05

Szkoda ,że nikt dokładnie nic Ci nie npisał ja mam taki sam problem

No ale Panowie - co dokładne mieliśmy napisać?? - Temat dogrewacza już jest - jest opisane kiedy się załącza, pisaliśmy, co komu się popsuło i ile kosztowało itp. Niestety dogrzewacz nie sygnalizuje będów kontrolką check engine na desce- więc trzeba jechać na kompa - najlepiej do serwisu - który zajmuje się ogrzewaniami.

Czytałem że może to być wina świecy ale powinny i tak być jakieś oznaki że webasto próbuje się włączyć a tu nic.

Jak świeca jest całkiem przepalona - to nie będzie nawet próbował się odpalić - bo sterownik nie będzie mu na to pozwalał. Tu się nie da nic więcej wywróżyć bez wizyty na kompie.

Pozdrawiam,
Czy świat się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy wkur...eni?

#7 OFFLINE   slawekbor

slawekbor
  • 297 postów

Napisany 27 stycznia 2009 - 14:42

Nawiązując do tematu chciałbym powiedzić, że w omegach z silikami 2.0 i 2.2 DTH (być może i w pozostałych) montowano piece grzewcze firmy EBERSPACHER Hydronic o symbolu D3WZ. Takie same urządzenia montowano również w niektórych modelach VW. Osobiście w dniu wczorajszym udałem się do serwisu Opla z podobnym problemem jaki został opisany w poprzednich postach. Od początku jak posiadam to auto dogrzewacz nie odpalał. Po sprawdzeniu na techu 2 okazało się, że padł moduł sterujący. Pozostałe elementy działały prawidłowo. Koszt diagnozowania 140 zł. Koszt orginalnego modułu (nowy) około 1300 zł. Używany można kupić za około 280 zł. Co do serwisu EBERSPACHER to nie posiadają stosownego oprogramowania do diagnozowo tego urządzenia w Oplach. :ok:
Moja krowa nie daje mleka, ale z pod tyłka ucieka

#8 OFFLINE   ArturL

ArturL

arturl1@poczta.onet.pl

• 1 339 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 stycznia 2009 - 14:53

W Warszawie za diagnozę w serwisie Webasto/Eberspacher chcieli w 2 lata temu 50zł. Sterowniki najczęściej padają w tych dogrzewaczach, bo są obliczone na ..... 100 tys. km (info z serwisu W/E) :( . Mój też nie działa i myślę, że to padł sterownik, bo opelscaner nie może się z nim połączyć.

#9 OFFLINE   Szymek2_2

Szymek2_2
  • 52 postów

Napisany 23 kwietnia 2009 - 13:06

Witam wszystkich. Na tym forum pisze pierwszy raz.
Artur mi udało sie uruchomic ten dogrzewacz. Tak jak w twoim przypadku po zakupie auta nie działał. Wymontowałem tu urzadzenie z samochodu. Jest to jak koledzy piszą EBERSPACHER Hydronic o symbolu D3WZ. Okazało sie ze była przepalona świeca. Nowa kosztowała 2 lata temu około 100 zł. Po zamontowaniu do samochodu pojechałem do serwisu na kompa aby zdjeli blokade w sterowniku. To urządzenie blokuje sie po kilku nieudanych próbach odpalenia. W serwisie elektryk powiedził mi że musiał popsuć się sterownnik, bo TECH nie moze sie z nim połączyć. Więc dałem sobie spokój. Ale w zeszłym roku w listopadzie mój koleś pożyczył TECH2. Podpieliśmy go do mojej Omy troche z ciekawości bo wszystko było ok. W menu znaleźliśmy m.in. opcje testu dogrzewacza. Wygladąlo na to że sie skomunikował. Odczytał jakiś błąd , który skasowaliśmy. Jednak nie udało mi sie go wtedy uruchomić. Przyszły chłodne dni i ku mojemu zaskoczeniu zaczą działać. I prze całą zime włączał się , choć nie zawsze kiedy tego oczekiwałem. Jeżeli chcesz więcej szczegółów pisz na maila.

#10 OFFLINE   ArturL

ArturL

arturl1@poczta.onet.pl

• 1 339 postów

Napisany 23 kwietnia 2009 - 13:43

Wpadnij na spocik, to pogadamy http://forum.omegakl...ead.php?t=21840

#11 OFFLINE   Szymek2_2

Szymek2_2
  • 52 postów

Napisany 23 kwietnia 2009 - 21:47

Ok, powinienem się wyrobić po pracy . Najwyżej będę parę minut po 18.

#12 OFFLINE   loki1976321

loki1976321
  • 4 postów

Napisany 14 czerwca 2011 - 23:38

witam i mam pytanko jak włączyć webasto w omci b jak nigdzie nie ma żadnego panelu sterowania ,dzięki za odpowiedz a webasto mam z prawej strony przedniego zderzaka czy to jest to ??

#13 OFFLINE   Adi

Adi

dostępny tylko na receptę

• 223 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 15 czerwca 2011 - 05:30

witam i mam pytanko jak włączyć webasto w omci b jak nigdzie nie ma żadnego panelu sterowania ,dzięki za odpowiedz a webasto mam z prawej strony przedniego zderzaka czy to jest to

to nie webasto to dogrzewacz który uruchamia się automatycznie gdy temperatura powietrza spadnie poniżej 5st. C

http://forum.omegakl...ight=DOGRZEWACZ

#14 OFFLINE   loki1976321

loki1976321
  • 4 postów

Napisany 15 czerwca 2011 - 22:25

to nie webasto to dogrzewacz który uruchamia się automatycznie gdy temperatura powietrza spadnie poniżej 5st. C

http://forum.omegakl...ight=DOGRZEWACZ

dzięki za podpowiedz ,przeczytałem gdzies na tym forum że można ten podgrzewacz zrobic jako webasto tylko jakis pilot czy cos tam potrzeba możesz pomóc w tym temacie żeby to działało bez zapalania auto .i jeszca jedno czy jak ten podgrzewacz się włancza to zaświeca się jakaś kontrolka w aucie ? bo niby skąd mam wiedzieć kiedy się włączy .dzięki za pomoc

#15 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 830 postów
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 15 czerwca 2011 - 23:07

skąd mam wiedzieć kiedy się włączy

Będzie słychać, dźwięk podobny do startującego silnika odrzutowego (oczywiście w mikro skali;))

przeczytałem gdzies na tym forum

Kolega Adi zapodał Ci "linka" z tematem, wszystko tam jest dokładnie opisane, łącznie ze schematami.

Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją :p

#16 OFFLINE   loki1976321

loki1976321
  • 4 postów

Napisany 16 czerwca 2011 - 22:38

[quote name='czeladnik']Będzie słychać, dźwięk podobny do startującego silnika odrzutowego (oczywiście w mikro skali

dzięki za odpowiedz ,mam jeszcze jedno pytanie ,co oznacza kontrolka czek w prawym dolnym rogu wyświetlacza komutera tam gdzie wyświetlacz radia
bo mi cały czas świeci.dzięki z góry za podpowiedz

#17 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 17 czerwca 2011 - 03:29

dzięki za odpowiedz ,mam jeszcze jedno pytanie ,co oznacza kontrolka czek w prawym dolnym rogu wyświetlacza komutera tam gdzie wyświetlacz radia
bo mi cały czas świeci.dzięki z góry za podpowiedz

http://forum.omegakl...ikaty komputera
Opcja szukaj jest bardzo przydatna, wręcz bym powiedział obowiązkowa ;)