Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Pomocy Automatic Gearbox

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
33 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   grzecho

grzecho
  • 73 postów

Napisany 10 stycznia 2009 - 21:52

Witam jak w temacie napisałem zapaliło mi sie na wyświetlaczu Automatic Gearbox niewiem jaka jest tego przyczyna pewnie chodzi o skrzynie biegów do działa tak jakby w trybie awaryjnym i jak przełącam stacyjke to palą mi sie wszystkie kropeczki przy dźwigni zmiany biegów i zapala sie ten nieszczęsny Automatic Gearbox puzniej jak zmieniam z P na D to to jedynie R pali sie prawidłowo a na D są wszystkie kontrolki zapalone szukam przyczyny jak moge prosze o pomoc

#2 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 10 stycznia 2009 - 22:11

kolego, przenieść mogłem sam

Chodziło mi o to że w tym dziale (po wpisaniu automatik lub automatic) wyświetla się pare postów w których opisane jest co może być nie tak z twoją skrzynią i jak postępować by to naprawić. Dlaczego z liczbą 44 postów i ewidentnym problem nie szukasz rozwiązania tylko czekasz na gotowca?? nie zależy Ci na znalezieniu problemu??

Mam zacząć wklejać linki za ciebie??

#3 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 10 stycznia 2009 - 22:13

zerknij tutaj

http://forum.omegakl...?searchid=58545

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#4 OFFLINE   dominik82

dominik82

tapicerka samochodowa

• 85 postów

Napisany 11 stycznia 2009 - 02:44

forum jest pełno tego typu problemów. Natykałem się na nie jak szukałem przyczyn awarii mojej skrzyni. Poszukaj!!!! Pewnikiem to może być, i tu przepraszam osoby znające się lepiej niż ja na temacie :), selektor lub kostek pinowych robi zwarę (taki problem miał znajomy i podobne objawy dokładnie niebieska wtyczka). Ale poszukaj na forum i jedz gdzieś na kompa i zczytaj błędy.

#5 OFFLINE   grzecho

grzecho
  • 73 postów

Napisany 11 stycznia 2009 - 20:52

super i dzięki za info bo strasznie mi się spieszyło :] jeszcze raz sorki
rozebrałem ten selektor czy jak inni piszą pozycjoner i była tam wilgoć i jedna ze ścierzek miała przerwe przetarła sie oczyściłem nasmarowałem ale dalej sie pali Automatic Gearbox tyle ze teraz choinka zapala mi sie tylko na 1 biegu mysle ze to jest wina te przetarte miejsce w selektorze szukam drugiego i jutro wymiana w pracy mam multi Diaga ale to chyba jakis słaby komp bo niewykrywa skrzyni albo zemnie taki spec

#6 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 11 stycznia 2009 - 21:02

szukam drugiego

Napisz do tego gostka on ma na pewno

http://forum.omegakl...ember.php?u=267

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#7 OFFLINE   grzecho

grzecho
  • 73 postów

Napisany 12 stycznia 2009 - 22:20

zmieniłem selektor i dalej Automatic Gearbox sie pali:[ chyba zostało mi jechać na techa ale choinka już sie nie pali przy drążku może ktoś ma jakieś sugestie co do tego co to może być albo powróży z fusów....

#8 OFFLINE   dominik82

dominik82

tapicerka samochodowa

• 85 postów

Napisany 12 stycznia 2009 - 23:30

jedz na kompa i wszystko się wyjaśni

#9 OFFLINE   grzecho

grzecho
  • 73 postów

Napisany 13 stycznia 2009 - 17:37

właśnie wróciłem z kompa podłączyli omege a tam były błędy od 1 do 4 biegu i zbyt wysokie napięcie czujnika oleju skrzyni jak powiedział mechanik to skrzynia ma czujnik oleju? drugi mechanior podłączył i powiedział błędy zaworów w skrzyni posprawdzał bezpieczniki i coś jeszcze bąkał o czymś co zatrzymuje skrzynie niewiem oco mu chodziło
ja mam jeszcze pytanko czy po zmianie selekcjonera go sie ustawia w jakiejś pozycji?

#10 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 13 stycznia 2009 - 17:41

właśnie wróciłem z kompa podłączyli omege a tam były błędy od 1 do 4 biegu i zbyt wysokie napięcie czujnika oleju skrzyni jak powiedział mechanik to skrzynia ma czujnik oleju? drugi mechanior podłączył i powiedział błędy zaworów w skrzyni posprawdzał bezpieczniki i coś jeszcze bąkał o czymś co zatrzymuje skrzynie niewiem oco mu chodziło
ja mam jeszcze pytanko czy po zmianie selekcjonera go sie ustawia w jakiejś pozycji?

a numery bledow masz? oczywiscie ze skrzynia ma czujnik oleju.

#11 OFFLINE   grzecho

grzecho
  • 73 postów

Napisany 13 stycznia 2009 - 19:36

nic mi niedał ten mechanik może jutro jechać z gębą niech daje numery a jeśli bym miał te numery co by to dało?

#12 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 stycznia 2009 - 22:31

O jaki czujnik w skrzyni chodzi?
No a jak bedziesz miał numery błędów SKRZYNI to łatwiej będzie dojść w czym jest problem.

#13 OFFLINE   robercik9912

robercik9912
  • 15 postów

Napisany 02 czerwca 2014 - 19:33

Witam
jak w temacie świeci mi się błąd "automatic gearbox" co to moze byc? jakies sugestie ? dodam tlyko ze mam manualna skrzynie biegow... :(

#14 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 02 czerwca 2014 - 19:58

jakies sugestie ?

opcja A - MID czyli wyświetlacz komputera wsadzony z auta które posiadało automatyczną skrzynię biegów
opcja B - ktoś zmienił w Twoim aucie skrzynię z automata na manual i to powoduje wywalanie komunikatu

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#15 OFFLINE   robercik9912

robercik9912
  • 15 postów

Napisany 02 czerwca 2014 - 20:11

wyswietlacz komputera... a może mieć to cos wspólnego z tempomatem ? bo nie działa . bardzo możliwe ze ktoś zmienił skrzynie biegów ... mam te auto od niedawna

#16 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 02 czerwca 2014 - 20:20

bardzo możliwe ze ktoś zmienił skrzynie biegów

sprawdź ile masz dużych wtyczek takich okrągłych czarnych , między akumulatorem a silnikiem , jeśli będą dwie to był manual , jeśli będą trzy to był automat , można jeszcze poszukać komputera od skrzyni , powinien być na słupku po stronie pasażera , ale żeby się do niego dostać trzeba schowek zdemontować , a po za tym jego też już mógł ktoś zdemontować

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi

#17 OFFLINE   robercik9912

robercik9912
  • 15 postów

Napisany 02 czerwca 2014 - 20:27

własnie sprawdziłem są 3 takie duże okrągle czarne wtyczki przy aku ... da sie jakoś usunąć ten błąd ?

#18 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 02 czerwca 2014 - 20:38

własnie sprawdziłem są 3 takie duże okrągle czarne wtyczki przy aku

czyli był automat

da sie jakoś usunąć ten błąd ?

można wymienić cały wyświetlacz na taki z omegi z silnikiem jak Twój tylko w manualu , można zmienić sam eprom w MIDzie ale to już nie jest takie proste , jeśli błąd wyświetla się każdorazowo po włączeniu zapłonu to najpewniej komp skrzyni jeszcze siedzi na swoim miejscu , można go wywalić i wtedy jest szansa że błąd będzie wyskakiwał sporadycznie , przynajmniej u mnie tak było

#19 OFFLINE   robercik9912

robercik9912
  • 15 postów

Napisany 02 czerwca 2014 - 20:44

błąd wyświetla się za każdym razem spróbuje wyciągnąć ten komp skrzyni om jest na tym słupku od strony pasażera tak ? nie wiem czy się opłaca wymieniać wyświetlacz ... a co do tego tempomatu to może mieć to coś wspólnego ?

#20 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 02 czerwca 2014 - 20:54

a co do tego tempomatu to może mieć to coś wspólnego ?

jeśli ktoś zmienił skrzynie na manuala to może tempomat nie działać

w tym temacie jest opisane jak sobie z tym poradzić http://forum.omegakl...26&postcount=16

na tym słupku od strony pasażera tak

tak , żeby go wyjąć najlepiej zdemontować schowek