Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

zamarznięty filtr paliwa i świecący check

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   tomekpoz33

tomekpoz33
  • 1 postów

Napisany 10 stycznia 2009 - 15:48

witam.mam omege 2002 rok z silnikiem 2.5 dti. po tych mrozach nie chce mi wcale zapalic a chodzil i palił bez problemow. wymienilem fillt paliwa bo byl zamarzniety,czy mozliwe ze woda poszla do pompy wtryskowej i ja uszkodzila? pali mi sie caly czas kontrolka czeck a silnik przy odpalaniu zachowuje sie tak jak by caly czas nie dostawal paliwa pozdrawiam

#2 OFFLINE   kogut

kogut

240PS 550NM -> STRAIGHT 6

• 889 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 10 stycznia 2009 - 16:43

Filtr paliwa jest po to, żeby go wymieniać co jakiś czas. Nawet jeżeli szkoda ci wydać 150zł na filtr Mann-a, to kup najtańszy jaki jest byle by wymienić (co roku, max. co 15tys.km). To, że zamarzła Ci woda i syf jaki znajduje się w filtrze nie ma wpływu na uszkodzenie pompy wtryskowej. Kontrolka check świeci Ci prawdopodobnie dlatego, że został uszkodzony przekaźnik świec żarowych, albo same świece (które również co jakiś czas się wymienia). Silnik po odpaleniu się trzesię, bo nie wyszystki świece żarowe działają prawidłowo, ewentualnie mogą być walnięte wtryski, ale skoro objaw występuje tylko przy mrozach można je wykluczyć tak więc zacznij od sprawdzenia świec i wymiany filtrów.