Dla mnie remont tej skrzyni to sama przyjemność

lubię robić takie rzeczy i fakt że czasu trzeba było trochę poświęcić na przygotowanie teoretyczne;) gdyby nie to że w międzyczasie pracowałem to roboczogodzin w garażu (ale to brzmi

) wyszło ok 25..30... wiec chyba jak na pierwszy raz to nie tak źle
A satysfakcja jak potem samochód zaczął jeździć BEZCENNA

dla mnie wata tych 3k zł...jak nie więcej
Zresztą później znajomy też miał problem dokładnie z tą samą skrzynią no i udało mi się do niej dobrać;p Ale niestety to juz był zgon totalny... zmielony kosz sprzęgłowy overdrive a reszta z stanie b. ciężkim. A niby jeździła tylko pod gorę nie mogła ruszyć...ehh...
Wracając do tematu... w Krakowie regeneracja sprzęgła hydrokinetycznego to ok 400 zł z gwarancją pół roku. Reszta cen to tak jak
tutaj i
tutaj. Ja miałem szczęście bo taśma i bęben taśmy były oki. Potrzebowałem
tylko(hehe) komplet panewek, uszczelek, tarczek sprzęgłowych, bieżnie planetarki overdrive i panewkę do niej. Przyczyną rozsypania sie tego była dobrze znana wszystkim plastikowa panewka kosza overdrive(występująca w małej misce w ok. trzech kawałkach

)...wystarczył za duży luz i po bieżni... całe szczęście że nic więcej nie poleciało (dobra koniec tego mechanicznego bełkotu :hehe: )
A jeszcze jest taka sprawa... poznałem jednego gościa co pracuje w serwisie skrzyń automatycznych i powiedział mi jak wygląda u nich tak remont...wymieniają tylko to co popsute jak najmniejszym kosztem(czyt. części używane) kasują za to odpowiednio do wartości samochodu (jak w przypadku mojej omegi ok 25-30% wartości czyli ok 4500zł) i żeby chociaż wymienili wszystkie uszczelniacze i panewki... jeśli na oko wydaje im się że jest ok to zostawiają...no dobra rozumiem że trzeba na czymś zarobić... ale bez przesady remont to remont

a jak sobie sam ją zrobiłem to wiem w jakim jest stanie. Byle tylko zwracać uwagę na czystość i dokładność...i żeby niczego nie zarysować. Jeśli tyko komuś wydaje się że jest wstanie to zrobić do gorąco zachęcam:) Ale nie biorę odpowiedzialności za szkody

uff... ale się rozpisałem...
PS. dzięki za przeniesienie tematu do porad;) te instrukcje wrzuciłem na chomika... niestety jest tam ograniczenie pobierania z mojego konta 50MB na tydzień no chyba że ktoś ma swoje konto