Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

schematy i instrukcje do ASB 4L30E

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   dexter.olkusz

dexter.olkusz

Audentity

• 17 postów

Napisany 27 grudnia 2008 - 18:10

Myślę że mogą się komuś przydać ;)
Sam szukałem tego ok 6 tyg bo podjąłem się samodzielnego remontu tej skrzyni... na całe szczęście z pozytywnym skutkiem :D
Dzięki temu zaoszczędziłem ok 3000 zł :o (w Olkuszu liczą sobie za remont tej skrzyni ok 4000-4500 zł a koszt uszczelek, panewek, tarczek sprzęgłowych i regeneracji konwertora to ok 1500 zł).
Niestety wszystkie instrukcje w języku angielskim ale myślę że nie jest to jakiś wielki problem.

-->Instrukcja<-- objaśniająca zasadę działania skrzyni 4l30e wraz ze schematami.

-->Instrukcja<-- opisująca kolejność rozkładania i składania skrzyni wraz z opisami momentów dokręcania poszczególnych śrub i innymi szczegółami.

-->Foto instrukcja<-- chyba najciekawsza i najbardziej przystępna... czyli jak to złożyć żeby nie popsuć :p i do tego żeby działało :D

Myślę że jeśli ktoś nie ma dwóch lewych rączek i ma trochę pojęcia o mechanice to powinien sobie poradzić chociażby z wymianą panewki sprzęgła overdrive ;) Byle zachować ostrożność przy składaniu i nie wsypać do środka garści piachu :jezor:
W razie potrzeby mogę się podzielić własnymi spostrzeżeniami i fotkami z remontu tej skrzynki:)

Pozdrawiam
Tomek

PS. chciałem się podpiąć pod podobny temat w "Sprawdzonych Poradach" ale niestety jest zamknięty... ew. proszę o przeniesienie do właściwego działu

#2 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 grudnia 2008 - 21:51

Proszę http://forum.omegakl...ead.php?t=17238
Miło powitać osobę która uporała się z "diabłem" w skrzyni.
Podane instrukcje mam u siebie i nie wrzucałem bo jednak jest trochę czytania i mechanicznego bełkotu, ale może rzeczywiście się komuś przyda.
Dla ciekawostki podam, że w UK, ze zniżką klubową konwerter kosztuje ok 100 Funtów, a zestaw naprawczy (bez taśmy) ok 140-150. To razem ok 300 Funtów w całości ze wszystkim. Sam wiesz ile jest tam pracy i jaka wiedza jest potrzebna, żeby to wymienić. No i jak to się ma do tych 4000tys zł w POlsce za remont?

#3 OFFLINE   dexter.olkusz

dexter.olkusz

Audentity

• 17 postów

Napisany 28 grudnia 2008 - 19:30

Dla mnie remont tej skrzyni to sama przyjemność :p lubię robić takie rzeczy i fakt że czasu trzeba było trochę poświęcić na przygotowanie teoretyczne;) gdyby nie to że w międzyczasie pracowałem to roboczogodzin w garażu (ale to brzmi :p ) wyszło ok 25..30... wiec chyba jak na pierwszy raz to nie tak źle ;)
A satysfakcja jak potem samochód zaczął jeździć BEZCENNA :D dla mnie wata tych 3k zł...jak nie więcej
Zresztą później znajomy też miał problem dokładnie z tą samą skrzynią no i udało mi się do niej dobrać;p Ale niestety to juz był zgon totalny... zmielony kosz sprzęgłowy overdrive a reszta z stanie b. ciężkim. A niby jeździła tylko pod gorę nie mogła ruszyć...ehh...

Wracając do tematu... w Krakowie regeneracja sprzęgła hydrokinetycznego to ok 400 zł z gwarancją pół roku. Reszta cen to tak jak tutaj i tutaj. Ja miałem szczęście bo taśma i bęben taśmy były oki. Potrzebowałem tylko(hehe) komplet panewek, uszczelek, tarczek sprzęgłowych, bieżnie planetarki overdrive i panewkę do niej. Przyczyną rozsypania sie tego była dobrze znana wszystkim plastikowa panewka kosza overdrive(występująca w małej misce w ok. trzech kawałkach :p )...wystarczył za duży luz i po bieżni... całe szczęście że nic więcej nie poleciało (dobra koniec tego mechanicznego bełkotu :hehe: )
A jeszcze jest taka sprawa... poznałem jednego gościa co pracuje w serwisie skrzyń automatycznych i powiedział mi jak wygląda u nich tak remont...wymieniają tylko to co popsute jak najmniejszym kosztem(czyt. części używane) kasują za to odpowiednio do wartości samochodu (jak w przypadku mojej omegi ok 25-30% wartości czyli ok 4500zł) i żeby chociaż wymienili wszystkie uszczelniacze i panewki... jeśli na oko wydaje im się że jest ok to zostawiają...no dobra rozumiem że trzeba na czymś zarobić... ale bez przesady remont to remont :mad: a jak sobie sam ją zrobiłem to wiem w jakim jest stanie. Byle tylko zwracać uwagę na czystość i dokładność...i żeby niczego nie zarysować. Jeśli tyko komuś wydaje się że jest wstanie to zrobić do gorąco zachęcam:) Ale nie biorę odpowiedzialności za szkody :cool:

uff... ale się rozpisałem...

PS. dzięki za przeniesienie tematu do porad;) te instrukcje wrzuciłem na chomika... niestety jest tam ograniczenie pobierania z mojego konta 50MB na tydzień no chyba że ktoś ma swoje konto

#4 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 28 grudnia 2008 - 20:21

Właśnie tak zakłady robią "remonty". Potem klienci wracają po kilka razy, bo coś innego jest uszkodzone.
Można książkę napisać...

Zastanawiam się jak wrzucić te pliki, żeby każdy miał dostęp... Nie wiem czy forumowy serwer to obsłuży.

#5 OFFLINE   dominik82

dominik82

tapicerka samochodowa

• 85 postów

Napisany 28 grudnia 2008 - 21:18

dobre tylko szkoda że nie po Polsku :)

#6 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 28 grudnia 2008 - 22:51

Dla chcącego...
http://translate.goo...nslate_t?hl=en#

#7 OFFLINE   dominik82

dominik82

tapicerka samochodowa

• 85 postów

Napisany 28 grudnia 2008 - 23:38

dzięki super:D

#8 OFFLINE   dexter.olkusz

dexter.olkusz

Audentity

• 17 postów

Napisany 29 grudnia 2008 - 21:31

Zastanawiam się jak wrzucić te pliki, żeby każdy miał dostęp... Nie wiem czy forumowy serwer to obsłuży.

jeśli ktos miałby konto na rapidshare to by mozna wrzucić... ja niestety mam tylko na chomiku. a w rapida sie nie bawiłem :confused:

dobre tylko szkoda że nie po Polsku

fajnie że się przydało :) atranslator na google to genialna sprawa :D

#9 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 grudnia 2008 - 21:34

. ja niestety mam tylko na chomiku.

Z chomika też można zassać. ;)

#10 OFFLINE   gigant91

gigant91
  • 1 postów

Napisany 04 sierpnia 2011 - 21:39

Witam
Czy asb z oznaczeniami na tabliczce znamionowej GM FN, G -30 96018094 59455858 to typ 4L30E?
Naturalnie użyłem Googla ale niestety jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.