Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Dym z kolektora-uszczelka pokrywy zaworów?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
4 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   bamil

bamil
  • 286 postów

Napisany 12 grudnia 2008 - 14:49

dzisiaj zaraz po zaparkowaniu auta chciałem dolać płyn do spryskiwacza
po podniesieniu maski zauważyłem dym wydobywający sie z tyłu silnika z kolektora wydechowego - po oględzinach stwierdziłem, że dostaje się tam olej silnikowy, zresztą troche go ubyło z silnika

wydaje mi się, że wyciek jest z pokrywy zaworów - czy to możliwe aby ta uszczelka puściła i powodowała taki wyciek?

czy jest tam jeszcze inne miejsce, którym może olej wydostawać się na wydech?

pod autem znalazłem 2 plamki oleju wielkości około 5 cm

jutro rano jadę do warsztatu ale może ktoś podpowie do tego czasu to zawsze będzie łatwiej zlokalizować usterkę

muszę jeszcze tam dojechać a trochę mam stracha, żeby mi się to nie zapaliło na tym wydechu...
najpiękniejsze i najprzyjemniejsze jest chwytanie chwil,
spoglądanie ponad głowami niezorientowanych;

#2 OFFLINE   Kristofer

Kristofer

VECTRAIrmscher1,9150+chip

• 1 758 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 grudnia 2008 - 19:16

czy to możliwe aby ta uszczelka puściła i powodowała taki wyciek?

tak

muszę jeszcze tam dojechać a trochę mam stracha, żeby mi się to nie zapaliło na tym wydechu...

ja przejechałem v-ka 600km z pękniętą pokrywą (5l wypluł) i nic się nie zapaliło

#3 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 grudnia 2008 - 10:50

wydaje mi się, że wyciek jest z pokrywy zaworów - czy to możliwe aby ta uszczelka puściła i powodowała taki wyciek?

Ja mialem 2.0 16 i nawet jak swiece plywaly w oleju to nic nie polecialo na kolektor i nic nie smierdzialo -moze mialem farta.

W V-alce jak cieknie to odrazu smierdzi olejem splalonym, ale tam jest inny uklad.

#4 OFFLINE   bomerpm

bomerpm
  • 43 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 13 grudnia 2008 - 11:43

Może lecieć z pod pokrywy zaworo akurat w takim miejscu ze wprost ścieka sobie na kolektor wydechowy ... jak odkręcisz ta osłonę termiczna to powinieneś widzieć wyciek :roll:

#5 OFFLINE   bamil

bamil
  • 286 postów

Napisany 13 grudnia 2008 - 15:02

po oględzinach mechanik stwierdził, że najprawdopodobniej ta uszczelka tam z tyłu silnika pusciła, świece całe zalane olejem, silnik cały zalany olejem z tyłu, utrata oleju okołóo 1-1,5 litra

uszczelka wymieniona, silnik powycierany tam, gdzie mozna było sięgnąć, olej dolany

teraz będę obserwować czy nie pojawi się wyciek
najpiękniejsze i najprzyjemniejsze jest chwytanie chwil,
spoglądanie ponad głowami niezorientowanych;