dzisiaj zaraz po zaparkowaniu auta chciałem dolać płyn do spryskiwacza
po podniesieniu maski zauważyłem dym wydobywający sie z tyłu silnika z kolektora wydechowego - po oględzinach stwierdziłem, że dostaje się tam olej silnikowy, zresztą troche go ubyło z silnika
wydaje mi się, że wyciek jest z pokrywy zaworów - czy to możliwe aby ta uszczelka puściła i powodowała taki wyciek?
czy jest tam jeszcze inne miejsce, którym może olej wydostawać się na wydech?
pod autem znalazłem 2 plamki oleju wielkości około 5 cm
jutro rano jadę do warsztatu ale może ktoś podpowie do tego czasu to zawsze będzie łatwiej zlokalizować usterkę
muszę jeszcze tam dojechać a trochę mam stracha, żeby mi się to nie zapaliło na tym wydechu...

Dym z kolektora-uszczelka pokrywy zaworów?
Rozpoczęte przez
bamil
, 12 gru 2008, 14:49
4 odpowiedzi na ten temat
Napisany 12 grudnia 2008 - 14:49
najpiękniejsze i najprzyjemniejsze jest chwytanie chwil,
spoglądanie ponad głowami niezorientowanych;
Napisany 12 grudnia 2008 - 19:16
takczy to możliwe aby ta uszczelka puściła i powodowała taki wyciek?
ja przejechałem v-ka 600km z pękniętą pokrywą (5l wypluł) i nic się nie zapaliłomuszę jeszcze tam dojechać a trochę mam stracha, żeby mi się to nie zapaliło na tym wydechu...
Napisany 13 grudnia 2008 - 10:50
Ja mialem 2.0 16 i nawet jak swiece plywaly w oleju to nic nie polecialo na kolektor i nic nie smierdzialo -moze mialem farta.wydaje mi się, że wyciek jest z pokrywy zaworów - czy to możliwe aby ta uszczelka puściła i powodowała taki wyciek?
W V-alce jak cieknie to odrazu smierdzi olejem splalonym, ale tam jest inny uklad.
Napisany 13 grudnia 2008 - 11:43
Może lecieć z pod pokrywy zaworo akurat w takim miejscu ze wprost ścieka sobie na kolektor wydechowy ... jak odkręcisz ta osłonę termiczna to powinieneś widzieć wyciek :roll:
Napisany 13 grudnia 2008 - 15:02
po oględzinach mechanik stwierdził, że najprawdopodobniej ta uszczelka tam z tyłu silnika pusciła, świece całe zalane olejem, silnik cały zalany olejem z tyłu, utrata oleju okołóo 1-1,5 litra
uszczelka wymieniona, silnik powycierany tam, gdzie mozna było sięgnąć, olej dolany
teraz będę obserwować czy nie pojawi się wyciek
uszczelka wymieniona, silnik powycierany tam, gdzie mozna było sięgnąć, olej dolany
teraz będę obserwować czy nie pojawi się wyciek
najpiękniejsze i najprzyjemniejsze jest chwytanie chwil,