Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

jak przerobic niefabryczne radio???

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
38 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   michal 79

michal 79
  • 55 postów

Napisany 29 listopada 2008 - 11:15

witam. mam pytanie . czy mozna podlaczyc niefabryczne radio w omedze tak aby wszystko dobrze dzialalo np centralny. fabrycznie sa trzy kostki do radia a chce wlozyc radio ktore ma dwa wyjscia na kostki,chodzi mi dokladnie jak polaczyc przewod plusowy podtrzymujacy pamiec i w ktore miejsce tak aby nie kolidowalo to z funkcjonalnoscia centralnego zamka.pozdrawiam i czekam na podpowiedz

#2 OFFLINE   Jarqz

Jarqz
  • 1 313 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 listopada 2008 - 12:27

Yyyyy... a co to ma do centralnego zamka? Normalnie, podłączasz dwie kostki a tej trzeciej która idzie do wyświetlacza nie podłączasz. Jeżeli chcesz, żeby wyświetlacz po włączeniu radia dalej działał odłącz kabek od zasilania anteny (któryś z tych dwóch kostek - znajdziesz w opisie radia). Chociaż podobno wtedy radio gorzej odbiera ale u siebie tego nie zauważyłem. No i stracisz na wyświetlaczu informacje z RDS. Ale coś za coś.

#3 OFFLINE   michal 79

michal 79
  • 55 postów

Napisany 01 grudnia 2008 - 18:20

no moze jestes nie w temacie co ma niefabryczne radio do centralnego.poprostu polaczenie w kostce jest inne niz w radiu fabrycznym i wtedy traci na tym funkcjonalnosc zamka centralnego(np.zamykanie z pilota) wloz sobie jakies radio na dwie kostki i sie przekonaj sam.juz to przerabialem a podpowiedz dal kolega z forum i byla 100%

#4 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 01 grudnia 2008 - 18:33

Pierwsze słyszę żeby radio miało cokolwiek wspólnego z centralnym.
Kostki muszą być takie same,dlatego się nazywaja ISO.

#5 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 01 grudnia 2008 - 20:16

[quote name='"michal 79"']centralnego.poprostu polaczenie w kostce jest inne niz w radiu fabrycznym i wtedy traci na tym funkcjonalnosc zamka centralnego(np.zamykanie z pilota)[quote name='michal 79']co biega :nie_wiem:

[quote name='"michal 79"']wloz sobie jakies radio na dwie kostki i sie przekonaj sam.juz to przerabialem [/quote]

mam jakieś takie radyjko i nic mi się nie dzieje z centralnym..

#6 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 grudnia 2008 - 20:35

michal 79, mi również tak jak GISKARD-owi nic się nie dzieje z CZ.

#7 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 01 grudnia 2008 - 22:10

michal 79, pewnie masz zwarcie a problem z centralnym to ofiara tego zwarcia

Albo jakaś niezła kombinacja z instalacją elektryczną - w życiu nie słyszałem o czymś takim - bez urazy

#8 OFFLINE   malakoperta

malakoperta
  • 4 postów

Napisany 13 listopada 2009 - 16:20

ale ja słyszałem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sam nawet tak miałem ale w audi A3 (bo właścicielem omegi jestem dopiero od 3 dni). Mianowicie podłączyłem do kostki iso radyjko i centralny nie działał bo zmostkowane były dwa plusy ( ten co prąd dopiero po przekręceniu stacyjki ma 12V i ten co na stałem ma 12V) nie wiem kto tak podłączył ale po zmostkowaniu "auto myślało ze w stacyjce ciągle siedzi kluczyk bo stały 12V podawał prąd na ten kabel na którym powinien być prąd dopiero po przekręceniu stacją... a jak siedzi klucz w stacyjce to nie można centralką z pilota sterować :) więc tu może być podobnie:) sprawdź czy masz zmostkowane dwa plusy w kostce iso czy są oddzielnie podłączone:):):):);)

#9 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów

Napisany 13 listopada 2009 - 17:27

jesli chodzi o centralny to nie ma nic wspolnego.
Jesli chodzi o zasilanie - masz dwa przewody zwykle jeden żółty, jeden czerwony (ale czasem dwa żółte) zamien miejscami te kable i problem zasilania i podtrzymania radia rozwiązany.

#10 OFFLINE   Marif

Marif

mgrOmega

• 331 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 13 listopada 2009 - 18:32

Te przewody od podtrzymania pamięci to czerwony i żółty i wystarczy je podłączyć na odwrót a co do centralnego to pierwsze słyszę żeby miało jedno z drugim miało coś wspólnego.Sam podłączałem u siebie radio nieseryjne i nie było problemów.
I`m The Legend - OPEL OMEGA

[SIGPIC][/SIGPIC]

#11 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów

Napisany 13 listopada 2009 - 18:35

Te przewody od podtrzymania pamięci to czerwony i żółty i wystarczy je podłączyć na odwró

przecież wlasnie to napisalem....

#12 OFFLINE   Marif

Marif

mgrOmega

• 331 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 13 listopada 2009 - 18:40

przecież wlasnie to napisalem....

Doczytałem dopiero po napisaniu.;)
I`m The Legend - OPEL OMEGA

[SIGPIC][/SIGPIC]

#13 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 13 listopada 2009 - 19:50

ja mam nieorginalne radio i wszystko działa a co do podtrzymania to przeważnie na wiązce kabelków z radia jest możliwa zmiana ACC+ z MEMORY

#14 OFFLINE   dudek840

dudek840
  • 161 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL

Napisany 13 listopada 2009 - 20:41

Witam
Ja ogrinalne radio Philips car 400 zamieniłem na pioneera bez jakichkolwiek przerobek.
Wiadomo musiałem zmienić tylko kieszen. Pamięc radia chodzi, radio nie reaguje tylko na kluczyk czyli trzeba je wyłączyc "z przycisku" no i wiadomo- radio niefabryczne nie reaguje na przyciemnienie podswietlenia.
Pozdr

#15 OFFLINE   Damiani79

Damiani79

Damian

• 254 postów

Napisany 13 listopada 2009 - 20:46

Pierwsze słyszę żeby radio miało cokolwiek wspólnego z centralnym.
Kostki muszą być takie same,dlatego się nazywaja ISO.

W vektrze B radio ma napewno cos wspulnego z centralnym zamkiem musialem tam zrobic mostek zeby szlo zamykc z pilota,w omedze nie wiem ale z tego co widze to chyba to samo jest

#16 OFFLINE   manio1b

manio1b
  • 72 postów

Napisany 13 listopada 2009 - 20:58

Ja u siebie po zainstalowaniu LG musiałem wyciąć 3-4 kable od radia bo nie działał prędkościomierz i wszystkie funkcje mida po załączeniu radia. Kabelek po kabelku i taraz jest OK. I oczywiście czerwony z żółtym razem na stałym plusie.
Pzdr

#17 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 14 listopada 2009 - 00:28

W vektrze B radio ma napewno cos wspulnego z centralnym zamkiem

to samo radio co mam teraz czyli pioneer deh-700 czy jakoś tam miałem w viki B i wszystko dzialalo bez jakich kolwiek przerobek u kolegi w viki b zakladalem LG i tez wszystko dziala musicie miec cos z instalacją

#18 OFFLINE   tomek mv6

tomek mv6
  • 204 postów

Napisany 14 listopada 2009 - 01:30

to i ja dozuce dwa grosze.jesli ktos zmienia nie fabryczne radio na lepsze to chyba nie po to zeby ladnie mrugalo ,tylko lapiej gralo:cool:to chyba wypada odpuscic sobie org. zasilanie i dac przewody jak nalezy;-)

#19 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 14 listopada 2009 - 09:23

popatrzcie na rozpiskę złącz do różnych radii

tu jest wszystko :) www.studio24.prv.pl

#20 OFFLINE   Damiani79

Damiani79

Damian

• 254 postów

Napisany 14 listopada 2009 - 20:34

to samo radio co mam teraz czyli pioneer deh-700 czy jakoś tam miałem w viki B i wszystko dzialalo bez jakich kolwiek przerobek u kolegi w viki b zakladalem LG i tez wszystko dziala musicie miec cos z instalacją

nie wiem jak u innych u mnie czeba bylo dac mostek zreszta bylem z tym u elektryka bo sam nie moglem tego rozwiazac jechalem do niego z zamkiem centralnym ze jest zekomo uszkodzony a on mi powiedzial ze nie jest uszkodzony tylko jest winne radio mialem tam pionka deh-7400 wyciagnal radio dal tam mostek i szlo auto zamykac wczesniej moglem tylko otworzyc zamknac juz nie szlo
Na orginalnym radiu zamek dzialal po wymianie na pionka nie dzialal wsadzilem z powrotem orginal dzialal na pionku nie dzialal