Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zatrzask maski zacina się

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   niko

niko
  • 383 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 07 listopada 2006 - 14:14

Jak w temacie.

Ciągnę za wajhę i zatrzask nie odskakuje jak powinien. Muszę wysiąść, docisnąć maskę i potem dopiero po kilku próbach zamek (zatrzask) puszcza.
Zaczęło się to nie dawno, ale już jakiś czas temu przycinało się.
Meches "przy okazji" ostatnio mi to odrdzewił, naoliwił i wysmarował grubo i tłusto... i ch... nie pomogło :cry: :cry: :cry:
Mam wrażenie, że to linka się "naciągnęła" lub jakoś nadwyrężyła.
Jak to można naprawić? :shock:

#2 OFFLINE   Dextran

Dextran
  • 581 postów

Napisany 07 listopada 2006 - 14:20

Heh... mialem takie przeboje w Corsie dawno temu... doszlo do tego ze w ogole nie moglem otworzyc maski ! Zdygalem jak cholera, mysle co robic beda chyba musieli maske palnikiem ciac... usiadlem pomyslalem.... Rozwiazanie:

- linka w komorze silnika jest przymocowana na stale taka półobejma. U mnie ta obejma nie byla dokrecona i w momencie kiedy ciagnelo sie za dzwignię zeslizgiwala sie sukcesynie az do momentu kiedy nie bylo juz naciagu linki. Sprawdz to, byle szybko poki jeszcze w ogole mozesz maske otworzyc.

AWARYJNIE jesli juz sie wcale nie da juz otworzyc - ciagniesz na hama za cala linke od strony kabina ale nie sama czesc metalwoa tylko na obudowe linki... (bynamniej w Corsie sie tak dało)...

#3 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 08 listopada 2006 - 00:19

maiłem to samo............

ale się na denerwowałem........

a rozwiązanie jest bajecznie proste...........

ten trzpień ze sprężyną w masce........co wchodzi to tej dzuirki.................

jest prawdopodobnie skrzywiony...........

i tzreba go czujnikem stuknącprzez drewienko tak zeby się wyprostowął.........

muszi zobaczyć jak maske bedziesz zamykał jak on tam wchodzi............która stroną zachacz.........

u nie pomogły 2 stukniecia......
:oops: :oops: :oops:
:looz:

#4 OFFLINE   macstuk

macstuk
  • 10 postów

Napisany 08 listopada 2006 - 01:18

Mam to samo tyle że wiem o co chodzi przy moim zamknęciu:
tam gdzie wchodzi bolec w srodku jest sprężyna , umnie sie z lekka wyrobiła i jest na niej szzelina czyteż schodka, jak sie zahaczy o blache to nie otwiera(wtedy docisk na maske ale nie moge być nigdy w 2 miejscach,ciągnąć i dociskać ) zmuszony jestem kogoś poprosić " możesz pociągnąć" za linke hehe. i sie otwiera.nawet nie wiem czy można sie zabrać do tej spręzyny jakoś.

#5 OFFLINE   niko

niko
  • 383 postów

Napisany 08 listopada 2006 - 07:38

Mam to samo tyle że wiem o co chodzi przy moim zamknęciu:
tam gdzie wchodzi bolec w srodku jest sprężyna , umnie sie z lekka wyrobiła i jest na niej szzelina czyteż schodka, jak sie zahaczy o blache to nie otwiera(wtedy docisk na maske ale nie moge być nigdy w 2 miejscach,ciągnąć i dociskać ) zmuszony jestem kogoś poprosić " możesz pociągnąć" za linke hehe. i sie otwiera.nawet nie wiem czy można sie zabrać do tej spręzyny jakoś.

No właśnie, u mnie z tym docikaniem podobnie.
Spróbuj zrobić tak jak ja: gdy nie puszcza to wysiąść, kilka razy podociskać maskę i znów spróbować. U mnie zazwyczaj po kilku takich próbach puszcza.
Dziś przyjrzę się temu dokładniej - czy to wina skrzywionego bolca, czy też wyrobionej sprężyny. Jak coś się uda zrobić to napiszę. Na razie jest do d...

#6 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów

Napisany 08 listopada 2006 - 15:36

gdy nie puszcza to wysiąść, kilka razy podociskać maskę i znów spróbować. U mnie zazwyczaj po kilku takich próbach puszcza.

u mnie było to samo............

średni czujnik.... eseczka i tak jak opisąłem wyżej.........

nie ma teraz problemu.... tylko trzeba uwazac żeby nie za mocno ..... żeby nie urwac i lakier na masce nie odskoczył......

z wyczuciem... tak jak nasi politycy przed kampanią samorządową....... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#7 OFFLINE   dominik_z

dominik_z
  • 591 postów

Napisany 08 listopada 2006 - 17:53

co wchodzi to tej dzuirki.................

:mrgreen: :diable: :smiech:

i tzreba go czujnikem stuknącprzez drewienko tak zeby się wyprostowął.........

u nie pomogły 2 stukniecia......

Jak ja tak 2 (no moze 10 :mrgreen: ) razy stuknalem w moim starym samochodzie (starszy byl ode mnie) to potem nie musialem juz otwierac auta przy uzyciu wajchy wewnatrz ... lekko czlowiek zlapal maske i samo puszczalo :mrgreen:, jedyny problem to, ze w trakcie jazdy tez potrafilo puscic i maska podskakiwala :mrgreen: dobrze, ze jest druga blokada ... :mrgreen:

#8 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów

Napisany 08 listopada 2006 - 18:12

Jak ja tak 2 (no moze 10 ) razy stuknalem w moim starym samochodzie (starszy byl ode mnie) to potem nie musialem juz otwierac auta przy uzyciu wajchy wewnatrz ... lekko czlowiek zlapal maske i samo puszczalo

uuuuuuuu :shock:

uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :shock:

na razie 120km/h i nic nie skacze....... :cool:

#9 OFFLINE   dominik_z

dominik_z
  • 591 postów

Napisany 08 listopada 2006 - 18:16

na razie 120km/h i nic nie skacze....... :cool:

GISKARD ty w to udezales poprzez deseczke, a ja w to z calej sily pralem bezposrednio mlotkiem :D :yes_yes: :yes_yes:

#10 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów

Napisany 08 listopada 2006 - 18:31

a ja w to z calej sily pralem bezposrednio mlotkiem

wariat ludzie wariat............ kupcie mu komisariat........... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#11 OFFLINE   dominik_z

dominik_z
  • 591 postów

Napisany 08 listopada 2006 - 19:06

a ja w to z calej sily pralem bezposrednio mlotkiem

wariat ludzie wariat............ kupcie mu komisariat........... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No moze troszke, ale wiesz jak to jest "nie rob nic na sile, wez wiekszy mlotek" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: