Jakiś czas temu "zgubiłem" mase w antenie i niestety nowe radyjko od tej pory nie chce sie uruchomić (bierze 1 mase z kostki drugą z anteny tak jakoś dziwnie) jest to pionieer DEH 4000UB. Czy wiecie gdzie dokładnie odchodzi masa od anten w naszych omkach bo to pierwsze miejsce, w którym szukał bym przyczyny zgubienia masy.

Gdzie jest masa od anteny ?
Rozpoczęte przez
Lukasboss
, 21 lis 2008, 21:39
2 odpowiedzi na ten temat
Napisany 21 listopada 2008 - 21:39
Napisany 21 listopada 2008 - 21:57
Masa anteny jest podłaczona do karoserii auta dokładnie w miejscu jej mocowania.
Oczywiście nie dotyczy anten w szybie tylnej ale tych mocowanych do karoserii.
Jeżeli radio bez anteny się nie uruchamia to znaczy ze nie jest podłaczona główna masa od zasilania, wtedy cały obwód pradowy zamyka się przez masę anteny i radio jest bardzo podatne na zakłócenia.
Oczywiście nie dotyczy anten w szybie tylnej ale tych mocowanych do karoserii.
Jeżeli radio bez anteny się nie uruchamia to znaczy ze nie jest podłaczona główna masa od zasilania, wtedy cały obwód pradowy zamyka się przez masę anteny i radio jest bardzo podatne na zakłócenia.
kolino
Napisany 21 listopada 2008 - 22:04
dziękuje za rzeczową odpowiedź :piwo: stare radia bez problemu działają w mojej omedze nawet gdy antena nie ma masy (starsze pionki blaupunkt i oryg radio na kasety opla) a z tym nowym radyjkiem jest coś dziwnego. Spr je w innych autach i również nie działało dopóki nie podpiąłem do niego anteny...