Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Allegro zaczyna mnie wkur.....

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
24 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 19 listopada 2008 - 00:44

Ten powalony serwis jakim jest Allegro.pl zaczyna mnie już ostro wkurzać - i pewnie nie tylko mnie. Pamiętam kilka lat wstecz można było wstawić sobie normalny kod HTML żeby naprzykład nagłówek ładnie jeździł lewo prawo - jednak komuś to przeszkadzało i pousówali większość "fajnych" rzeczy a pozostawiali tylko jakieś pierdoły.

Druga sprawa - nie wiem jak to jest, ale ostatnio przez miesiąc ścigali mnie za 3,15zł. No kurna - w tym ich zafajdanym regulaminie jest chyba że ścigają od 10zł albo coś takiego, ale za 3 zł awanture robić.....

Kolejna rzecz - koleżanka poprosiła mnie abym wystawił jej telefon na sprzedaż ponieważ ona nie ma konta u nich (szczęściara :)) no to połaziłem po tych telefonach popatrzyłem jak tam sprzedają i walnąłem bardzo podobny opis jaki często się powtarzał typu "Aukcja grzecznościowa, pierdoły o telefonie, proszę o kontakt z koleżanką pod numerem..., zapraszam do zakupu", a ci frajerzy przysyłają mi że muszę być uprawniony do zawierania umowy bo inaczej to jest sprzeczne z regulaminem i nawet formułkę przysłali - oczywiście aukcja usunięta....

OK. biorę wystaw ponownie - wklejam tą regułkę i pod napisem "Aukcja Grzecznościowa" wklejam tą ich regułkę

Poprzez wystawienie Towaru potwierdzam, że jestem uprawniony do zawarcia i wykonania umowy, w celu zawarcia której została rozpoczęta Aukcja

Nie mija dużo czasu - nie mogę zamieszczać tekstów regulaminu (nawet przerobionych), niezgodność z regulaminem, aukcja usunięta i w mailu jeszcze dopisek

Jeżeli chcesz ponownie wystawić ten przedmiot - upewnij się, czy jego opis nie narusza obowiązujących w Allegro zasad, gdyż może to doprowadzić do ponownego usunięcia Twojej aukcji, a nawet do zawieszenia dostępu do Allegro

Ale to już chyba automat....

No to sru - wywaliłem że telefon koleżanki, wywaliłem że aukcja grzecznościowa, zostawiłem tylko kontakt i że prosić panią ..... i nie odpowiadam na maila - tylko kontakt telefoniczny.....

Jak jeszcze do czegoś się zwalą to wystosuje do nich maila poprzez formularz kontaktowy i nie będzie on zbyt cenzuralny.... Będzie mniej więcej taki jak nieraz się słyszy nagrania z rozmów z CallCenter :)

I weź tu człowieku bądź uczciwym sprzedawcą i poinformuj kupującego o wszystkim w aukcji - napiszesz prawdę to te matoły się zwalą że regulamin - jakoś kiedyś to nie przeszkadzało - a później się ludzie dziwią że to allegro to takie niepewne zakupy bo tam oszukują.

I ja mam teraz pytanie

To zezwolenie sprzedaży to ja mam im wysłać ręcznie napisane przez koleżankę na kredowym papierze ozdobnym, wypsikane Channel No. 5 ??

Jak to był początkujący serwis, bądź w troszeczkę późniejszej fazie rozkwitu to był naprawdę spoko, ale teraz to się robi jeden wielki SYF!! Kupmy sobie wakacje na allegro, albo znajdźmy pracę :brawo: dla zarządu - banda ..... :bad:

#2 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 19 listopada 2008 - 07:50

hehe - co się pieklisz - i tak im nieźle idzie - zobacz jaki start miał ebay

dyby nie Allegro.pl - QXL już dawno by zbankrutowało

O ile pamiętam to tam są wolne etaty - chcesz pozmieniać to zadziałaj ;) :p (żarcik taki sytuacyjny)

#3 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 19 listopada 2008 - 09:02

Druga sprawa - nie wiem jak to jest, ale ostatnio przez miesiąc ścigali mnie za 3,15zł. No kurna - w tym ich zafajdanym regulaminie jest chyba że ścigają od 10zł albo coś takiego, ale za 3 zł awanture robić.....

od półtora roku moje saldo wynosi 9,15 i jakoś sie nie odzywają :mrgreen:

#4 OFFLINE   Madzia

Madzia
  • 1 288 postów

Napisany 19 listopada 2008 - 09:43

Ja jak coś komuś wystawiam, tak jak Ty np. koleżance to nie piszę na oficjalnej stronce, ze to nie mój przedmiot, tylko jak ktoś jest zainteresowany to piszę w mailu jak wygląda sprawa i jeszcze nie dostałam od nich nic. NIe warto sobie utrudniac, a tym bardziej przed każdym wystawieniem przedmiotu czytac regulamin bo i tak sie doczepią jak będą chcieli... Oni czują sie "wielcy" bo niestety tacy są...

#5 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 19 listopada 2008 - 10:34

Dokładnie jak Madzia pisze. Ewentulanie piszesz w opisie aukcji, że wszelakie informacje pod numerem telefonu, i zaznaczasz też że na maile nie odpowiadzasz.

I zresztą po co się rozwlekać z opisem, zobacz na moje opisy aukcji. ;)

#6 OFFLINE   BzQ

BzQ

Duszna KIA

• 1 184 postów
  • Województwo: świętokrzyskie

Napisany 19 listopada 2008 - 11:11

To ja mam taka sytuacje:

Jak zakładałem konto (jakieś ja wiem 7 lat temu) pracowałem w takiej firmie i w formularzu rejestracyjnym wpisałem sobie nazwę firmy (adres i inne dane wpisałem swoje). Jakies 2 miesiące temu zwrociłem uwage ze cały czas jest to wpisane i skasowalem wpis. Po 3 dniach - bum - konto zablokowane. Nic nie wystawialem, zaleglosci nie mialem, wiec pisze do gosci o co chodzi. OIdpisali ze przy rehestracji konto zostalo przypisane do firmy i nie moze byc uzytkowane przez osobe prywatna :shock:

Ja sie pytam jak cokolwiek moze zostac przypisane do firmy bez podania chociazby NIPu?????? Staralem sie na spokojnie z gosciem dogadac, wyjasnilem jak wygladala sytuacja, nigdy nie mieli ze mna problemu, same pozytywne komentarze, ale oni uparcie ze nie mozna tak i zebym sobie zalozyl nowe konto (a na starym 150 pozytywów). Kazdy kto zaczynal na allegro wie ze sprzedac cos jak sie ma 0 komentarzy graniczy z cudem.

Kazałem im sie grzecznie pierd.... i wyslalem prosbe o calkowite usuniecie konta. Po 3 dniach przyszedł mail, ze nie moga usunąc konta gdyz rozpoczeli postępowanie wyjasniające czy nie złamałem prawa itp. :shock: :shock: :shock: :shock:

Normalnie padłem na ryj i wszystkiego mi sie odechciało.O taką pier**le stracili klienta i mam ich teraz gleboko w :d*pa:

#7 OFFLINE   lolo1976

lolo1976

:-)

• 76 postów

Napisany 19 listopada 2008 - 11:12

Co racja to racja, nie ma co sie tan bawić w regulaminy, trzeba robić tak jak Madzia napisała.

[SIGPIC][/SIGPIC]

Dodany obrazek

SYGNATURA NIE ZGODNA Z REGULAMINEM (edt by chomiczek)

#8 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 19 listopada 2008 - 13:29

lord_craven, za wpis wszelkie informacje pod numerem telefonu, albo przed kliknieciem kup teraz prosze o kontakt - kilka razy usuneli mi aukcje tlumaczac to mozliwoscia sprzedazy poza allegro

#9 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów

Napisany 19 listopada 2008 - 15:27

No właśnie w tym samym celu wystawiłem telefon koleżanki - żeby mogła go opylić poza allegro - ja allegro uznaję jak gazetę - nic nie naciskam tylko czytam dzwonię i jadę po towar... Mało który sprzedawca dodatkowo chce żebym klikał "kup teraz" :)

Allegro to jedna wielka giełda ogłoszeń - już powinni mnie dawno wywalić z tego serwisu bo tyle rzeczy ile sprzedałem i kupiłem poza serwisem to się w pale nie mieści :)

Dziwni są ci ludzie, a zakładam że praca u nich wygląda jak u francuzów - jesteś murzynem (oczywiście z bardzo dawnych czasów) i nie masz prawa głosu :p

#10 OFFLINE   Madzia

Madzia
  • 1 288 postów

Napisany 19 listopada 2008 - 16:07

beast, z tym telefonem to nie wiem czy tak jest do końca....
Ja teraz wystawiłam (dokładnie 4 dni temu) koleżance buty na sprzedaż i podałam informacje, ze wszelkie pytania proszę kierowac pod nr tel. i podałam nr koleżanki... Póki co nic się nie doczepili.... a aukcja za niedługo się będzie kończyła bo jest tylko na 7 dni.

Zresztą... uważam, że i tak usuwają co im się podoba i dużo zależy kto czyta (chodzi mi o ludzi z obsługii) dane ogłoszenie, bo przeca człowiek, człowiekowi nie równy!!!

#11 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 19 listopada 2008 - 16:55

lord_craven, za wpis wszelkie informacje pod numerem telefonu, albo przed kliknieciem kup teraz prosze o kontakt - kilka razy usuneli mi aukcje tlumaczac to mozliwoscia sprzedazy poza allegro

Ja mało korzystam, więc nie wiedziałem o takich praktykach.

#12 OFFLINE   ArturL

ArturL

arturl1@poczta.onet.pl

• 1 339 postów

Napisany 19 listopada 2008 - 18:14

Panie i Panowie, prezentujecie jedną stronę - swoją, a oni swoją - firmy zainteresowanej maksymalizacją obrotów i rentowności przy ścisłym przestrzeganiu przepisów prawa, w tym własnego regulaminu, który chroni im tyłki. Wprost chodzi o to, że jeżeli jakaś transakcja lub inny element działalności firmy może generować obecnie i/lub w przyszłości ryzyko (jakiekolwiek - prawne (największe), ekonomiczne, transakcyjne itp.), to celem kontrolerów z firmy jest jego minimalizacja lub usunięcie, co skutkuje sytuacjami opisanymi w Waszych postach. Nie dziwcie się, że tak się dzieje, bo ja - prowadząc taki biznes - robiłbym tak samo: ryzyko precedensu jest zbyt duże i może być bolesne zarówno finansowo jak i PR-owo. Lepiej poświęcić minimum, by zachować jak najwiecej.
PS. 1
Maksymalizacja obrotów i rentowności polega na przeprowadzeniu przez serwis jak najwięszkszej ilości zakończonych sprzedażą aukcji i zarejestrowanie wpływów na rachunek firmy z tytułu należnych opłat i prowizji, również tych "groszowych". My, sprzedając coś przez allegro zgadzamy się na ich zapłątę i skoro zgadzamy się, to trzeba zapłacić.
PS. 2
Nie pracuję w tej firmie ani nie czerpię żadnych korzyści za to, co napisałem :).

#13 OFFLINE   Madzia

Madzia
  • 1 288 postów

Napisany 19 listopada 2008 - 18:45

ArturL, ale my to wiemy (my użytkownicy allegro). Wiadomo, że Oni czerpią korzyśc finansową z ogłoszeń jakie my tam umieszczamy i wiadomo jest, ze każdy zakup poza allegro, czyli bez tzw. kliknięcia "kup teraz" czy też licytacji w aukcji i wygranie jej to brak dodatkowej kasy (prowizji) dla allegro.
W gruncie rzeczy my gdybamy o tym (między innymi), że są ogłoszenia gdzie są podawane numery tel. i nie są kasowane, a są ogłoszenia, które kasują.
tak jak napisałam... człowiek człowiekowi nie jest równy i uważam, że tam nie 1 ani nie 2 tylko więcej ludzi nad tym pracuje i też w duzej mierze od nich zależy co zostaje, a co leci do poprawki...

#14 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 19 listopada 2008 - 23:05

ArturL, ale my to wiemy (my użytkownicy allegro). Wiadomo, że Oni czerpią korzyśc finansową z ogłoszeń jakie my tam umieszczamy i wiadomo jest, ze każdy zakup poza allegro, czyli bez tzw. kliknięcia "kup teraz" czy też licytacji w aukcji i wygranie jej to brak dodatkowej kasy (prowizji) dla allegro.
W gruncie rzeczy my gdybamy o tym (między innymi), że są ogłoszenia gdzie są podawane numery tel. i nie są kasowane, a są ogłoszenia, które kasują.
tak jak napisałam... człowiek człowiekowi nie jest równy i uważam, że tam nie 1 ani nie 2 tylko więcej ludzi nad tym pracuje i też w duzej mierze od nich zależy co zostaje, a co leci do poprawki...

madzia odsetek tego co oni wylapuja jest niewielki, wiekszosc to pewnie ludzie wq***** na to ze ktos zamknal ich aukcje i raportuja inny - przyklad koles odemnie z pracy -wycofali mu aukcje samochodu to znalazl inne z takim samym wpisem i wszystko pozglaszal

#15 OFFLINE   Madzia

Madzia
  • 1 288 postów

Napisany 19 listopada 2008 - 23:23

Masz racje i to jest wkurzające, ale niestety nie mamy na to wpływu.

#16 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów

Napisany 20 listopada 2008 - 00:24

No właśnie niestety ludzie są bardzo zawistni.... a było mówione "nie czyń drugiemu co tobie nie miłe"

A co do regulaminu allegro.... Nie mam nic przeciwko żeby oni na tym zarabiali, wystawienie aukcji już jest kasa, ale wpis że NIE wolno zawierać transakcji poza allegro bo to łamanie regulaminu, to już jest pazerność - mają tam tysiące użytkowników i muszą od a do z wyssać wszystko co się da.
Wiadomo że jak kupuję samochód to nie nacisne kup teraz (a znam jednego co tak zrobił przed oglądnięciem auta) a z tego prowizja to ładna by była. .. Więc może niedługo motoallegro zlikwidują bo małe prowizje z tego lecą...

A i tak myślę że najgorzej na prowadzeniu tego serwisu nie wychodzą... Więc po co dodatkowo zrażać do siebie ludzi...

#17 OFFLINE   Madzia

Madzia
  • 1 288 postów

Napisany 20 listopada 2008 - 10:03

Nie mam nic przeciwko żeby oni na tym zarabiali, wystawienie aukcji już jest kasa, ale wpis że NIE wolno zawierać transakcji poza allegro bo to łamanie regulaminu, to już jest pazerność

No ale to my korzystamy z ich "usług" (z ich strony)

Kij z nimi :mrgreen: i tak wiele przedmiotów poza aukcją sprzedajemy :twisted:

#18 OFFLINE   ArturL

ArturL

arturl1@poczta.onet.pl

• 1 339 postów

Napisany 20 listopada 2008 - 16:57

Czy wystawienie przedmiotu na allegro z ukrytym zamiarem sprzedaży jego poza aukcją w celu uniknięcia stosownych opłat jest uczciwe? To przecież kradzież, zwykła i bezczelna kradzież ;)

#19 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów

Napisany 20 listopada 2008 - 17:37

To dla mnie to jest nie normalne zbytnio że płacę za ogłoszenie które wystawiam i dodatkowo muszę zapłacić że ktoś z tego ogłoszenia skorzystał i kupił - i za to że ktoś ode mnie kupił także muszę zapłacić.... To niedługo na allegro trzeba będzie się logować żeby obejżeć ogłoszenia - a co za tym idzie logowanie będzie płatne...

No chore poprostu....

#20 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 20 listopada 2008 - 17:49

THIN, ale to trochę nie tak - potraktuj tę platformę jak ogłoszenie - może je tam wystawić i to kosztuje. Jeśli skuteczne, jest po prostu droższe.

Zresztą dzięki allegro wiele firm zyskało niezłe obroty (np moja) więc ja się z tym godzę. A my jako że z natury lubimy gratisy, chcielibyśmy zawsze wszystko za darmo. Logując się i wystawiając przedmiot godzisz się na opłaty zgodne z regulaminem - nie chcesz płacić - spróbuj sprzedać na forum gdzie jest to bezpłatne i już.