Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Castrol Magnatec 10W-40 A3/B3.Diesel,czy benzyna?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   piotras.plock

piotras.plock

W KOŃCU UKOCHANA SAFRANE

• 98 postów

Napisany 18 listopada 2008 - 17:01

Witam wszystkich.Dziś kupiłem na dolewkę olej Castrol Magnatec 10W-40 do mojej kluchy.Po przyjściu do domu zauważyłem,że nie jest na nim napisane diesel i ma czerwony korek.Z tego co wiem,to taki właśnie olej stosuje się w silnikach benzynowych,a nie w dieslach. :hmmm: Zadzwoniłem do sklepu,a gość mi na to,że to jest to samo tylko kolor nakrętki inny,bo czyms trzeba półki zapełnic i że liczy się klasa lepkości(w tym przypadku podał CF) i że mogę spokojnie go lać.Czy tak powinienem zrobić?Nie daje mi z kolei życ jeszcze jedna sprawa.Mianowicie dotyczy rodzaju oleju.Jak kupowałem kluske w zeszłym roku w czerwcu miała 250 tys. przebiegu była zalana olejem 15W-40 i przy każdej wymianie lałem taki olej.Nie musiałem od wymiany do wymiany dolewać grama oleju,komputer nic nie pokazywał.Po ok 10 miesiącach do mojej kluski przy okazji jakiejśtam naprawy dobrał się ponoć jeden z najlepszych mechaników w Płocku.Stwierdził,że niepotrzebnie klucha się przegrzewa i lepiej żebym zmienił olej na 10W-40-zarekomendował Castrol i doradził,żeby wymieniać olej nie co 10 tys,tylko na Castrolu 10W-co 15 tys.Posłuchałem.Od tego czasu minęło już 12 tys. km i kupiłem już trzecią flaszkę oleju :zdziwnienie: bo znowu komputer pokazuje oliepeil control,czy cośtam...No już sam nie wiem co jest tak,a co nie tak. :nie_wiem: Proszę,doradźcie!!! :pad: Aha kluska ma już 297 tysia na szafie. :driver:
Posłuchaj...Nie mówi się "bedzie",tylko-"będzie".Rozumisz?
-Ś.P. dziadek Julek...

#2 OFFLINE   rafix2.0

rafix2.0
  • 20 postów

Napisany 18 listopada 2008 - 17:19

moim zdaniem castrol to dobry olej bo sam nanim jeżdże i robie bez dolewki ok.12tys
zdaje mi się że czes na grubszy brzegląd silnika
czy to jest półsyntetyk? :roll:

#3 OFFLINE   rafix2.0

rafix2.0
  • 20 postów

Napisany 18 listopada 2008 - 17:25

bo niemożna ładowac pełnego syntetyku jak samochód ma tyle na zegarkach :!: :!: :bad:

#4 OFFLINE   piotras.plock

piotras.plock

W KOŃCU UKOCHANA SAFRANE

• 98 postów

Napisany 18 listopada 2008 - 17:33

Chyba półsyntetyk 10W-40 :?:
-Ś.P. dziadek Julek...

#5 OFFLINE   rafix2.0

rafix2.0
  • 20 postów

Napisany 18 listopada 2008 - 17:43

to chyba czy półsyntetyk bo to ważne :!: :!: :!: :mrgreen:

#6 OFFLINE   rafix2.0

rafix2.0
  • 20 postów

Napisany 18 listopada 2008 - 18:02

piotras.plock,
pietras sprawc ślnik czy niedostał sraczki bo jak dostał to mogłeś miec pełny syntetyk a to nie dobrze bo tak ci czyści ślnik jak grypa jelitowa :!: :!: :mrgreen:

#7 OFFLINE   cayenn007

cayenn007
  • 35 postów

Napisany 18 listopada 2008 - 18:21

rafix2.0, gosciu pisze ci wyraznie ze lał olej polsyntetyk, a to jak najbardziej sluszny olej do tego silnika

poza tym to naucz sie obchodzic z czym takim jak "edytuj"

#8 OFFLINE   rafix2.0

rafix2.0
  • 20 postów

Napisany 18 listopada 2008 - 18:35

cayenn007,
dobrze naucze się :!: :!: :cool: :lol:

#9 OFFLINE   kogut

kogut

240PS 550NM -> STRAIGHT 6

• 889 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 18 listopada 2008 - 21:09

Z tego co wiem,to taki właśnie olej stosuje się w silnikach benzynowych,a nie w dieslach. Zadzwoniłem do sklepu,a gość mi na to,że to jest to samo tylko kolor nakrętki inny,bo czyms trzeba półki zapełnic i że liczy się klasa lepkości(w tym przypadku podał CF) i że mogę spokojnie go lać.Czy tak powinienem zrobić

Lej i nic się nie bój, norma CF jak najbardziej dotyczy diesli.
P.S. Większośc olejów dostępnych na rynku sygnowanych jako oleje do dieslach są to tak naprawdę oleje przeznaczone głównie do diesli VAG-a. Nie patrz na nazwe oleju, tylko na normy które spełnia.

#10 OFFLINE   piotras.plock

piotras.plock

W KOŃCU UKOCHANA SAFRANE

• 98 postów

Napisany 18 listopada 2008 - 22:44

No to super,bo już myslałem że mnie gościu chce :censored: .A tu się okazuje że nawet cenka fajna 30 zł za flaszke.No dobra.A co z tym,że mi olej bierze (ew. gdzies ucieka)?Co trzeba sprawdzic i na co zwrócić uwagę?Chyba,że to normalne i muszę się z tym pogodzić...
-Ś.P. dziadek Julek...

#11 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 18 listopada 2008 - 23:37

A co z tym,że mi olej bierze (ew. gdzies ucieka)?Co trzeba sprawdzic i na co zwrócić uwagę?Chyba,że to normalne i muszę się z tym pogodzić...

To nienormalne, chociaz sporo osob twierdzi, ze u Opla to normalne :wink: Przyczyn ubytkow oleju moga byc dziesiatki - glownie moze byc spalany olej w silniku albo moze gdzies wyciekac. Sprawdzic czy silnik suchy i/lub czy dymi na niebiesko...