Nawigacja do ciężarówki
Napisany 15 listopada 2008 - 02:13
Czy jest na rynku navi która uwzględnia zakazy tonażowe, wysokość wiaduktów itp. typowe pod TIR-y dla kierowców zawodowych?
Teoretycznie cena nie gra roli :mrgreen: (oczywiście niechciałbym zamienić Omy na navi :razz: )
Napisany 15 listopada 2008 - 02:24
Napisany 15 listopada 2008 - 08:01
Jak się nie mylę to nawet w Automapie jest możliwość wyboru nawigowania TIRa, więc pewnie prowadzi trochę inaczej niż osobówki...
Pozdr.
M.
Napisany 15 listopada 2008 - 12:25

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 15 listopada 2008 - 12:33

Mam firmowego Tomtoma (bez mozliwości ustawienia na ciężarówkę) i prywatnie mam nawigację na laptopie Navigator 7(jest tam jedynie "przełącznik" TIR/osobówka).W praktyce wygląda to tak,że przy ustawieniu na TIR-a prowadzi Cię na wiadukt oznaczony 2,7m...pod którym spokojnie zestawem przechodzisz :looz: (Gryfino) tudzież wiezie Cię pod mostek 2,0m(!)(Włochy,nie pamiętam miejscowości-gdzieś nad morzem ligurejskim-dojazd do firmy"bombardier transport"

Wnioski:
-nic nie zastąpi myślącego drivera

-warto zawsze mieć przy sobie jakiś porządny(!)atlas :razz:
-CB tudzież "koniec języka za przewodnika"

Znalazłem na allegro takie coś-Nawigacja samochodowaCzy jest na rynku navi która uwzględnia zakazy tonażowe, wysokość wiaduktów itp. typowe pod TIR-y dla kierowców zawodowych?
z najnowszą wersją oprogramowania
Navigator Truck 8-ALTINA A800:
-Pocket Navigator 8 Truck to najdokładniejsza dostępna obecnie mapa całej Europy zawierająca informacje o ograniczeniach dla samochodów ciężarowych. Dane o ograniczeniach obejmują główne drogi w 13 krajach Europy,
-Możliwość zdefiniowania gabarytów pojazdu (masa całkowita, nacisk na oś, długość całkowita, szerokość, wysokość).
http://www.allegro.p...rowcow_tir.html
Pewnie Polska nie jest jednym z tych 13 krajów

Sołtys,jak będe jechał na stare śmieci,tzn do Dębna

To jest też niezła propozycja-kupujesz gotowca :razz:
http://www.allegro.p...ibe_tomtom.html
Napisany 15 listopada 2008 - 12:37
W automapie mam chyba takie coś, ale sprawdzę, jak będzie samochód.
Napisany 15 listopada 2008 - 12:39
W Pl tez sie spotkalem gdzies okolice Glucholaz wiadukt 3.7 a przechodzi 4.25 bez problemu... albo poprostu Wrocław...
Jeszce troche i wypuszcza pozadna nawigacje pod ciezarowki

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 15 listopada 2008 - 17:06
-nic nie zastąpi myślącego drivera
niestety oprócz tego że mam myśleć gdzie jade to jeszcze niestety musze myśleć za XX kierowców jeżdżących do okoła mnie :evil: i to już od 12lat
-warto zawsze mieć przy sobie jakiś porządny(!)atlas
bez tego to z domu nie wychodze
ps. tylko "kopernikus" :razz:
CB tudzież "koniec języka za przewodnika"
od '97 mam w każdym aucie :mrgreen:
wpadnę do Kostrzyna
zapraszam serdecznie :piwo: :piwo: :piwo:
Jeszce troche i wypuszcza pozadna nawigacje pod ciezarowki
no raczej nie

dziś byłem w sklepie (audio,cb,navi w P-ń ul.Michała) i chłopaki mi wszystko pokazali i objaśnili :mrgreen:
niema i na 99% nie będzie typowych navi do ciężarówek bo to jest ponoć nie opłacalne :sad:
są navi które mają opcje "auto cięzarowe" ale one nie biorą poprawek na tonaże i wiadukty(niema tego w oprogramowaniu map), tylko w opcjach wybierasz "najszybszą trase" i wtedy prowadzi cię głównymi drogami a tam jest małe prawdopodobieństwo wjechania na "tony"
Ponoć tak jeżdżą wszyscy tirowcy.
Dzięki wszystkim za pomoc :piwo: :piwo: :piwo:
navi już sobie wybrałem - Garmin

Napisany 15 listopada 2008 - 18:27
no raczej nie
hmmm ale w takim razie mozna wytyczac trase navi i sprawdzic ja np. z laptopem... Polecam mape Map&guide13...

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 15 listopada 2008 - 20:11
no raczej nie
hmmm ale w takim razie mozna wytyczac trase navi i sprawdzic ja np. z laptopem... Polecam mape Map&guide13...
BenQ jeśli przy opcji "sam. cięż." nie mam poleceń "nawracaj" to w momencie gdy dojeżdżasz do skrzyżowania i navi mówi "prosto" a tam np. 3,5t to ty skręcasz i navi się uaktualnia z trasą więc możesz tak jezdzić dopuki nie doprowadzi Cię z dobrej strony :razz:
A tak poważnie to navi jest poto żeby wyznaczyć trase a nie kieruje samochodem :mrgreen:
Jak pojedziesz to tylko zależy od Ciebie, moim zdaniem navi należy traktować jako interaktywny atlas a nie jako "drugiego pilota"
wymądrzam sie jak bym się znał :razz: a jak by nie dziś chłopaki z"car-audio" to by był głupi jak but

Napisany 23 listopada 2008 - 01:49
Do ciężarówek jeśli ktoś jest zainteresowany i jęźdźi to polecam map&guide professional Version 13 a nawet 14 na laptopa, jest sprawdzona po Europie przeze mnie osobiście i śmiga rewelacyjnie możliwość wyboru ciężarówki i osobówki a nawet w opcjach jest możliwość wbicia swojego tonażu i wysokości

PS: Na Anglię polecam Microsoft AutoRoute 2007
Pozdrowionka dla wszystkich Trackerów
Napisany 23 listopada 2008 - 02:00
niema i na 99% nie będzie typowych navi do ciężarówek bo to jest ponoć nie opłacalne
A co na samym początku pisałem? :mrgreen: Jak już będziesz kupował tego Garmina to sprawdź jakie ma mapy, powinien mieć dwie - Citynavigator (to na Europe) i GPmapę (to na Polskę). W elektromarketach sprzedają Garminy taniej ale często się zdarza, że z okrojoną do wschodniej Europy mapą - a wtedy za dokładne toto nie jest :bad:
Napisany 23 listopada 2008 - 11:32
Jak już będziesz kupował tego Garmina to sprawdź jakie ma mapy, powinien mieć dwie - Citynavigator (to na Europe) i GPmapę (to na Polskę). W elektromarketach sprzedają Garminy taniej ale często się zdarza, że z okrojoną do wschodniej Europy mapą - a wtedy za dokładne toto nie jest :bad:
Dzięki panie Jarku :pad: :pad: :pad:
Napisany 23 listopada 2008 - 12:18
map&guide professional Version 13 a nawet 14
kolego a gdzie zdobyles 14

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 24 listopada 2008 - 13:54
kolego a gdzie zdobyles 14
Nie zdobyłem bo śmigam jeszcze na 13 a gdzieś się doczytałem że 14 ma się pojawiać ale kiedy co i jak to nie wiem nic dokładnie

EDIT:
Trochę do poczytania o M&G 14 wersja angielska
http://www.wagaciezk...hp?f=24&t=17436
Napisany 25 listopada 2008 - 11:21
map&guide professional Version 13 a nawet 14
kolego a gdzie zdobyles 14: :razz:
tu masz linka http://szukaj.torrenty.org/szukaj2.php :mrgreen:
Napisany 28 listopada 2008 - 13:00
tak usiadłem pomyślałem :razz: i stwierdziłam że jednak laptop będzie bardziej funkcjonalny :mrgreen:
Wczoraj kupiłem i teraz mam pytanko:
Jaką antene GPS kupić na USB?
Narazie mam zainstalowaną "Drogową Mape Polski 2007" :sad: stara ale innej narazie niemam
-zasysam :mrgreen: map&guide professional Version 14 więc docelowo będzie to :mrgreen:
chyba że na Polske ktoś może polecić coś lepszego :mrgreen:
Napisany 28 listopada 2008 - 15:14
Napisany 28 listopada 2008 - 16:37
:pad: :pad: :pad: może podjade na spota w niedziele jak się wyrobie to pogadamy :mrgreen:sołtys zadzwoń to Ci powiem coi jak z navi przez laptoka