Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Opony zimowe - auto pływa

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
14 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   oxydian

oxydian
  • 50 postów

Napisany 14 listopada 2008 - 15:45

Witam,
pierwszy raz w zyciu zalozylem do auta zimowki (nalewki glob-gum 205/60/R15), w zasadzie wszystko jesty ok i przy okazji moge obalic mit o zlej jakosci takich opon, jest cicho, kola nie bija, nawet jakby opor nieco mniejszy... jest jedno ale. Auto pływa przy skrecaniu kierownicy podczas jazdy. Fakt, ze zimowki sa miekkie ale pytanie czy na markowych kołach tez jest taki efekt ? Nie mam porowniania bo zawsze jezdzilem na oponach letnich. Prosze o opinie.

#2 OFFLINE   pysio1981

pysio1981
  • 901 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 listopada 2008 - 16:20

JA zawsze zakładam zimówki markowe tybu BARUM KLEBER CONTI i nigdy auto nietanczylo moze zbieg okolicznosci i problem z zawiecha jakiś masz

#3 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 listopada 2008 - 16:21

w jakim sensie pływa? możliwe ze te opony są zbyt miękkie do masy auta, a co za tym idzie bardzo szybko się zużyją. Mówię od razu że nie jestem ekspertem, ale takie jest moje prywatne zdanie :roll:

Ja mam Barum Polaris 195/65/15. Auto jedzie normalnie tylko na suchym asfalcie jest troszeczkę tępy przy początku hamowania, ale ma mokrym staje normalnie /bez skojarzeń/.

#4 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 listopada 2008 - 16:28

Witam,
pierwszy raz w zyciu zalozylem do auta zimowki (nalewki glob-gum 205/60/R15), w zasadzie wszystko jesty ok i przy okazji moge obalic mit o zlej jakosci takich opon, jest cicho, kola nie bija, nawet jakby opor nieco mniejszy... jest jedno ale. Auto pływa przy skrecaniu kierownicy podczas jazdy. Fakt, ze zimowki sa miekkie ale pytanie czy na markowych kołach tez jest taki efekt ? Nie mam porowniania bo zawsze jezdzilem na oponach letnich. Prosze o opinie.

a ciśnienie w kołach jakie masz - nie wiem czy wiesz ale w regenerowanych (tzw. nalewki) należy utrzymywać ciśnienie o 10 % wyższe od zalecanego

na oryginałach nie pływa

możliwe ze te opony są zbyt miękkie do masy auta, a co za tym idzie bardzo szybko się zużyją. Mówię od razu że nie jestem ekspertem, ale takie jest moje prywatne zdanie :roll:

tak było kiedyś teraz markowe nalewki wytrzymują z reguły 70-80 % przebiegu oryginałów bo nie są produkowane z polskich opon ale to tyle plusów

#5 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 listopada 2008 - 16:41

pierwszy raz w zyciu zalozylem do auta zimowki (nalewki glob-gum 205/60/R15)

Nalewki to są dobre wiśniowe, ale nie do samochodu co waży prawie dwie tony :shock:

#6 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 14 listopada 2008 - 16:54

w zasadzie wszystko jesty ok i przy okazji moge obalic mit o zlej jakosci takich opon, jest cicho, kola nie bija, nawet jakby opor nieco mniejszy

na jakiej podstawie to stwierdziles ? paru kilometrow ?

i chyba nie jest wszystko ok skoro auto ci plywa.

#7 OFFLINE   priv86

priv86

Fomek

• 326 postów

Napisany 14 listopada 2008 - 19:35

opony zimowe są miększe od letnich i z tego względu da się odczuć jak auto lekko pływa, profil boczny opony bardziej się nagina i przez to tak się dzieje wysokość profilu też ma znaczenie... nio i oczywiście marka, niektóre opony mają wzmocniony profil boczny który także zapobiega takiemu zjawisku.
Fomasz
CB PrEsIdEnT wAlKeR + pReSiDeNt AlAbAmA :)
http://pl.youtube.co...h?v=Dd-hPKc1V30

#8 OFFLINE   Krzysztof P

Krzysztof P
  • 48 postów

Napisany 15 listopada 2008 - 01:34

Fakt, ze zimowki sa miekkie ale pytanie czy na markowych kołach tez jest taki efekt ? Nie mam porowniania bo zawsze jezdzilem na oponach letnich.

Taki efekt jest na świeżutkich oponach. W trakcie produkcji na oponę nawlekana jest specjalna powłoka ochronna na wypadek długiego leżakowania w składach magazynowych i ona powoduje takie dziwne ślizganie samochodu. Do czasu jak się ona nie zetrze, samochód zachowuje się na zakrętach dziwnie, ale po kilkudziesięciu kilometrach powinno już być dobrze.

No chyba, że to wina samych opon...
Od 15 listopada 2008 jestem off-line :)

#9 OFFLINE   priv86

priv86

Fomek

• 326 postów

Napisany 16 listopada 2008 - 01:55

no fakt może tak być, ale nalewek nie proponuje :)
Fomasz
CB PrEsIdEnT wAlKeR + pReSiDeNt AlAbAmA :)
http://pl.youtube.co...h?v=Dd-hPKc1V30

#10 OFFLINE   oxydian

oxydian
  • 50 postów

Napisany 18 listopada 2008 - 19:09

Po przejechaniu 100 km efekt zmniejszył się znacznie. Na razie przejechałem jakieś 400 km i jestem z tych opon zadowolony. Zapłaciłem za komplet z dostawą 370 zł. Dla porównania komplet średniej klasy nowych opon kosztowałby około 1000 zł więcej. Nie wiem czy warto na 3 miesiące skoro te spisują się dobrze. Zobaczymy jak spadnie śnieg. Dzieki wszystkim za sugestie.

#11 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 18 listopada 2008 - 19:18

Powodzenia :cool:

#12 OFFLINE   zielin5

zielin5
  • 15 postów

Napisany 19 listopada 2008 - 08:08

Podepne się pod temat :wink:

Mam podobny problem, tyle że opony 195/65/r15, normalne opony, nie nalewki.
Jak jade po koleinach to mi kierownica zapierdziela w każdą stronę, naprawde cieżno auto utrzymać na zaketach ale tylko jak jest mokro albo jak są jakieś nierówności. Po wymianie opon pojechałem ustawić zbierznośc, może czegoś nie dokręcili?

#13 OFFLINE   oxydian

oxydian
  • 50 postów

Napisany 20 listopada 2008 - 16:59

Powodzenia :cool:

- po co ta zlosliwosc, zobaczymy po sezonie wtedy sie okaze...

Co do problemu kolegi powyżej:

1. Amortyzatory moga juz nie trzymac
2. Zdarte opony po prostu (na starych kapociach zdartych na 2-3 mm mialem to samo na zakretach)

#14 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 20 listopada 2008 - 18:49

Sorry jeżelio cie uraziłem , ale nie miałem takiego zamiaru :wink: . Poprostu życzliwość :mrgreen:

#15 OFFLINE   balwanekbuli

balwanekbuli

:)

• 87 postów

Napisany 20 listopada 2008 - 19:01

Podepne się pod temat :wink:

Mam podobny problem, tyle że opony 195/65/r15, normalne opony, nie nalewki.
Jak jade po koleinach to mi kierownica zapierdziela w każdą stronę, naprawde cieżno auto utrzymać na zaketach ale tylko jak jest mokro albo jak są jakieś nierówności. Po wymianie opon pojechałem ustawić zbierznośc, może czegoś nie dokręcili?

A czy przed ustawianiem zbieżności byłeś na stacji diagno na sprawdzeniu zawiechy??
Ja mialem wsio zrobione a okazało sie że lewa galka do wymiany była, wymienili mi na stacji i ustawili i mam spokoj.

A co do pływania to tez miałem taki efekt tylko na mokrej nawierzchni. U mnie za to odpowiedzialne byly wywalone tuleje na wachaczach. Na początku tylko na mokrej pływał, potem już zawsze ;)