Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

błąd wskazywania dystansu i jazda na LPG

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 listopada 2006 - 22:55

Witam.. zastanawia mnie jedna kwestia, a mianowicie jadąc na LPG komputer cały czas wylicza ile mogę przejechać na tym paliwie co mam w baku.. problem tylko taki, że nie mierzy on faktycznego poziomu paliwa a jedynie wylicza średnie spalanie i bierze początkowy stan benzyny.. czy można coś z tym zrobić?? jak można wymusić wyzerowanie, żeby zczytał sobie poprawną ilość paliwa?? Samo skasowanie przyciskiem nic nie daje.. pokazuje mi 0km.. i nie chce czytać od nowa..
nie działa mi wskaźnik poziomu paliwa, więc jedynym rcjonalnym rozwiązaniem wydaje sie opieranie się na pozostałym dystansie do przejechania.. ale jak mam 0km to skąd mam wiedzieć ile mi zostaje..

#2 OFFLINE   Piterek

Piterek

ASB killer

• 3 826 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 04 listopada 2006 - 23:09

komputer pokładowy jest przystosowany/zaprogramowany na Pb
więc wszystkie wskazania LPG, czy to II, IV czy V generacja będą obarczone, większym lub mniejzym błędem

co do wskazań na podstawie poziomu paliwa, to jak sobie to wyobrażasz, skąd komputer ma wiedzieć ile masz gazu :?: on ma przecież czujnik w zbiorniku benzyny/ropu ;)

"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill

#3 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów

Napisany 05 listopada 2006 - 10:05

dokładnie tak, ale dlaczego nie jest mierzony na bierząco poziom paliwa w baku.. nie interesuje mnie inmformacja na ile starczy mi gazu, ale wskazania benzyny są bardzo przekłamane

#4 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 05 listopada 2006 - 10:12

dokładnie tak, ale dlaczego nie jest mierzony na bierząco poziom paliwa w baku.. nie interesuje mnie inmformacja na ile starczy mi gazu, ale wskazania benzyny są bardzo przekłamane

Nie wiem czemu u ciebie tak jest , moze to wina instalacji LPG, może panowie od instalacji cos namieszali. Na bieżąco poziom paliwa w baku to podaje ci wskażnik paliwa a nie komputer. Komputer wskazuje tylko ile przejedziesz na pozostałej ilości benzyny w baku.
U mnie na bieżąco wskażnik wskazuje poprawnie benzynkę.

#5 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 05 listopada 2006 - 10:18

problem tylko taki, że nie mierzy on faktycznego poziomu paliwa a jedynie wylicza średnie spalanie i bierze początkowy stan benzyny..

nie rozumiem.

Masz w zbiorniku 20 litrów benzyny. Jedziesz na LPG, stan benzyny sie nie zmienia, ale zmienia sie srednie spalanie z ostatniego odcinka (OIDP 30km) i na tej podstawie oblicza dystans jaki mozesz przejechac na tym co jest aktualnie w zbiorniku paliwa

Nie bardzo rozumiem w czym tkwi problem u Ciebie, bo troche zakręciłeś.

Co rozumiesz przez początkowy stan benzyny ? - przeciez jak jedziesz na LPG to sie on nie zmienia, a jak jedziesz na Pb to komp przelicza dystans na podstawie dwoch danych - ilosci paliwa, sredniego spalania.

ps. jesli nie dziala Ci wskaźnik poziomu paliwa (jesli dobrze zrozumialem) .. to moze nie obliczac poprawnie dystansu, bo nie ma danych odnoszących sie do ilosci pozostalego paliwa w zbiorniku.

#6 OFFLINE   Rafał

Rafał
  • 440 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 05 listopada 2006 - 12:08

Chodzi o to, że masz 20 litrów benzyny. Zaczynasz jechać na LPG i parametr "Zasięg" (Reichweite) zmniejsza się mimo, że nie ubywa benzyny. Kasowanie nic nie daje.

To zapewne chciał napisać chomiczek.

U mnie jest tak samo z tym, że co jakiś czas BC jednak odświeża sobie ilość benzyny w baku i poprawia parametr "Zasięg". Nie znam jednak reguły kiedy (co jaki czas) jest to sprawdzane.

#7 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów

Napisany 05 listopada 2006 - 12:17

Chodzi o to, że masz 20 litrów benzyny. Zaczynasz jechać na LPG i parametr "Zasięg" (Reichweite) zmniejsza się mimo, że nie ubywa benzyny. Kasowanie nic nie daje.

niezauwazylem u siebie takiego zjawiska... nie licząc momentów, kiedy poprostu w miare przypływu czasu zwiększa sie srednie spalanie, bo np. zaczynają sie korki.

#8 OFFLINE   bingo100

bingo100
  • 131 postów

Napisany 05 listopada 2006 - 15:55

Hmm...mam podobna sytuacje (choc nie uwazam jej za problem) W baku mam moze z 7-8 litrow benzyny bo jezdze na gazie. Komputer pokazuje F___km (czasem mu sie odwidzi i napisze 0 albo 10, czy 30...jak mu sie zachce). Wydaje mi sie, ze jesli pokazuje blad, to dlatego, ze ilosc paliwa w zbiorniku sie nie zmienia a komputer dostaje ze wszad sygnaly, ze auto jedzie i cos przeciez wtryskuje do garow. Tu mysle ze tkwi "problem":) Radzi sobie z tym sygnalizujac fehler;)

#9 OFFLINE   wolf

wolf
  • 972 postów

Napisany 05 listopada 2006 - 16:03

OT

W baku mam moze z 7-8 litrow benzyny bo jezdze na gazie.

troche za mało jak na 70 litrowy bak,pompa jest tylko"umoczona"może sie przegrzewać,uważaj żeby jej nie zarżnąć

#10 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów

Napisany 05 listopada 2006 - 16:11

Dokładnie to chciałem napisać.. ja od wczoraj mam mrugający ZASIĘG 0km.. i pomimo tego mogę jeździć normalnie na benie.. co do samego wskaźnika to nie działa mi tylko wskaźnik ilości paliwa (pływacz jest ok)więc nie wiem w czym jest problem.. ale nie ważne..

Co do resetowania się ZASIĘGU to też nie wiem kiedy i jak się resetuje.