Jako ze rodzinka mi się powolutku powiększa, rozglądam się za nieco większym i wygodniejszym autkiem.
Omegi zawsze mi się bardzo podobały dlatego chciałbym troszkę Was podpytać

Interesuje mnie omega 2.5 dti z ostatnich roczników z silnikiem BMW. Jak wygląda kwestia serwisowania omegi z takim silnikiem, jakie są mniej więcej koszta eksploatacyjne (rozrząd, filtry itd.) lub typowe usterki (czytałem o problemie blaszek w kolektorze)
No i najważniejsza dla mnie kwestia...czy możecie polecić jakiegoś sprawdzonego fachowca na Śląsku który mógłby się zająć serwisowaniem takiego wozu, bo nie ma nic gorszego jak niedouczony i leniwy mechanik
samochód będę sprowadzał z Niemiec i nie będę za mocno oszczędzał, już dawno się przekonałem, że okazje motoryzacyjne nie istnieją, ale chciałbym poznać Wasze zdanie o tym modelu, o jego wadach i zaletach.
Ewentualnie jak się ma do powyższego pod względem kosztów eksploatacji i awaryjności taka omega z silnikiem 2.2DTI ? (konstrukcja opla o mocy 125km i ponoć nadal nękana padającymi pompami jak to miało miejsce w 2litrowych jednostkach - ale to informacje zasłyszane i niepotwierdzone

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Jacek.