przewody podciśnienia z serwa hamulców
Napisany 12 października 2008 - 13:53
Po zamontowaniu świec i kabli uruchomiłem silnik. Pracował dobrze, równo. Z odłamanego przewodu było słychać, jak jest zasysane powietrze. I teraz mam pytanko - czy można ten cienki przewód tymczasowo zaślepić (po zatkaniu silnik pracuje jakby równiej i ciszej) czy lepiej na razie jeździć z odetkanym (rozłączonym w zasadzie). Czy może coś się dodatkowo popsuć?
Napisany 12 października 2008 - 14:55
Witam. Wczoraj wymieniałem sobie przewody WN i świece. Przy wyciąganiu mechanizmu wycieraczek przypadkowo zawadziłem o plastikowy przewód, który biegnie od serwa hamulców do bloku silnika. Do tego grubego przewodu dochodzą dwa cieniutkie, dołączone do niego przy pomocy kolanek. Te cienkie mi się właśnie odłamały (w tak głupim miejscu, że nie da się dosztukować).
Po zamontowaniu świec i kabli uruchomiłem silnik. Pracował dobrze, równo. Z odłamanego przewodu było słychać, jak jest zasysane powietrze. I teraz mam pytanko - czy można ten cienki przewód tymczasowo zaślepić (po zatkaniu silnik pracuje jakby równiej i ciszej) czy lepiej na razie jeździć z odetkanym (rozłączonym w zasadzie). Czy może coś się dodatkowo popsuć?
zaslep to ulamane a podcisnienia pusc z 1 przewodu. mialem tak u siebie
Napisany 15 października 2008 - 09:17
Napisany 07 lutego 2013 - 22:10
druga sprawa czy moge go rozłączyc i ta dziure zakleic koszulkami termokurczliwymi??? czy kupic nowy przewód??
Napisany 07 lutego 2013 - 23:24
zamontowanie nowego przewodu byłoby pewne, ja u siebie mam w innym miejscu co prawda, ale sklejonego i zaizolowanego.witam mam tez problem z tym przewodem tylko ze ja na niego połozyłem gorąca kablówke i sie przetopił było słychac tylko uchodzące powietrze i nic wiecej zakleiłem taśmą izolacyjna narazie.Czy przez to nie zapowietrzyły sie hamulce czy cos???
druga sprawa czy moge go rozłączyc i ta dziure zakleic koszulkami termokurczliwymi??? czy kupic nowy przewód??
nic się nie zapowietrzyło, to podciśnienie jest do wspomagania hamulców, również pośrednio wpływa na prace silnika. jeśli go dobrze zaizolowałeś to powinien być szczelny, natomiast to taka trochę partyzantka więc jednak docelowo pasowało by go wymienić - tym bardziej że nie jest to droga sprawa.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno
" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "
Auto Serwis KrakówOpel Saab
515 018 365