Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

peugeot 307 2,0hdi rezerwa

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   GreGoriO

GreGoriO

carreteras bonitas

• 346 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 10 października 2008 - 18:05

miałem takie zdarzenie jadąc z jacekdal pugiem mojej żony......

rezerwa w zbiorniku, świeci kontrolka, według komputera zostało paliwa na około 50 km.
tniemy autostradą 160km/h, obroty około 4000 i nagle samochód słabnie jakby brakło paliwa. puszczam noge z gazu wciskając pedał sprzęgła i nic, silnik pracuje równo,można zwiększyć obroty, tyle tylko że strasznie mułowato się wkręca. turbo wogóle się nie włącza, do stacji jakieś 2 km więc jedziemy około 70-80 km /h. :evil: dojechalismy tym tempem nawet wspinając się na górkę na autostradzie (wprawdzie mielismy 50km/h ale zawsze)

zatankowałem 40 litrów i....dalej jest tak samo, próbuję przyspiesyć i nagle po około 50m jakby dostał kopa w dupe, strzelił do przodu i wszystko wróciło do normy :yes_yes:

co ciekawe stało mi się to juz 3x, ale wcześniej nie zwróciłem uwagi bo jechałem po mieście bedąc w drodze na stację. objawy identyczne, jak i po zatankowaniu tak samo, po kilkudziesięciu metrach wraca wszystko do normy, zero problemów.

próbowałem szukać tego zjawiska w instrukcji obsługi jak i na różnych forach PEUGEOTa ale nigdzie, nikt nie opisał tego.

zastanawia mnie właśnie czy to jest normalne zjawisko, bo poza oświeceniem się lampki i komunikatem na wyświetlaczu nie ma żadnego innego ostrzeżenia że konczy się paliwo. u nas w omci, jak spadnie poniżej pewnego poziomu ale dalej nie tankujemy, to dodatkowo ta lampka miga cały czas.
przecież gdybym wyprzedzał na zwykłej drodze jednojezdniowej, mogło by być ze mną krucho..... :censored:

jakieś pomysły?? chyba się zaloguję na któreś forum peugeota i tam zapytam, a może ktoś z was jest tam zalogowany i zapyta w moim imieniu??

#2 OFFLINE   grzesioRZ

grzesioRZ
  • 43 postów

Napisany 10 października 2008 - 18:22

ja miałem podobne objawy jak miałem problemy z przepływomierze. z tego co pamietam podpinałem do kompa i wyskoczyły błedy - wymieniłem przepływke i wszystko wróciło do normy. spróbuj jeszcze takiego czegos - jak ci spadnie moc, to zatrzymaj się - zgaś auto i odpal po chwili - powinno wrócić do normy, u mnie ta przeplywka sie poprostu zawieszała....na poczatku raz na jakiś czas a później coraz częście...najgorzej było przy wyprzedzaniu jak w połowie wyprzedzanego tira brakło mocy ;/ no i trzeba było się wrócić. pozdrawiam

#3 OFFLINE   GreGoriO

GreGoriO

carreteras bonitas

• 346 postów

Napisany 10 października 2008 - 18:33

no tak, tyle że dzieje się to wszystko na rezerwie. wyjeżdze paliwo jeszcze raz i zobacze czy to się powtórzy w takim samym stanie paliwa, dzieki...
bo błędu żadnego nie pokazuje...ani chceck ani napis na wyświetlaczu...

#4 OFFLINE   egon

egon
  • 5 983 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 10 października 2008 - 19:14

wredne auto nie lubi rezerwy :mrgreen:
musisz jeździc ciągle z pełnym bakiem :wink:

#5 OFFLINE   Madzia

Madzia
  • 1 288 postów

Napisany 10 października 2008 - 19:28

To dla Twojego bezpieczeństwa, zebyś nie miał możliwości wyprzedzania i potem problemów jak bedziesz na czołówkę szedł z innym... :mrgreen:

#6 OFFLINE   GreGoriO

GreGoriO

carreteras bonitas

• 346 postów

Napisany 11 października 2008 - 11:41

Madzia, gorzej gdy już zacznę ten manwer......co w wtedy jak bede w połowie długosci TIRa??? teraz już wiem, że nie mogę...
no nic, napiszę za kilka dni jak zrobie parę kilosów.

#7 OFFLINE   Madzia

Madzia
  • 1 288 postów

Napisany 11 października 2008 - 13:28

Ale powiem tyle, coś w tym musi byc, bo mój wujek też jeździ peugeot-em 307 i też tak miał, tylko, że jemu raz tak się stało. I tak jak kolega wcześniej pisał, po zatankowaniu nadal tak się działo, (brak mocy) po czym jak się zatrzymał, zgasił silnik i po chwili zapalił to wszytsko było ok. :hmmm:

#8 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 12 października 2008 - 09:11

u mnie sie tak zdarzylo w meganie 1.9 dci. momentalnie zabraklo mu mocy. odczucie jakby sie turbo wylaczylo. podjechalem pod gorke jak jakims starym dieslem. zgasilem i odpalilem. przy ruszaniu podobnie slaby, ale jakies 50 metrow dalej auto znowu szlo normalnie. tylko nie pamietam ile bylo tam paliwa, ale objaw identyczny.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI