Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Czyszczenie wtrysków

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
34 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   niko

niko
  • 383 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 31 października 2006 - 14:50

Mam zamiar przeczyścić wtryski. Już swego czasu poruszałem ten problem, lecz nie zdobyłem wystarczająco dużo wiedzy.. :cry: ..
A więc już parę osób sugerowało mi, że skoro mi na zimnym silniku na benzynie "muli" i "przygasa", to najpierw warto przeczyścić wtryski (a potem ewent. szukac dalej.. )
A więc:
wedle rad niektórych "fachowców" z forum (z różnych forum) nie ma sensu dawać do przeczyszczenia wtrysków pod ciśnieniem, bo to ponoć "naciągactwo", a efekt mierny. U nas w Krakowie taka "operacja" kosztuje 90 zł.
Że lepiej i taniej przeczyścić dolewając do benzyny specjalnego preparatu.
Próbowałem STP i raczej mierny efekt, aby nie rzec, że brak efektu... :cry:
Teraz mam na oku 2 preparaty:
1. Protec = 39 zł
2. Wyns = 12 zł

Meches twierdzi, że ten "Wyns" nie jest zły, a tego pierwszego nie zna.
Czy ktoś ma jakieś rozeznanie w tej kwestii? Może jakiś inny preparat?
proszę o poradę

#2 OFFLINE   Omega16v

Omega16v
  • 519 postów

Napisany 31 października 2006 - 15:07

Nikodem

Ja już dwa razy czyściłem wtryski preparatemi STP czarny ,używam cały czas dodatku STP czerwonego. I preparatem Xaramic (czy jakoś tak he he)

Z każdym razem odczuwałem różnicę .Tylko ja zawsze wlewam na minimalną ilość paliwa i jeżdżę z max obrotami i poprawe odczuwam raz nawet pozbawiło mnie to problemu zbyt wysokich obrotów.

Niestety po ostatnim takim zabiegu a robiłem go dlatego że zaczęła mi gasnąć na wolnych obrotach w tym temacie nic nie pomogło. I Sprawa bardziej opiera się o sprawy związane z czymś innym ....

A ja zacznę od wymiany filtra powietrza (na zimę nie zaszkodzi)

#3 OFFLINE   gmurawsk

gmurawsk
  • 2 023 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 31 października 2006 - 15:08

W benzynie to nie wiem.

Ale w dislu to na 50 litrów paliwa daje 1 litr miksolu ale nie częściej niż co 5 tankowań do "pełna". Wtryski chodzą rewelka.

#4 OFFLINE   Antoin

Antoin
  • 38 postów

Napisany 31 października 2006 - 15:53

Zawsze co kilka tankowan wlewam płyn do czyszczenia wtrysków i wiązania wody w jednym , albo STP , albo jakiś koncentrat - tylko , że taki płyn wlewa się cały na cały bak benzyny bo taka dolewka wymieszana z benzyną ma działać jak najdłużej , czyli pełen bak i w tedy zależy jak i ile jeździsz działa przez kilkanaście dni - a spalanie samego tylko płynu do czyszczenia spryskiwaczy moim zdaniem niewiele daje - raczej gorsza praca silnika - bo silnik jest benzynowy - a nie na czyściwo do wtryskiwaczy !

Nigdy nie ma jakiejś rewelacyjnej różnicy , ale jednak coś się zuważa , auto wydaje się żwawsze , a nie takie przymulone (emule :).
Takie jest moje zdanie i znajomego mechanika też. Dodany obrazek

#5 OFFLINE   Omega16v

Omega16v
  • 519 postów

Napisany 31 października 2006 - 16:22

....tylko , że taki płyn wlewa się cały na cały bak benzyny bo taka dolewka wymieszana z benzyną ma działać jak najdłużej , czyli pełen bak i w tedy zależy jak i ile jeździsz działa przez kilkanaście dni - a spalanie samego tylko płynu do czyszczenia spryskiwaczy moim zdaniem niewiele daje - raczej gorsza praca silnika - bo silnik jest benzynowy - a nie na czyściwo do wtryskiwaczy !

Nigdy nie ma jakiejś rewelacyjnej różnicy , ale jednak coś się zuważa , auto wydaje się żwawsze , a nie takie przymulone (emule :).
Takie jest moje zdanie i znajomego mechanika też.

Tak to ja wlewałem te preparaty do Hond i nic się wielkiego nie działo .Dopiero po namowie pewnego człowieka robię tak jak pisałem.

Musimy rozgraniczyć preparaty do czyszczenia i do utrzymania wtryskiwaczy w czystości.

Jeżeli zaczęły się problemy wlewamy CZARNEGO STP i robimy tak jak już pisałem na 10 –15 litrów wlewamy 250 ml preparatu (nic się nie stanie czasem mamy więcej wody w paliwie niż tego preparatu )

Ale gdy chcemy utrzymywać dobry stan wtryskiwaczy to wlewamy CZERWONY STP i możemy sobie wlać na cały bak

Z mojego doświadczenia przy czyszczeniu już za syfiałego układu paliwowego wynika że wlanie 250 ml na 60 litrów paliwa to daje tyle co nic.....

#6 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 31 października 2006 - 17:15

Witam

Miałem wiele aut z wtryskiem wielopunktowym, z gazem, nigdy nie widziałem celowości używania preparatów do czyszczenia wtrysków w benzynowcu. Co innego w dieslu.
Myśle ze to tylko dobry bajer i naciągactwo. Poza tym myśle ze odczucie poprawy ( zwiekszenie mocy) jest subiektywne, cóz wydaliśmy kilkadziesiąt złoty wiec jest lepiej.....
Mysle ze powinniśmy podchodzić do wszelkich cudownych specyfików z dystansem.
Pozdrawiam

#7 OFFLINE   Dextran

Dextran
  • 581 postów

Napisany 31 października 2006 - 21:12

Stosowalem ten czerwony STP - cala butelka na 10 l benzyny + ostra jazda. Nie odczulem praktycznie zadnej roznicy w mocy czy pracy silnika. Moim zdaniem to zwykla benzyna wymieszana z jakas tam frakcja ropy dla mydlenia oczu. Sprzedaja tego miliony na calym swiecie i zarabiaja kolosalna kase... wiec sie nie dziwcie ze znajdziecie gdzies w sieci opinie ze jest git...

#8 OFFLINE   Omega16v

Omega16v
  • 519 postów

Napisany 31 października 2006 - 21:39

Dextran

Ten czerwony to możesz sobie lać ile chcesz on niczego ci nie przeczyści a jedynie może zapobiec tworzeniu się syfu w układzie paliwowym

A żebym był dobrze zrozumiały niech nikt nie myśli że te preparaty dodadzą wam MOCY czy jakiś Bóg wie jakich oszczędności na paliwie.

#9 OFFLINE   Piterek

Piterek

ASB killer

• 3 826 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 31 października 2006 - 22:12

Nikodem, allegro, kupujesz wtryski od angola, za 100 zl, które nigdy nie widzialy gazu i to tyle, najtańsze i najlepsze jednocześnie rozwiązanie

"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill

#10 OFFLINE   niko

niko
  • 383 postów

Napisany 01 listopada 2006 - 09:48

Nikodem, allegro, kupujesz wtryski od angola, za 100 zl, które nigdy nie widzialy gazu i to tyle, najtańsze i najlepsze jednocześnie rozwiązanie

No, napisałem właśnie do "mariuszborówka" (tak a'props , to czy on jest tutaj na forum i jaki ma nick?)
Ale czy wogóle warto montować używane wtryski?
Po czym poznać, że dane wtryski są OK?

#11 OFFLINE   teamc

teamc
  • 395 postów

Napisany 01 listopada 2006 - 10:33

Mozesz pojechac je sprawdzic! Taka usluga nie duzo kosztuje u bedziesz mial pewnosc ze jest git! Wazne zeby nie laly.

#12 OFFLINE   niko

niko
  • 383 postów

Napisany 01 listopada 2006 - 13:40

Mozesz pojechac je sprawdzic! Taka usluga nie duzo kosztuje u bedziesz mial pewnosc ze jest git! Wazne zeby nie laly.

No to zgłupiałem...
A gdzie można "pojechać je sprawdzić"? Bo 2 mechesów, u których ostatnio byłem nic takiego mi nie zasugerowali..
Zakłady o jakiej specyfice działalności się takimi rzeczami zajmują? Czy też w każdym zakładzie mogę to uczynić, oby dobra wola była?..

#13 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów

Napisany 01 listopada 2006 - 16:19

ja polecam Xeramic, w poprzedniej omce raz poraz dolewałem to cudo jak poszarpywał, i odziwo coś pomagało
W nowej omce dbam o wtryski i przeważnie jak mam zgasić auto to najpierw przełączam na benzynkę, chwilę pochodzi i gaszę silnik. Przy sekwencji nie ma z tym problemu,(takie przełanczanie z gazu na pb) nawet obroty się nie zachwieją.
Wydaje mi sie, że takie gaszenie silnika na pb, dobrze zrobi wtryskom.

#14 OFFLINE   banan998

banan998
  • 32 postów

Napisany 11 września 2007 - 12:30

Może odnowimy stary wątek - co powiecie na te preparaty:
- http://moto.allegro...._do_diesla.html

http://moto.allegro....em_cleaner.html

http://moto.allegro....ze_diesel_.html

Może ktoś z was stosował coś takiego. Poczytałem trochę o dieslach DTI i zastanawiam się czy można zapobiec ewentualnym usterkom z pompą wtryskową. Jak narazie silnik chodzi OK.
Paliwo tankuję na stacjach firmowych (ale nie ulepszone tylko zwykłe).

#15 OFFLINE   romanescou

romanescou
  • 108 postów

Napisany 11 września 2007 - 19:33

mam troszkę doświadczenia w temacie cczyszczenia wtrysków.
Zdarza się to w układach z zasilaniem gazowym. Po prostu zapiekają się podczas użytkowania samochodu na gazie.
Mój przypadek był w zasadzie beznadziejny. jeden a w zasadzie dwa były w stanie krytycznym. Obserwowałem to przy zdemontowanej listwie wtryskowej, dwa "sykały" piękną mgłą a dwa "pluły" paliwem.
Nie pomagało nic; STP, WYNS (na moje oko są produkowane na nafcie, która rozpuszcza tylko małe syfki) nawet maczanie 2dniowe w nafcie.
W zasadzie byłem umówiony z handlarzem z allegro na zakup używanych wtrysków, ale przypadkowo wylądowałem w Tesco. Wzrok mój przykuła biała buteleczka z czerownymi lub czarnymi napisami. Preparat ten ten różnił się tym od ww. że używało się go nie na pełen zbiornik a na resztkę paliwa. Zapach miał również inny, wyraźnie ostrzejszy.
Zalałem nim resztkę w zbiorniku i po przyejeczaniu kilku kilometrów stał się cud. Auto odzyskało werwę, zaczęło pięknie palić rano, wieczorem, żywo regowalo na kopnięcie w pedał.
Tak więc polecam wyprawę do Tesco :) Buteleczka kosztowała 8 albo 11 złotych.
kupiłem fajną omegę :)

#16 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 11 września 2007 - 19:36

Tak więc polecam wyprawę do Tesco Buteleczka kosztowała 8 albo 11 złotych.

Jakaś nazwa by się przydała tego specyfiku ;)

#17 OFFLINE   Szynka

Szynka

AutoDetailing

• 1 493 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 12 września 2007 - 06:33

Kup Xeramic - też dobry ;)

#18 OFFLINE   BARMAN

BARMAN
  • 29 postów

Napisany 12 września 2007 - 11:10

Witam
Ja osobiście dolewam co jakis czas do swojej 2.2 dti specyfik firmy STP, ale wiem ze firma LIQUI MOLY m aspecyfiki do czyszczenia wtryskow. Moze warto zobaczyc???

#19 OFFLINE   romanescou

romanescou
  • 108 postów

Napisany 13 września 2007 - 20:14

Nie przypomnę sobie, jak będę w Tesco to popatrzę.

#20 OFFLINE   romanescou

romanescou
  • 108 postów

Napisany 11 października 2007 - 07:21

Byłem, zobaczyłem, zapodałem

oto foto
Dodany obrazek