Problem z CID/GID - padł?
Napisany 23 września 2008 - 15:01
mam (wlasciwie to zona ma bo to jej fura) w Omedze radio Siemensa NCDC 2015 i z fajnym wyswietlaczem graficznym (CID lub GID jak sie juz dokszlalcilem na forum).
Od ok. 7-10 dni jest cisza - tzn. LCD jest czarny i nic nie wyswietla.
Jakos to sie zbiega z tymi deszczami, dlatego zastanaiwam sie czy jest mozliwosc ze moze sie cos zawilgocilo, ewentualnie jakas inna blacha przyczyna.
Czy macie koledzy jakies pomysly na przyczyne, co jest grane?
Aha nie wiem teraz czy mam CID czy GID bo jest czarny i nic nie wyswietla.
Nawi wlasciwie nie uzywam bo genialna firma Opel nie daje mapy na PL do tego modelu.
Mam mape na D i wydaje mi sie ze jak pare miesiecy temu ja wlazylem zeby zobaczyc jak to wyglada to byly kolory, ale glowy to ja dzis za to nie dam.
Przypuszczam ze to jest CID (kolorowy), bo autko jest w pelnej wersji (brakuje tylko szyberdachu i pamieci foteli) lacznie z elektryka i grzaniem przednich foteli oraz grzaniem tylnej kanapy.
Pomozcie koledzy, bo jakos nieciekawie sie jezdzi bez wyswietlacza, a jak juz ma go nie byc to od razu wywale chyba tez to kiepskie radio:))
pozdrawiam
barthus
Napisany 23 września 2008 - 15:24
PS. Napisz kiedy i do ktorego smietnika bedziesz wyrzucac to radyjko, chetnie pobawie sie w smietnikonurka - nie pogardzilbym radyjkiem z funkcja telefonu

Napisany 23 września 2008 - 16:19
Jesli NCDC 2015, to na 99% masz CIDa, czyli pelny kolorowy wyswietlacz.
Na 100% jest CID bo innych nie montowali do NCDC 2015.
Jeżeli nic nie zawilgotniało, tylko typowo uszkodził się wyświetlacz to warto uderzyć do tego człowieka: http://allegro.pl/it...mw_naprawa.html
Ma pojęcie w tym temacie

Tylko nie daj się naciągnąć na "polski język" bo szału nima - kilka komunikatów jest spolszczonych, zdecydowanie lepiej wygląda angielski.
Pozdr.
M.
Napisany 23 września 2008 - 16:52
dziekuje za szybki odzew
walnalem kilkanascie razy w deske rozdzielcza od gory (nad CIDem)m niestety bez skutku.
Jak moge sprawdzic czy to nie wilgoc?
Ewentualnie jak moge sprawdzic czy przypadkiem nie padl CID?
A co do samego radia, to radio takie sobie - po doczytaniu forum, juz wiem ze tracenie sygnalu radia to nie wina anteny, tylko radia. Poza tym brak mapy PL - kolejny minus, a jak kupowalem to sie cieszylem ze bedzie nawi, choc wiedzialem ze i tak mapa bedzie kiepska, ale zawsze jakas.
No i telefon - komfort korzystania owszem - super sprawa. Ale funkcjonalnosc w codziennym uzywaniu juz wyglada gorzej. Albo masz telefon w Erze i kupujesz karte Tandem (druga karta SIM do tego samego numeru tel.) i przelaczasz sie miedzy komorka w keiszeni a samochodem za pomoca kodu - wtedy wybierasz ktory telefon jest aktywny.
Albo masz osobny numer do samochodu co jest kompletna pomylka - probowalem.
Czekam na decyzje co z CIDem i wtedy biore Ere Tandem, albo kupie radio z Bluetooth do obslugi telefonu i po sprawie. Teraz robia fajne radia na 2 DIN z BT, ekranem dotykowym i pod Windowsem - mozna wgrac Automape i jest najlepsza nawigacja na PL. Pytanie tylko czy jest sens wydac 2-3 tysiace na 2-3 lata. Bo dluzej Omega u zony nie pojezdzi...
A swoja droga to gdzie sa glosniki w Omedze Kombi, bo ja poza 2 malymi glosniczkami w gornej czesci drzwi (chyba gdzies w okolicach klamek) innych nie widze, a na pewno sa, bo dzwiek slychac np. z tylnej czesci auta.

Bo nawet nie wiem czy mam Bose czy tez nie:))
Napisany 23 września 2008 - 17:06
Co do radia 2DIN, to trzeba wziac poprawke na niestandardowe oplowskie 2DIN, sciete u dolu w trapez. http://photos01.alle.../97/443709732_4 - lekko troche trzeba rzezbic w konsoli
A co do telefonu, to mozna tez SMSowac/odbierac SMSy? Albo jakies kontakty zapisywac?
Napisany 23 września 2008 - 17:20
Glosniki sa w dolnych rogach drzwi od strony zawiasow - trzeba przyznac, ze w porownaniu z Omega B, tutaj sa wrecz idealnie zamaskowane :mrgreen:
A tylne gdzie sa?
A czy inni posiadacze genialnego systemu Siemens NCDC tez maja problem z galkami, ktore scieraja sie strasznie. U mnie obie galki sa juz sporo wytarte i w ogole nieco zjechane maja zabki. Kupic tego nigdzie nie moge, wiec chyba utopie w plynnym plastiku. Przynajmniej nie beda sie slizgac na zabkach.
W ogole zauwazam, ze jakosc plastikow w Omedze jest jakas taka nie bardzo. To wynika chyba z tego ze te plastiki sa pokryte chyba warstwa lakieru i ta warstwa wlasnie oblazi. Tak samo wyglada na drzwiach, dookola lewarka skrzyni (automat). Auto jest z 2002, przebieg nieduzy bo 180.000 prawie a wyglada...
Ja na co dzien jezdze Saabem 9-3, rocznik 99, przebieg prawie 190.000 i auto o niebo lepiej wyglada w srodku (stan plastikow, spasowanie, luzy) w porownaniu z Omega.
A co do telefonu, to mozna tez SMSowac/odbierac SMSy? Albo jakies kontakty zapisywac?
Mozna i wysylac i odbierac SMSy. Jest tez wewnetrzna ksiazka telefoniczna.
Obsluga tego calego systemu NCDC 2015 (zmieniarki, radia, CD, nawigacji, telefonu i jeszcze komp. pokladowego) z poziomu kierownicy jest tak utrudniona i nie przejrzysta, ze to jest pewnie przyczyna wytarcia galek na radiu:)) Poprzedni wlasciciel wolal krecic galka, niz klikac i klikac na kierownicy, a tam co funkcja to inne znaczenie tych samych przyciskow na kierownicy.
Powiem tak - poczatkowo ambitnie probowalem wpisac podstawowe numery do ksiazki telefonicznej z poziomu kierownicy. Ale to tyle czasu zabiera, ze faktycznie galka sie lepiej sprawdza i jakos z poziomu radia bardziej domyslnie to dziala.
pozdrawiam
b
Napisany 23 września 2008 - 17:25
A zmiana piosenek odtwarzanych z plyty na kierownicy tez jest smieszna - na MAIN wyswietlaczu przewijanie piosenek odbywa sie w przeciwna strone niz gdy wyswietlacz jest w trybie CD
Napisany 24 września 2008 - 16:08
sa nowe informacje w sprawie mojego CIDa.
Otoz CID dziala - to znaczy wyswietla normalnie informacje. Problem dotyczy podswietlenia CID. Wczoraj w nocy po odpaleniu auta i wlaczeniu silnika zauwazylem ze w prawym gornym rogu CIDa bladziutko swieci swiatelko, ale i tak prawie nic nie widac. Jak sie wlaczy swiatla (zmienia sie kolorystyka CIDa) to wtedy juz w ogole nic nie widac.
Takze probpoem dotyczy podswietlenia CIDa. Macie jakies rady lub pomysly co to moze byc i gdzie, jak naprawic?
pozdrawiam
barthus