Witam zalalem do diesla toyota avensis d4d benzyny 20 litrow przez przypadek oczywiscie. dolalem do pelna on i pol litra oleju silnikowego i na razie przejechalem 200 km i tylko mam problem z rozruchem a tak to smiga wszystko ok.
co myslicie powinienem zrobic teraz czy poprostu wypalic reszte benzyny czy jechac do warsztatu.

benzyna zalana do diesla
Rozpoczęte przez
mkepin
, 20 wrz 2008, 20:29
6 odpowiedzi na ten temat
Napisany 20 września 2008 - 20:29
Napisany 20 września 2008 - 20:46
Może chociaż staraj się zmniejszać proporcje benzyny w stosunku do ON dolewając po np. 10 spalonych litrach, olej napędowy do pełna. Z czyszczeniem układu jest mnóstwo roboty, może uda ci się tego uniknąć.
[center:50fb7585b3]
>> PROFESJONALNE SZABLONY AUKCJI ALLEGRO <<[/center:50fb7585b3]
>> PROFESJONALNE SZABLONY AUKCJI ALLEGRO <<[/center:50fb7585b3]
Napisany 20 września 2008 - 23:32
dolewaj ropki co kilka dni jak dasz rade tym jezdzic nieprzejmuj sie da rade tylko potem filtr palia wymien
Napisany 20 września 2008 - 23:49
spoko, ja w maju odruchowo WLAŁEM do PUGA 307 od żony, benzyny 15 litrów do pustego zbiornika......przejechałem na tym 10 km zanim sie dowiedziałem co zrobiłem.... nie chciał zapalić a tak to chodził cały czas...
zatankowałem do pełna ropy, przy połowie stanu paliwa znowu zaczął z trudnością zapalać , ponownie do pełna i tak jeszcze 3x.... minęło od tego 4 miesiące i żadnych negatywnych objawów...
zrób jak mówią moi przedmówcy tankuj częściej aby rozrzedzić proporcje. a bedzie wszystko OK,
GORZEJ jest zalać ropy do benzyniaka bo tłusta i pozatyka wtryski,czy filtr paliwa....tu już bez czyszczenia się nie obejdzie
zatankowałem do pełna ropy, przy połowie stanu paliwa znowu zaczął z trudnością zapalać , ponownie do pełna i tak jeszcze 3x.... minęło od tego 4 miesiące i żadnych negatywnych objawów...
zrób jak mówią moi przedmówcy tankuj częściej aby rozrzedzić proporcje. a bedzie wszystko OK,
GORZEJ jest zalać ropy do benzyniaka bo tłusta i pozatyka wtryski,czy filtr paliwa....tu już bez czyszczenia się nie obejdzie

Napisany 20 września 2008 - 23:59
To zalezy bo kolega zrobil podobnie w mondeo 2.0 tdci. Wlal beznyne. Auto po przejechaniu kilku km zaczelo sie dusic i zgaslo. Troche go kosztowalo czyszczenie tego wszystkiego a potem za jakis czas padl jeden wtrysk- moze zbieg okolicznosci. Common rail jest bardzo wrazliwy.spoko, ja w maju odruchowo WLAŁEM do PUGA 307 od żony, benzyny 15 litrów do pustego zbiornika......przejechałem na tym 10 km zanim sie dowiedziałem co zrobiłem.... nie chciał zapalić a tak to chodził cały czas...
mkepin - tak jak pisal Lutas. Dolewaj rope na bierzaco jak zniknie troche z baku bo teraz jak doales do pelna to juz nie masz wyjscia.
Napisany 21 września 2008 - 11:39
dzieki panowie za dobre rady na pewno tak zrobie a z tym spaleniem to nawet dobra rada jeszcze ją rozważe.
pozdrawiam wszystkich
pozdrawiam wszystkich