Odpowietrzenie hamulców--macie dobrry sposób..??
Napisany 06 września 2008 - 12:13
Otóż od 2 dni walczę z hamulcem ręcznym...pobiłem go i zrobiłem niestety gdy za to się brałem (pierwszy raz)zamuliłem kiedy to chcąc odkręcić mechanizm tłoczka w prawym tylnym kole zacząłem rozkręcać te 4 śruby (chyba na klucz 11) które trzymają płyn i tłoczek poluzowałem je i pociekł troszkę płyn hamulcowy...zaraz z powrotem to zkręciłem..wziąłem się za robotę dalej..dziś gdy wszystko poskładałem wyjeźdżam z garażu a tu pedał hamulca hamuje ale wpada w podłogę stopniowo...rozumiem że zapowietrzył się układ...macie jakiś w miarę prosty sposób na odpowietrzenie go..??Pozdr
Napisany 06 września 2008 - 18:13
1. odkręcić przy wszystkich kołach odpowietrzniki i zalać w zbiorniczek płyn (bywa tak że sam sie układ odpowietrzy) trzeba tylko pilnować stanu płynu w zbiorniczku i pod warunkiem że przewody i odpowietrzniki są drożne.
2. Na dwie osoby. Jena podpompuje pedałem hamulca i trzyma a druga odkręca odpowietrznik gdy ta pierwsza ciśnie w pedał zaczynajac od koła które jest najdalej pompy hamulcowej ( z reguły prawe tylne jest pierwsze, kolejne lewe tył, i tak później prawy przód i lewy) Węzyk do tego niezbędny bo widać czy idzie powietrze.
Pozdr.
Napisany 06 września 2008 - 19:50
1. odkręcić przy wszystkich kołach odpowietrzniki i zalać w zbiorniczek płyn (bywa tak że sam sie układ odpowietrzy) trzeba tylko pilnować stanu płynu w zbiorniczku i pod warunkiem że przewody i odpowietrzniki są drożne.
Powiedzmy że trzeba byc pewnym co jest drożne
Drugi bardziej lubiany i łatwiejszy chyba (znaczy się bardziej pewny)
Napisany 04 października 2008 - 07:14
Mam sprawę - silnik ma być włączony czy nie ?, pewnie wyłączony.
Tylko się nie śmiać.

Dziś z rana po kilku hamowaniach zapowietrzył się chyba układ hamulcowy, pedał twardy, hamuje ale mało skutrecznie. ABS mi się nie świeci.
Napisany 04 października 2008 - 08:34
Mam sprawę - silnik ma być włączony czy nie ?, pewnie wyłączony.
Tylko się nie śmiać.![]()
no oczywiście że silnik wyłączony
Napisany 04 października 2008 - 09:56
Jeśli zapowietrzył się układ, to pedał jest miękki i wpada w podłogę. Wg. mnie, nie zapowietrzył Ci się, szukaj problemu gdzie indziej.pedał twardy, hamuje ale mało skutrecznie. ABS mi się nie świeci.
Napisany 04 października 2008 - 10:39
pedał twardy, hamuje ale mało skutrecznie. ABS mi się nie świeci.
Na mój gust to poszło serwo.
Napisany 04 października 2008 - 18:31
Jak próbowałem odpowietrzać to upierd....em przy tylnym kole ten odpowietrzać ( przy jednym poszło lekko ale przy drugim pewnie przerdzewiało na amen)
Może to serwo jak piszecie, dzieki.
Dobrze,że teraz się zepsuło , akurat mam zarezerwowany termin ( chyba łożysko z tyłu bo mi przyciera przy skręcaniu albo podpora wału, amory z przodu, elektryczna szyba )

Napisany 22 maja 2012 - 17:37

jak spuścić stary płyn?? I jak cały układ odpowietrzyć włącznie ze sprzęgłem
Napisany 22 maja 2012 - 21:03
Wlewając nowy. Najlepiej podłączyć pod maszynę, wtedy masz wymieniony cały płyn w układzie + odpowietrzenie. Do zbiorniczka podłącza część tłoczącą nowy płyn, a do każdego z kolei odpowietrznika przewód, którym stary płyn jest zlewany do zbiorniczka.jak spuścić stary płyn
Napisany 22 maja 2012 - 21:13
bedzie widoczna roznica w kolorze