Sterowanie przekaźnika wentylatora intercoolera w Y25td
Napisany 02 września 2008 - 20:02
Czy wie ktoś może jak lub czym jets sterowany przekażnik wentylatora intercoolera w Y25td??????? czy z kompa czy jest jakiś czujnik odpowiedzialny za to ????
a jeśli jest to gdzie i przy jakiej temperaturze powinien zalanczać????
Ma ktoś moze TISA ?????
Napisany 03 września 2008 - 19:05
Napisany 03 września 2008 - 19:29

Napisany 03 września 2008 - 19:37
Napisany 03 września 2008 - 19:47
Napisany 03 września 2008 - 23:51
Jeśli z ECT to sygnał na przekażnik dawałby komp.
Napisany 12 stycznia 2009 - 22:30
Ciekaw też jestem w jakich warunkach powinien zacząć działać? :hmm: (po nagłym wciśnieciu pedału przyspieszania w upalny dzień w górach?).
Widocznie tak. U mnie cooler też był zastany.
Ostatnio zmieniałem , i ten co dostałem na zmianę,też się kręcić nie chciał po podłączeniu.
Mnie to się właśnie zdaje ze to powinno zależeć od temp.zewnętrznej.
Jak jest na dworze 0 czy poniżej, to przecież wystarczy samo oddawanie ciepła. Nawiew nie jest potrzebny.
Poza tym jak jest 150km/h na osi to tam jest taki wicher ,że każdy wiatrak wymieńka...
Myślę ,że to jest tak jak z inteligentnym chłodzeniem procesorów w kompach. Załącza się w potrzebie,a jak jest dobry radiator, to często bez wiatraka wszystko śmiga.
Napisany 13 stycznia 2009 - 08:21

Napisany 13 stycznia 2009 - 23:42
tez mi nie chodzil went od IC, rozebralem, nawet reka nie dalo sie go ruszyc, oddalem do magika rozebral, powymienial, zlozyl i na koniec go pomalowal i zabezpieczyl przed woda, zalozylem, wymienilem bezpiecznik i nie wiem jak u innych ale u mnie ten wentylator chodzi non stop..
pozdr
maryan
`97 2,5 TD
kle, kle, kle
Napisany 15 stycznia 2009 - 19:21
Napisany 15 stycznia 2009 - 23:17
Który bezpiecznik wymieniłeś?
Mozesz cyknać fotkę i wskazać który to był bezpiecznik?

tylko tak jak pisalem wyzej, sama wymiana bezpiecznika nic nei dala, przepalal sie od razu. Trzeba bylo dac do regeneracji went od IC
maryan
`97 2,5 TD
kle, kle, kle
Napisany 16 stycznia 2009 - 09:22
U mnie bezpiecznik też był uwalony, wiatrak zastany - rozebrałem, wyczyściłem intercooler, nasmarowałem wiatrak - po podłączeniu do prostownika śmigał jak szalony - poskładałem, założyłem bezpiecznik - już nie pali - ale wiatrak też stoi..
I tak powinno chyba być - przecież jak by wiatrak miał chodzić non stop to by się nie zastał nie?
Napisany 16 stycznia 2009 - 12:52
I tak powinno chyba być - przecież jak by wiatrak miał chodzić non stop to by się nie zastał nie?
No na chłopski rozum to tak. Widać u nas w naszych warunkach klimatycznych tak jest.Upałów jakiś strasznych nie ma. Może miesiąc w roku łącznie. Jak się śmiga dynamicznie po mieście w 35st. upale to pewnie sie włacza bo wtedy predkosci sa nie duże.
Ale jak jedziesz w trasie pow 100km/h to wątpię by ten wiatrak nadawał większy pęd powietrzu niż , niż tan jaki wynika z prędkości jazdy...
Trzeba by porównać z jakąś furą eksploatowaną np.w Hiszpanii ,albo Włoszech??
Hmm...mi ten bezpiecznik koleś na Korsyce sprawdzał jak mi alternator wysiadł... Jesteś pewien ze to od IC..?[IMG]
tylko tak jak pisalem wyzej, sama wymiana bezpiecznika nic nei dala, przepalal sie od razu. Trzeba bylo dac do regeneracji went od IC
Ja tam nie wiem... Jakiś schemat by sie zdał...
Napisany 17 stycznia 2009 - 09:40
U mnie po wyczyszczeniu i uruchomieniu silnika wentylatora bezpiecznik nie palił się jakieś trzy miechy, na chwilę obecną bezpiecznik spalony wentylator stoi. Ale jest na to sposób, tunel gumowy kierujący powietrze z wlotu zderzaka na IC ma w dolnej części otwieraną klapkę, można więc profilaktycznie np. raz w miesiącu wsadzić tam palucha i silniczek rozruszać.
Napisany 18 stycznia 2009 - 10:47
mi ten bezpiecznik koleś na Korsyce sprawdzał jak mi alternator wysiadł... Jesteś pewien ze to od IC..?
sprawdzone organoleptycznie.. jak go nie bylo ( a dlaczego to dluga histria ) to po naprawie IC nie chodzil... poza tym ten zielony przekaznik jest od IC, a ten bezpiecznik zabezpiecza to gniazdo w ktorym siedzi ten zielony przekaznik...
maryan
`97 2,5 TD
kle, kle, kle