Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

zbiornik LPG

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 26 sierpnia 2008 - 13:30

Mam butle LPG w miejscu na koło zapasowe (kombi), wożę więc to koło zapasowe w bagażniku i gul mi lata - kółko do najmniejszych nie należy i zabiera sporo miejsca. Naszła mnie jednak myśl!

Zbiornik na benzynę ma 75l pojemności. Sporo. A gdyby tak wyjąć oryginalny zbiornik i na jego miejsce wstawić jakiś mały np 30-40l , a nawet mniejszy od jakiejś corsy czy czegoś tam, a w wolne miejsce wstawić butlę z gazem? Zniknąłby wtedy problem z walającym się po bagażniku zapasowym kole. A jak ma się LPG to wiadomo że jeździ się na gazie, a benzyna jest w sumie potrzebna na rozruch i ew. jako rezerwa gdyby nagle gaz się skonczył.

Jak myślicie dałoby to radę w praktyce? No wiem że fizycznie byłoby to możliwe, ale czy zdałoby to egzamin?

Proszę kolegów o opinie.

Pozdrawiam.

#2 OFFLINE   Szynka

Szynka

AutoDetailing

• 1 493 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 26 sierpnia 2008 - 14:19

Mam butle LPG w miejscu na koło zapasowe (kombi), wożę więc to koło zapasowe w bagażniku i gul mi lata - kółko do najmniejszych nie należy i zabiera sporo miejsca

Wywal koło, kup pianke i jezdzij :p

A gdyby tak wyjąć oryginalny zbiornik i na jego miejsce wstawić jakiś mały np 30-40l , a nawet mniejszy od jakiejś corsy czy czegoś tam, a w wolne miejsce wstawić butlę z gazem?

Szalonyy :shock:

#3 OFFLINE   Adrian0000

Adrian0000
  • 138 postów

Napisany 26 sierpnia 2008 - 15:21

Czemu szalony przeciez sa zbiorniki gazu do montazu pod autem.Sam mialem cos takiego zrobic w moim sedanie i prawdopodobnie jak dobrze pojdzie to tak bede mial.

#4 OFFLINE   lolo1976

lolo1976

:-)

• 76 postów

Napisany 27 sierpnia 2008 - 22:59

To i ja się dołączę do pytania i prośby o poradę , bardzo by mnie interesowało pozbycie się butli z bagażnika w inne mniej widoczne miejsce w aucie.

[SIGPIC][/SIGPIC]

Dodany obrazek

SYGNATURA NIE ZGODNA Z REGULAMINEM (edt by chomiczek)

#5 OFFLINE   marekzary

marekzary

jestem

• 86 postów

Napisany 28 sierpnia 2008 - 00:36

Panowie, koło zapasowe w spay'u to chyba najtańsze wyście, ingerencja w zbiornik + przeróbki mocowań + ..... po co to wszystko. Po 2 jeśli zdecydowaliście się na gaz to trzeba ponieść tego konsekwencje :-)

#6 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 28 sierpnia 2008 - 09:03

To i ja się dołączę do pytania i prośby o poradę , bardzo by mnie interesowało pozbycie się butli z bagażnika w inne mniej widoczne miejsce w aucie.

Lolo z tego co widze po miniaturce zdjecia masz sedana. Nic nie wymyslisz poza butla stojaca w kolo zapasowe co moim zdanem jest troche niebezpieczne.
Pozatym i tak ci zapas zostanie

#7 OFFLINE   gwozdek

gwozdek
  • 1 postów

Napisany 20 września 2008 - 20:48

Panowie, koło zapasowe w spay'u to chyba najtańsze wyście, ingerencja w zbiornik + przeróbki mocowań + ..... po co to wszystko. Po 2 jeśli zdecydowaliście się na gaz to trzeba ponieść tego konsekwencje :-)

Panowie, z wykonywanej profesji od 15 lat jestem kondoniarzem czyli prowadzę serwis ogumienia i powiem z ręką na sercu, że pojemnik ze sprayem do naprawy kół możecie sobie włożyć w d..., jeśli się tylko zmieści. Nie zdają w ogóle egzaminu, nie uszczelniają uszkodzeń bocznych ani po wyjętych intruzach z opon, a co gorsza, uniemożliwiają praktycznie dokonanie profesjonalnej naprawy bez żmudnego płukania opony, za które musi dodatkowo zapłacić klient. Ja w mojej B caravan (zbiornik w miejscu zapasu) na koło zapasowe założyłem najmniejszą możliwą oponę (185/55-15) i te trochę miejsca zawsze można zyskać.
Zło i dobro zawsze wraca

#8 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów
  • Auto: Omega A

Napisany 25 września 2008 - 21:17

ale panowie, dojazdowka z jakiejs merivy i po sprawie zawsze to naprawde o wiele wiele mniejsze kolko

#9 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Auto: Nie mam Omegi

Napisany 25 września 2008 - 21:33

ale panowie, dojazdowka z jakiejs merivy i po sprawie zawsze to naprawde o wiele wiele mniejsze kolko

W kombi tak, ale w sedanie dla bezpieczenstwa zostaje tylko walcowa butla.

#10 OFFLINE   lolo1976

lolo1976

:-)

• 76 postów

Napisany 25 września 2008 - 22:16

W kombi tak, ale w sedanie dla bezpieczenstwa zostaje tylko walcowa butla.

Właśnie to mnie zastanawiało, czemu mam walec a nie torusa zamiast koła. Teraz wszystko jasne.
No to chyba sobie odpuszczę. Na wiosnę zmiana auta, to wtedy się pomyśli o jakimś rozwiązaniu sensownym do nowego . :driver:

[SIGPIC][/SIGPIC]

Dodany obrazek

SYGNATURA NIE ZGODNA Z REGULAMINEM (edt by chomiczek)