Szkła/okulary do jazdy nocnej.
Napisany 24 sierpnia 2008 - 20:40
Ewentualnie jeżeli ktoś handluje takowymi, to czekam na oferty.
Napisany 24 sierpnia 2008 - 20:44
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Napisany 24 sierpnia 2008 - 21:03
Wiem. Dlatego pytam.Są takie
Byłem. Mam dwa rodzaje do wyboru. Antyrefleksy lub blueblockery. Antyrefleksy ok. 100 zł za komplet. Blueblockery ok. 100 zł za szkło.zasięgnij języka w salonie optycznym tam posłużą fachową poradą.
Samo szkło, czy z filtrami?ja mam takie z żółtym szkłem
Napisany 24 sierpnia 2008 - 21:16
Rozjaśniają trochę i w sumie nie męczą się oczy podczas jazdy nocą.
Trzeba się tylko przyzwyczaić do żółtawego odcienia.. ot i wsio.
Aha, prawdziwe blueblockery mają niebieskie szkła ....a nie żółte. Pozdrawiam.
Napisany 24 sierpnia 2008 - 21:20
Aż sobie pogooglam :shock:Aha, prawdziwe blueblockery mają niebieskie szkła ....a nie żółte.
Napisany 24 sierpnia 2008 - 21:25
Blue blocker ma tą wadę, że nie eliminuje oślepiania przez auta nadjeżdżające z naprzeciwka. Więc lepszym rozwiązaniem dla mnie będą antyrefleksy. Bo właśnie z oslepianiem mam największy problem.
Napisany 24 sierpnia 2008 - 21:33
Bo właśnie z oslepianiem mam największy problem.
Napisany 24 sierpnia 2008 - 21:40
To mam wyeliminowane, tak samo jak i choroby oczu.Lordzie, a jak u Ciebie wygląda szyba przedznia? Bo jeśli jest porysowana, to nie pomogą żadne okulary.....
Njgorsze są rysko spowodowane piórami wycieraczek.....
Napisany 24 sierpnia 2008 - 23:31
lepszym rozwiązaniem dla mnie będą antyrefleksy.
Mam antyrefleksy w normalnych szkłach optycznych (nie wiem czy to jest to samo co w tych okularach o których mówisz) i już nigdy więcej tego nie chcę

Napisany 25 sierpnia 2008 - 05:56
Mam antyrefleksy w normalnych szkłach optycznych (nie wiem czy to jest to samo co w tych okularach o których mówisz) i już nigdy więcej tego nie chcę
! Delikatnie dotkniesz szkła i już ślad, mażą się tak, że tragedia. A zetrzeć to też nie jest łatwo. Porażka. Większość osób z którymi rozmawiałem która miała szkła optyczne z powłoką antyrefkeksyjną już do nich nie wróciła/wróci. Podkreślam, że mówię oszkłach korekcyjnych.
Ja mam antyrefleksy i jestem z nich BARDZO zadowolony, w dzień używam soczewek kontaktowych i chwale je sobie za komfort i wygodę, ale do jazdy nocą wyciągam i zakładam zwykłe okulary (korekcyjne) z powłoką antyrefleksyjną. Efekt jest bardzo dobry, tak dobry że już praktycznie nie umiem jeździć nocą bez tych okularów... A co do rysek na szybie, właśnie antyrefleksy eliminują wszelkie fałszywe odbicia światła, jak ktoś będzie miał z naprzeciwka kiłowo ustawione światła to i tak cię oślepi, na to nie ma mocnych, antyrefleksy eliminują "poświatę" wokół lamp aut z naprzeciwka...
A co do brudzenia się szkieł... nie zauważyłem większych problemów niż ze zwykłymi, po prosty nie łapie się paluchami za szkło, a jakby co papierowy ręczniczek i wyczyszczone...
Napisany 25 sierpnia 2008 - 07:26
Napisany 25 sierpnia 2008 - 17:11
Ja chcę szkła "zerówki". I będą używane tylko do jazdy autem w nocy. Czyli de facto sporadycznie. Więc dla mnie taki szczegół jak brudzenie jest pomijalny.
Kupuj bez zastanawiania się, naprawdę jeździ się dużo lepiej, a zobaczysz że będziesz je stosował częściej niż tylko w nocy (szarówka, deszcz, ogólnie zawsze gdy robi się trochę ciemniej) a i w słoneczny dzień jak zapomnisz przeciwsłonecznych też się przydają. Ogólnie przeciwsłoneczne polecam odpowiednio spolaryzowane, też dużo przyjemniej się jedzie...
A jeszcze ci powiem że jak długo siedzisz przed kompem to też polecam, oczy się tak nie męczą...
Napisany 25 sierpnia 2008 - 19:38
I to chyba będzie ostateczny argument za. W pracy 10 godzin i jeszcze w domu ze 2-3.A jeszcze ci powiem że jak długo siedzisz przed kompem to też polecam, oczy się tak nie męczą...
Dzieki wszystkim za porady

Napisany 26 sierpnia 2008 - 22:54
Ogólnie przeciwsłoneczne polecam odpowiednio spolaryzowane, też dużo przyjemniej się jedzie...
sorka że się wtrące letko nie w temacie :razz: ale w pełni się zgadzam z MarcoFox gdyż od około 3 lat używam okularów przeciwsłonecznych z polaryzacją i filtrami UV400 a spędzając dziennie przynajmniej 10h za "kółkiem" moge potwierdzić że oczy się nie męczą, a nawet skłonny bym był stwierdzenie że odpoczywają :mrgreen:
Napisany 27 sierpnia 2008 - 07:23

Na początek pójdą antyrefleksy. A te przeciwsłoneczne które mam, do końca sezonu powinny się nie rozpaść. A potem też będzie wymiana.
Dzięki za rady

Napisany 27 sierpnia 2008 - 07:42
jak chcesz mogę ci polecić optyka w Rz-wie
Napisany 27 sierpnia 2008 - 07:51
W okolicach weekendu powinienem być w Rz. Dawajjak chcesz mogę ci polecić optyka w Rz-wie

Napisany 27 sierpnia 2008 - 15:31
Jak się nic nie pozmienia, to w piątek ruszam na zakupy
Na początek pójdą antyrefleksy. A te przeciwsłoneczne które mam, do końca sezonu powinny się nie rozpaść. A potem też będzie wymiana.
Dzięki za rady
To nie kupuj kolejnych okularów, tylko dokup sobie nakładki na okulary... i bedziesz miał dwa w jednym...