Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Kopci z wydechu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Baca

Baca
  • 41 postów

Napisany 25 czerwca 2006 - 22:28

Mam pytanko.
A mianowicie zauważyłem, że gdy odpalam auto z zimnym silnikiem to z wydechu wydowbywa się spora ilość dymu. Po przegazowaniu dymienie ustaje, lecz minimalnie jeszcze kopci do momentu jak się rozgrzeje.
Dodam, że gdy auto zagaszę na benzynie z przegazówką takiego dymu nie ma później przy odpaleniu.
Mam obawy co może być przyczyną. Silnik jest suchy nigdze wycieków oleju nie widać, czyżby uszczelka pod głowicą.
Dodam jeszcze, że jestem przed wymianą oleju więc nie chciałbym robić jej na darmo.

Opel Omega Caravan 2.0 16V '96
Nagłośnienie:
Wzmak - JBL DECADE DA3504
Bass - HERTZ DS 250
Scena - Tonsil
Żródło dzwięku - PIONEER DEH-6000UB
...i to wystarcza ;)

#2 OFFLINE   Bc30se

Bc30se

Zbanowany

• 1 075 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 czerwca 2006 - 22:41

takie pytania są trudne... jaki kolor jest tego kopcenia? jeśli pada uszczelka to płyn dostaje się do cylindrów i w zasadzie z wydechu leci para o słodkawym zapachu, dym jest biały - będzie kopcić niezlaeżnie od tego czy silnik jest gorący czy zimny, lecz będzie się nasilać wraz ze wzrostem ciśnienia w układzie

czarny dym... to za dużo paliwa w mieszance, złe dawkowanie - patrz komponenty odpowiedzialne za skład mieszanki, sondy, przepływomierze, pompa wtórnego obiegu powietrza, a takżę zabite katalizatory o inne, może też być czarno jak dodamy mocno gazu nawet na rozgrzanym sinliku...

dym niebieskawy - podbieranie oleju...... pierścienie, gumki na zaworach... pierścienie - niebieski dym cały czas, gumki - niebieski dym na rozruchu...

przykapcanie czarnym dymem jak w dizlu, padnięte końcówki wtryskiwaczy lub padnięte uszczelki trzonką zaworów.... zarówno dla benzyny...

#3 OFFLINE   Baca

Baca
  • 41 postów

Napisany 28 czerwca 2006 - 23:17

Dymek jest koloru jasnego (może i nawet białawy).
Ale cóż. Postanowiłem zalać nowym olejem, uzupełnię płyn w chłodnicy i nie zostaje mi nic innego jak kontrolować poziomy.
Sonde miałem wymienioną na nówkę, być może katalizator jest już zajechany, tylko nie wiem jak to sprawdzić.
Opel Omega Caravan 2.0 16V '96
Nagłośnienie:
Wzmak - JBL DECADE DA3504
Bass - HERTZ DS 250
Scena - Tonsil
Żródło dzwięku - PIONEER DEH-6000UB
...i to wystarcza ;)

#4 OFFLINE   Piterek

Piterek

ASB killer

• 3 826 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 czerwca 2006 - 23:50

Dymek jest koloru jasnego (może i nawet białawy).
Ale cóż. Postanowiłem zalać nowym olejem, uzupełnię płyn w chłodnicy i nie zostaje mi nic innego jak kontrolować poziomy.
Sonde miałem wymienioną na nówkę, być może katalizator jest już zajechany, tylko nie wiem jak to sprawdzić.

jeszcze kolego swiece wymien i moze przewody

"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill

#5 OFFLINE   Bc30se

Bc30se

Zbanowany

• 1 075 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 29 czerwca 2006 - 07:29

u mnie też jak wyciągam rano samochód z garażu i odpalam na zimnym to sadzi białym dymem i wyrzuca wilgoć... tak to jest...

#6 OFFLINE   DOMI

DOMI
  • 5 postów

Napisany 23 czerwca 2009 - 10:34

Pytanko. Dym Białawy lekko szary płyn chłodniczy totalnie bez zmian, nowy przepływomierz, sonda.Bez LPG. Może jesteście w stanie mnie nakierować gdzie może być przypuszczalnie problem czy muszę odwiedzić olejopijcę ( mechanika ) który wysuszy mi silnik i portfel bo będzie chciał zrobić generalny.
Proszę o sugestie.
Pozdro dla wszystkich

#7 OFFLINE   przemek985

przemek985
  • 1 124 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 23 czerwca 2009 - 12:27

Pytanko. Dym Białawy lekko szary płyn chłodniczy totalnie bez zmian, nowy przepływomierz, sonda.Bez LPG. Może jesteście w stanie mnie nakierować gdzie może być przypuszczalnie problem czy muszę odwiedzić olejopijcę ( mechanika ) który wysuszy mi silnik i portfel bo będzie chciał zrobić generalny.
Proszę o sugestie.
Pozdro dla wszystkich

Jak nie ubywa chlodniczego bialawy dym to normalne, wilgoc.

#8 OFFLINE   DOMI

DOMI
  • 5 postów

Napisany 23 czerwca 2009 - 14:10

Dzięki za info. mam nadzieję iż to tylko to.