Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Kontrola trakcji jak wylaczyc?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Adrian0000

Adrian0000
  • 138 postów

Napisany 21 sierpnia 2008 - 19:49

Witam posiadam kontrole trakcji ale nie mam rzadnego wylacznika.Czy jest mozliwosc podlaczenia przelacznika?

#2 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 21 sierpnia 2008 - 20:15

Witam posiadam kontrole trakcji ale nie mam rzadnego wylacznika.Czy jest mozliwosc podlaczenia przelacznika?

Z tego co wiem to w kazdej omie jest wylacznik trakcji. Nie wiem jaki masz rocznik bo nie ma w profilu, ale w starszych modelach byl wylacznik obok radia ( po lewej) ( w niektorych wersjach jest tam taka dzirua lub nawi fabryczne) a w nowszych nad radiem tam gdzie te wszystkie guziki (grzanie foteli, eco, awaryjne itd.)

#3 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 21 sierpnia 2008 - 20:23

Z tego co wiem to w kazdej omie jest wylacznik trakcji. Nie wiem jaki masz rocznik bo nie ma w profilu, ale w starszych modelach byl wylacznik obok radia ( po lewej) ( w niektorych wersjach jest tam taka dzirua lub nawi fabryczne) a w nowszych nad radiem tam gdzie te wszystkie guziki (grzanie foteli, eco, awaryjne itd.)

no wlasnie tez tak myslalem ze wszystkie V6 maja ale widzialem juz kilka bez i po wlozeniu przycisku TC nawet nic sie nei dzieje :(

#4 OFFLINE   Adrian0000

Adrian0000
  • 138 postów

Napisany 21 sierpnia 2008 - 20:50

No wlasnie mam rocznik 98.Mam nawigacje wiec przycisku tam nie ma obok grzania foteli po prawej stronie nad radiem jest zaslepione miejsce na wlacznik.Wlacznik kupilem i go zalozylem ale nic sie nie dzieje.

#5 OFFLINE   wolf

wolf
  • 972 postów

Napisany 21 sierpnia 2008 - 21:14

były wersje z Tc bez możliwości jej wyłączenia,największa kiszka jaką wymyślili twórcy tego auta...wyobraż sobie że zrobi się trochę ślisko i próbujesz wyjechać z jakiegoś dołka....albo wypychasz auto siłą albo stoisz bo tc zdławi ci silnik i po zawodach

#6 OFFLINE   Prezes84

Prezes84
  • 47 postów

Napisany 22 sierpnia 2008 - 14:56

No niestety ja mam nielepiej, moja omcia mv6 3.0 nie ma zadnego przycisku a jest zaslepka wiec pytanie czy wystarczy podmienic. pewnie nic to nie da. Gdziesz czytalem ze w razie czego mozna wyciagnac bezpiecznik ;] :bad:

#7 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 23 sierpnia 2008 - 08:32

jak wyjmiesz bezpiecznik to nie bedziesz miał abs-u moduł tc jest w module abs

#8 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 23 sierpnia 2008 - 08:34

No niestety ja mam nielepiej, moja omcia mv6 3.0 nie ma zadnego przycisku a jest zaslepka wiec pytanie czy wystarczy podmienic. pewnie nic to nie da. Gdziesz czytalem ze w razie czego mozna wyciagnac bezpiecznik ;] :bad:

powiedz mi jakie masz oznaczenie na pompie abs ?

#9 OFFLINE   Prezes84

Prezes84
  • 47 postów

Napisany 24 sierpnia 2008 - 17:46

Powiem Ci jutro bo jak narazie to auto stoi sobie w garazu hehe ;]
Ciekawi mnie to czy da sie jakos wyprowadzic taki przycisk by wylaczyc ten TC
I powiedzcie mi tak naprawde jak to dziala, ostatnio na kostce wlecialem w poslizg 2 pasy moje i dzieki umiejetnoscia jakos wyszedlem z tego bez szwanku, jednakze widzialem juz latarnie na masce...... I pytanie co by bylo gdybym wcisnal hamulec w ten czas TC zaczelo by dzialac i mnie wyprowadzac? jak latalem miedzy 1 a 2 pasem to nawet TC sie nie zaswiecilo nie zareagowalo co mnie zdziwilo....... W jaki sposob to dziala i czy to dziala tak jak powinno ?

#10 OFFLINE   wolf

wolf
  • 972 postów

Napisany 24 sierpnia 2008 - 18:41

tc nie zacznie cie wyprowadzać bo nie tak działa ten system...tc tylko zdławia silnik tak aby zlikwidować poślizg na kołach czyli jak powiedzmy ruszasz ze śliskiej nawierzchni i koła zaczynają buksować to tc zmniejsza moc na kołach tak aby złapały one optymalną przyczepność czyli jak mówi nazwa kontroluje trakcję (przyczepność) kół do nawierzchni przy jeżdzie na wprost

#11 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów
  • Auto: Omega A

Napisany 24 sierpnia 2008 - 19:54

P.S. W omedze tc jest realizowane (chyba ale na 99% tak jest ) przez abs dzialajacy w droge strone - czyli hamulce hamuja kola jesli te zaczna boksowac/buksowac
sa jeszcze rozwiazania takie ze odcina doplyw paliwa/ powietrza ale chyba jest to malo popularne
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#12 OFFLINE   Prezes84

Prezes84
  • 47 postów

Napisany 25 sierpnia 2008 - 11:35

Czyli w takim razie jezeli wpadne w poslizg to omega nie ma zadnego systemu aby mnie wyprowadzic z poslizgu?
Pytam sie z ciekawosci bo jezdizlem passatem i jak wjechalem na lod zrobilem poslizg a on kazde kolo kontrolowal i wyprowadzal z tego poslizgu.........

A teraz inna bajka w takim razie powiedzcie mi tak jest rondo, mokro piach, wjezdzam na nie gaz do dechy stawia mnie bokiem i w ten czas zaswieca sie tc nawet na puszczonym gazie i slytsze takie jakby trzymanie i puszczanie kola mija pare sekund i jade znow po luku bez poslizgu w takim razie przejde do sedna sprawy w razie poslizgu tak jak na tej pamietmnej kostce...... nic mi nie pomoze oprocz umiejetnosci wrodzonych :D ?? :) dzieki

#13 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów
  • Auto: Omega A

Napisany 25 sierpnia 2008 - 11:52

tc tak jak abs to nie sa systemy ANTYPOSLIZGOWE , jak niekotrzy mysla:
abs - to system zapobiegajacy blokowaniu kol przy hamowaniu
tc - zapobiega boksowaniu sie kol podczas gdzy silnik ciagnie (np przy ruszaniu)
a to nie jest to samo co wpasc autem w poslizg.........
Nawet fachowe czasopisma wykladaja sie na opisach systemow i podaja bledne nazwy przez co wprowadzaja kierowcow w blad. Jak sam zauwazyles da sie na luku dupke postawic w poprzek
Idea tc - to montowanie go w autach z napedem na tyl (w przypadku silnika z przodu tyl jest lekki) i aut ktore maja duzy moment obrotowy

tc jest czesto mylony z esp (systemem stabilizacji toru jazdy - tak to chyba fachowo sie nazywa)
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#14 OFFLINE   Prezes84

Prezes84
  • 47 postów

Napisany 25 sierpnia 2008 - 12:10

tc jest czesto mylony z esp (systemem stabilizacji toru jazdy - tak to chyba fachowo sie nazywa)

A to teraz wszystko rozumiem czyli ESP jest za to odpowiedzialny no tak i wszystko jasne ! Teraz pozostaje mi tylko zdjac noge z gazu na zakretach ;]

Dzieki wielkie kczech, za wyczerpujaca odpowiedz!!