Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

tylne przeciwmgielne (brak)

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   TomekSS

TomekSS
  • 167 postów

Napisany 20 sierpnia 2008 - 09:51

Witam.

Od jakiegoś czasu walczę z brakiem tylnego przeciwmgielnego ( kombi ).
Żarówki sprawne po naciśnięciu przycisku zapalają się kontrolki i pojawia napięcie na bezpieczniku a przeciwmgielnego brak.

I tu moje pytanko a właściwie spostrzeżenia.

Jechałem w weekend z przyczepą i najciekawsze jest to że w przyczepce przeciwmgielne się świeci :shock: .
Koleś z wypożyczalni przyczep przebąkną coś że w omegach jest jakiś moduł elektroniczny do sterowania oświetleniem przyczepy ( między innymi odpowiedzialny ze miganie ikonki haka na desce w momencie włączenia kierunkowskazu ).

Czy faktycznie coś takiego jest jak tak to gdzie tego szukać bo może tam tkwi przyczyna że nie ma światła a jak się podłączy przyczepkę to jest.

Dodam że mam fabryczną instalację z hakiem Oris-a.

Pozdrawiam.
Była: Omega B 2.5TD , Aktualnie: Skoda Felicja 1.3

#2 OFFLINE   GreGoriO

GreGoriO

carreteras bonitas

• 346 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 20 sierpnia 2008 - 10:55

SPRAWDZAŁEŚ miernikiem styki na kostce, i w tylnej lampie??
zamień stronami lampy tylne, tam też jest podane napięcie na przeciwmgielne, tylko ta druga lampa tylna nie ma wyprowadzonych styków na żarówkę.

#3 OFFLINE   TomekSS

TomekSS
  • 167 postów

Napisany 20 sierpnia 2008 - 11:50

SPRAWDZAŁEŚ miernikiem styki na kostce, i w tylnej lampie??
zamień stronami lampy tylne, tam też jest podane napięcie na przeciwmgielne, tylko ta druga lampa tylna nie ma wyprowadzonych styków na żarówkę.

Tak sprawdzałem. Napięcia nie ma.

W książce "sam naprawiam" na schematach elektrycznych jest zaznaczony "wyłącznik przeciwmgielnego przy gnieździe haka" - co albo gdzie to może być ?.

Pozdro.
Była: Omega B 2.5TD , Aktualnie: Skoda Felicja 1.3

#4 OFFLINE   biszek

biszek
  • 325 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 21 sierpnia 2008 - 07:12

o ile dobrze pamietam to jak ktos nie ma haka , to na gniazdku do podlaczenia haka/ za lewarkiem obok kola zapasowego wcisniete/ sa zmostkowane dwa przewody , wlasnie od przeciwmgielnych . Montujac hak usuwa sie zaslepke /wtyczke z tym mostkiem, efekt jest taki ze bez przyczepy swieca sie normalnie przeciwmgielne w samochodzie , a po podlaczeniu przyczepy w samochodzie sie przeciwmieglne nie swieca , swieca tylko w przyczepie. ten caly wylacznik to chyba ten mostek , ale nie wiem na elektryce sie nie znam

#5 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 21 sierpnia 2008 - 18:55

przerabiałem problem z przeciwmgielnymi...
czekaj, bo zastanawiam się co to było.. :/

albo był jakiś problem z instalacją elektryczną przy haku.. albo problemem był przetarty przewód.. bodajże na górze klapy..
miałem identycznie, że świeciło mi się na desce, a z tyłu światła nie było..
tak myślę i chyba było to jednak z przewodami przy wtyczce.. któreś były zwarte i był problem..

BTW nie wiem czy wiesz, ale jak z drugiej strony założysz wkład do lampy z miejscem na dwuwłókową żarówkę to będą Ci świeciły dwie strony (ja tak mam)
:D

#6 OFFLINE   GreGoriO

GreGoriO

carreteras bonitas

• 346 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 21 sierpnia 2008 - 18:58

...BTW nie wiem czy wiesz, ale jak z drugiej strony założysz wkład do lampy z miejscem na dwuwłókową żarówkę to będą Ci świeciły dwie strony (ja tak mam)
:D

sie obudziłeś :drink: zobacz mój post wyżej... :tere-fere:

#7 OFFLINE   Ogniowy

Ogniowy

Emerytura....a czemu nie.

• 137 postów

Napisany 29 września 2011 - 23:27

o ile dobrze pamietam to jak ktos nie ma haka , to na gniazdku do podlaczenia haka/ za lewarkiem obok kola zapasowego wcisniete/ sa zmostkowane dwa przewody , wlasnie od przeciwmgielnych . Montujac hak usuwa sie zaslepke /wtyczke z tym mostkiem, efekt jest taki ze bez przyczepy swieca sie normalnie przeciwmgielne w samochodzie , a po podlaczeniu przyczepy w samochodzie sie przeciwmieglne nie swieca , swieca tylko w przyczepie. ten caly wylacznik to chyba ten mostek , ale nie wiem na elektryce sie nie znam

Dziś zastanowiło mnie , czemu w sedanie u mnie nie palą się przeciwmgielne z tyłu.
Po poczytaniu forum odkryłem, że w mojej omedze, jak mam włożoną w gniazdo haka przejściówkę z holendra na polską o nie działa przeciwmgłowe z tyłu, jak wyjąłem, wszystko wróciło do normy. Wynika z tego, że w bfl, jest w gnieździe wyłącznik, który automatycznie rozłacza świała w klapie. Podpowiadam, bo jak koś ma problem, to może być wina tego wyłącznika. Pozdrawiam

#8 OFFLINE   aparat

aparat

Zbanowany

• 274 postów

Napisany 30 września 2011 - 07:12

rozumiem,że w gnieżdzie haka nie ma tej przejściówki z "niemieckiego na nasze"?

#9 OFFLINE   Ogniowy

Ogniowy

• 137 postów

Napisany 30 września 2011 - 08:22

rozumiem,że w gnieżdzie haka nie ma tej przejściówki z "niemieckiego na nasze"?

Wygląda to tak, że gniazdo jest do przyczepek niemieckich - inne ułożenie pinów we wtyczce, aby podłączyć polską - trzeba kupić przejściówkę - ponieważ miałem ją założoną na stałe- nie było przecimgłowego z tyłu - po jej wyjęciu, wszystko wróciło - wniosek, że jak wszystko jest OK, to może szwankuje ten mikrowyłącznik w gnieździe.

#10 OFFLINE   MVVS

MVVS
  • 7 postów

Napisany 30 września 2011 - 08:35

Wygląda to tak, że gniazdo jest do przyczepek niemieckich - inne ułożenie pinów we wtyczce, aby podłączyć polską - trzeba kupić przejściówkę - ponieważ miałem ją założoną na stałe- nie było przecimgłowego z tyłu - po jej wyjęciu, wszystko wróciło - wniosek, że jak wszystko jest OK, to może szwankuje ten mikrowyłącznik w gnieździe.

Po prostu sama przejsciowka powoduje wylaczenie przeciwmglowego w aucie i powinienes wyciagac ta przejsciowke jak jezdzisz bez przyczepy.

#11 OFFLINE   Ogniowy

Ogniowy

• 137 postów

Napisany 30 września 2011 - 13:25

Po prostu sama przejsciowka powoduje wylaczenie przeciwmglowego w aucie i powinienes wyciagac ta przejsciowke jak jezdzisz bez przyczepy.

Dokładnie to miałem na myśli....dzięki...

#12 OFFLINE   C25XE

C25XE

nigdy nie ma na nic czasu

• 155 postów

Napisany 30 września 2011 - 17:04

przerabiałem to u siebie koledzy pisali wcześniej o tej przejściówce ja miałem to doprowadzone do haka i po prostu jeden przewód od mgielnych sie wysunął ...rozebrałeś gniazdo ??

#13 OFFLINE   Ogniowy

Ogniowy

• 137 postów

Napisany 30 września 2011 - 18:36

przerabiałem to u siebie koledzy pisali wcześniej o tej przejściówce ja miałem to doprowadzone do haka i po prostu jeden przewód od mgielnych sie wysunął ...rozebrałeś gniazdo ??

Znaczy ja nie rozbierałem gniazda, wyjąłem tylko przejściówkę..., ale sugeruję, że może wina leży w uszkodzeniu tudzież zablokowaniu mikrowyłącznika w gnieździe.

#14 OFFLINE   C25XE

C25XE

nigdy nie ma na nic czasu

• 155 postów

Napisany 30 września 2011 - 18:42

wiesz co nie wiem czy u mnie ta jest że to sie rozłącza jak założę przejściówkę wiem że nie maiłem w ogóle też szukałem i znalazłem w gnieździe haka teraz mam w aucie i w przyczepce jak podepnę przejściówkę to tez w samochodzie sie pala.