tylne przeciwmgielne (brak)
Napisany 20 sierpnia 2008 - 09:51
Od jakiegoś czasu walczę z brakiem tylnego przeciwmgielnego ( kombi ).
Żarówki sprawne po naciśnięciu przycisku zapalają się kontrolki i pojawia napięcie na bezpieczniku a przeciwmgielnego brak.
I tu moje pytanko a właściwie spostrzeżenia.
Jechałem w weekend z przyczepą i najciekawsze jest to że w przyczepce przeciwmgielne się świeci :shock: .
Koleś z wypożyczalni przyczep przebąkną coś że w omegach jest jakiś moduł elektroniczny do sterowania oświetleniem przyczepy ( między innymi odpowiedzialny ze miganie ikonki haka na desce w momencie włączenia kierunkowskazu ).
Czy faktycznie coś takiego jest jak tak to gdzie tego szukać bo może tam tkwi przyczyna że nie ma światła a jak się podłączy przyczepkę to jest.
Dodam że mam fabryczną instalację z hakiem Oris-a.
Pozdrawiam.
Napisany 20 sierpnia 2008 - 10:55
zamień stronami lampy tylne, tam też jest podane napięcie na przeciwmgielne, tylko ta druga lampa tylna nie ma wyprowadzonych styków na żarówkę.
Napisany 20 sierpnia 2008 - 11:50
SPRAWDZAŁEŚ miernikiem styki na kostce, i w tylnej lampie??
zamień stronami lampy tylne, tam też jest podane napięcie na przeciwmgielne, tylko ta druga lampa tylna nie ma wyprowadzonych styków na żarówkę.
Tak sprawdzałem. Napięcia nie ma.
W książce "sam naprawiam" na schematach elektrycznych jest zaznaczony "wyłącznik przeciwmgielnego przy gnieździe haka" - co albo gdzie to może być ?.
Pozdro.
Napisany 21 sierpnia 2008 - 07:12
Napisany 21 sierpnia 2008 - 18:55
czekaj, bo zastanawiam się co to było..

albo był jakiś problem z instalacją elektryczną przy haku.. albo problemem był przetarty przewód.. bodajże na górze klapy..
miałem identycznie, że świeciło mi się na desce, a z tyłu światła nie było..
tak myślę i chyba było to jednak z przewodami przy wtyczce.. któreś były zwarte i był problem..
BTW nie wiem czy wiesz, ale jak z drugiej strony założysz wkład do lampy z miejscem na dwuwłókową żarówkę to będą Ci świeciły dwie strony (ja tak mam)

Napisany 21 sierpnia 2008 - 18:58
sie obudziłeś :drink: zobacz mój post wyżej... :tere-fere:...BTW nie wiem czy wiesz, ale jak z drugiej strony założysz wkład do lampy z miejscem na dwuwłókową żarówkę to będą Ci świeciły dwie strony (ja tak mam)
Napisany 29 września 2011 - 23:27
Dziś zastanowiło mnie , czemu w sedanie u mnie nie palą się przeciwmgielne z tyłu.o ile dobrze pamietam to jak ktos nie ma haka , to na gniazdku do podlaczenia haka/ za lewarkiem obok kola zapasowego wcisniete/ sa zmostkowane dwa przewody , wlasnie od przeciwmgielnych . Montujac hak usuwa sie zaslepke /wtyczke z tym mostkiem, efekt jest taki ze bez przyczepy swieca sie normalnie przeciwmgielne w samochodzie , a po podlaczeniu przyczepy w samochodzie sie przeciwmieglne nie swieca , swieca tylko w przyczepie. ten caly wylacznik to chyba ten mostek , ale nie wiem na elektryce sie nie znam
Po poczytaniu forum odkryłem, że w mojej omedze, jak mam włożoną w gniazdo haka przejściówkę z holendra na polską o nie działa przeciwmgłowe z tyłu, jak wyjąłem, wszystko wróciło do normy. Wynika z tego, że w bfl, jest w gnieździe wyłącznik, który automatycznie rozłacza świała w klapie. Podpowiadam, bo jak koś ma problem, to może być wina tego wyłącznika. Pozdrawiam
Napisany 30 września 2011 - 07:12
Napisany 30 września 2011 - 08:22
Wygląda to tak, że gniazdo jest do przyczepek niemieckich - inne ułożenie pinów we wtyczce, aby podłączyć polską - trzeba kupić przejściówkę - ponieważ miałem ją założoną na stałe- nie było przecimgłowego z tyłu - po jej wyjęciu, wszystko wróciło - wniosek, że jak wszystko jest OK, to może szwankuje ten mikrowyłącznik w gnieździe.rozumiem,że w gnieżdzie haka nie ma tej przejściówki z "niemieckiego na nasze"?
Napisany 30 września 2011 - 08:35
Po prostu sama przejsciowka powoduje wylaczenie przeciwmglowego w aucie i powinienes wyciagac ta przejsciowke jak jezdzisz bez przyczepy.Wygląda to tak, że gniazdo jest do przyczepek niemieckich - inne ułożenie pinów we wtyczce, aby podłączyć polską - trzeba kupić przejściówkę - ponieważ miałem ją założoną na stałe- nie było przecimgłowego z tyłu - po jej wyjęciu, wszystko wróciło - wniosek, że jak wszystko jest OK, to może szwankuje ten mikrowyłącznik w gnieździe.
Napisany 30 września 2011 - 13:25
Po prostu sama przejsciowka powoduje wylaczenie przeciwmglowego w aucie i powinienes wyciagac ta przejsciowke jak jezdzisz bez przyczepy.
Dokładnie to miałem na myśli....dzięki...
Napisany 30 września 2011 - 17:04
Napisany 30 września 2011 - 18:36
Znaczy ja nie rozbierałem gniazda, wyjąłem tylko przejściówkę..., ale sugeruję, że może wina leży w uszkodzeniu tudzież zablokowaniu mikrowyłącznika w gnieździe.przerabiałem to u siebie koledzy pisali wcześniej o tej przejściówce ja miałem to doprowadzone do haka i po prostu jeden przewód od mgielnych sie wysunął ...rozebrałeś gniazdo ??
Napisany 30 września 2011 - 18:42