Przeróbka zewnętrzna z Omegi B na Omegę C (B FL)
Napisany 03 sierpnia 2008 - 15:09
Posiadam Omegę z rocznika 1999 przed liftem i mam zamiar przerobić ją na Omegę C (B FL), chodzi mi tylko przeróbę zewnetrzną.
Co już wiem:
Przód:
- maska, wzmocnienie czołowe(okular), zderzak- WYMIANA
- lampy: podobno mocowania są identyczne, niewielka różnica w kloszu (posiadam lampy ksenonowe) - ZOSTAWIAM moje
- błotkinki: podobno są identyczne - ZOSTAWIAM moje
Tył:
- błotniki, klapa, zderzak, lampy - WYMIANA
Bok:
- listwy boczne(drzwiowe), wydaje mi się że są inne, na żywo nie widziałem - WYMIANA
- progi - ZOSTAWIAM moje
Czy te wszystkie wymienione elementy będą pasowały do reszty, będą wymagały jakiś przeróbek ?
Bardzo proszę o zweryfikowanie mojej wiedzy i porady.
Proszę nie oceniać czy warto, czy nie, czy to ma sens czy nie.
Po przetrawieniu całej wiedzy i kalkulacji kosztów, jeśli zabiorę się do przeróbki (a jestem już zdecydowany na 90%) zrobie ładnego foto-manuala.
Wstępnie koszty oszacowałem na około 3000zł - jak dla mnie OK.
A jak projekt dojdzie do skutku, to będę miał to co wszyscy by chcięli, środek omegi B i zewnątrz omega B FL :mrgreen:
Napisany 03 sierpnia 2008 - 16:36
co do listew B,ma z wgłębieniem i niklowanym paskiem,a BFl ma gładkie listwy w kolorze nadwozia.
Napisany 03 sierpnia 2008 - 19:44
Oleje silinikowe i przemysłowe,od 1l do 1000l,
Chemia samochodowa K2 ,F1,Atas, Plastmal
Żarówki,filtry
[SIGPIC][/SIGPIC]
Never make a pirate angry !
Napisany 03 sierpnia 2008 - 19:48
W montażu listew na drzwiach mogą być problemy, bo są inne zamocowania.
Co do reszty to tak jak piszesz.
Powodzenia.
Napisany 03 sierpnia 2008 - 20:04
Więc lusterka i listwy progowe też będe zmieniał, ale to na samym końcu.
Więc zaczynam się rozglądać powoli za częściami.
Oczywiście temat nadal otwarty, jestem otwarty na wszelkie rady.
Aha, a wiecie jak mają się kolory w Omedze B i BFL ? Czy w obu srebrny to ten sam kolor ?
P.s.
Jeśli ktoś z Wielkopolski lub osoba, która będzie na zlocie i mogła by dowieść, posiada elementy wymienione w pierwszym poście najlepiej w kolorze srebrnym, proszę o kontakt na PW
Napisany 04 sierpnia 2008 - 11:38
- pas przedni, muszę kupić coś takiego ? Całe toto muszę mieć czy wystarczy tylko jakaś część z tego ?

czy do tego muszę dokupić ten okular do zderzaka czy ten mój od B będzie pasował ?
I jak ma się te wzmocnienie z BFL do mojej B chłodnicy, wiatraka i innych ? Da się to ze spokojem zamontować ?
- pytanie o hokeje pod lampy, czy te od B pasują czy muszę kupić od B FL ?
- teleskopy - siłowniki do przedniej maski i tylniej klapy też musze mieć od BFL ?
Napisany 04 sierpnia 2008 - 13:20
nie pasuja - zmieniasz reflektory to i hokeje- pytanie o hokeje pod lamy, czy te od B pasują czy muszę kupić od B FL ?
sa takie same- teleskopy - siłowniki do przedniej maski i tylniej klapy też musze mieć od BFL ?
Napisany 04 sierpnia 2008 - 14:09
No właśnie chodzi o to że lampy pozostawiam swojenie pasuja - zmieniasz reflektory to i hokeje- pytanie o hokeje pod lamy, czy te od B pasują czy muszę kupić od B FL ?
Kolejna rzecz.
Jak to jest z tymi błotnikami tylnymi, bo gadałem z kolesiem i powiedział że musi je wyciąć.
Jak to mam kazać mu uciąć, w którym miejscu ?
A może da się jakoś przerobić moje błotniki żeby pasowały, bo wyglądają bardzo podobnie, różnią się tylko wycięciem pod lampę na pierwszy rzut oka
Napisany 04 sierpnia 2008 - 16:48
A jak chcesz lampy od B FL to błotniki wymieniaj całe. Nie tnij, nie spawaj i nie szpachluj, bo... to jest OPEL

Napisany 04 sierpnia 2008 - 16:58
No właśnie chodzi o to że lampy pozostawiam swoje
Jeśli lampy przednie pozostawiasz swoje,a zmieniasz zderzak przedni,to i tak musisz hokeje kupić od BFl.
I jeszcze halogeny,bo są inne,ale co do halogenów,to mam jeden komplet na zbyciu i zderzak też,ale bez otworów na spryski.
Napisany 04 sierpnia 2008 - 17:40
Napisany 04 sierpnia 2008 - 19:33
Oleje silinikowe i przemysłowe,od 1l do 1000l,
Chemia samochodowa K2 ,F1,Atas, Plastmal
Żarówki,filtry
[SIGPIC][/SIGPIC]
Never make a pirate angry !
Napisany 04 sierpnia 2008 - 19:36
No teraz to wymyśliłeśNie lepiej kupic ome Bfl anglika i sobie przerobic?????

No pewnie, bo tak to nie warto pchać sie w kosztyszczerze mówiąc to najlepiej to robić po jakimś dzwonie

Najlepiej z datą, którą można przestawić :hehe:ale zawsze można zrobić np. zdjęcia i już.
Napisany 05 sierpnia 2008 - 06:19
No i jak z tym pasem przednim co wyzej pisałem ?
Albo dać linka do forumNajlepiej z datą, którą można przestawić :hehe:ale zawsze można zrobić np. zdjęcia i już.

Napisany 06 sierpnia 2008 - 17:11
Napisany 07 sierpnia 2008 - 13:34
OK kupie całe "toto"Kup całe toto :mrgreen:

Ale ponowie moje jedno pytanie
"I jak ma się te wzmocnienie z BFL do mojej B chłodnicy, wiatraka i innych ? Da się to ze spokojem zamontować ? "
Moze na zlocie być luknoł :mrgreen: ?. Z tymi błotnikami to nie wiem, może dało by się tylko otwór na lampe powiększyć, musiał dym to zobaczyć.
Napisany 07 sierpnia 2008 - 16:21
Nie mam pojęcia"I jak ma się te wzmocnienie z BFL do mojej B chłodnicy, wiatraka i innych ? Da się to ze spokojem zamontować ? "

A jezeli chodzi o wpasowanie lamp z bfl do b to dla nas blacharzy nie ma rzeczy niemożliwych :mrgreen:
Napisany 24 sierpnia 2008 - 09:57
Mam zamiar wykonać taką przeróbkę jestem po delikatnej stłuczce
Napisany 24 sierpnia 2008 - 11:49
Pozdr.
M.