Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jak spuscic caly plyn chlodzacy z ukladu chlodzenia?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Adrian0000

Adrian0000
  • 138 postów

Napisany 03 sierpnia 2008 - 12:18

Witam nie moge do konca zlac wody z ukladu chlodzenie schodzi jakies 5 litrow a powinno byc chyba dziesiec.

#2 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 sierpnia 2008 - 12:28

nie wiem ile jest w 3,0 plynu ale pewnie spuszczasz kranikiem od chlodnicy. Zdejmij jeszcze dolny gruby waz chlodnicy tam powinno poleciec troche z bloku. Ponadto nie spuscisz plynu z nagrzewnicy, chyba ze zdejmiejsz weze i w jeden bedziesz bedziesz dmuchal a drugim wyplynie plyn. Byc moze w bloku jest jeszcze sruba do spuszczania plynu. Obecnie duzo zakaldow ma wysysarki i w 10 min wyciagnie prawie caly plyn (zaklada koncowke zamiast korka i ogien. Pozniej ta sama droga wlewa plyn.... Ale nie wazne. Ja w swojej 2,0 16v jak wymienialem plyn to wlasnie sciagnalem dolny gruby waz (jak w wiekszosci innych marek) i splynelo mi jeszcze ze 2 litry a ze wymienialem pompe wody razem z rozrzadem to praktycznie wszytko z bloku splynelo zostalo tylko w nagrzewnicy
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#3 OFFLINE   Śmigiel

Śmigiel
  • 709 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 sierpnia 2008 - 12:47

Ja ściągałem dwa węże i jeden luzem sobie leży a w drugi wężyk z kompresora i leciutko powietrze. Wszystko wychodzi razem z rdzą ;)

#4 OFFLINE   McF

McF
  • 100 postów

Napisany 08 sierpnia 2008 - 13:30

Jak wymieniałem płyn to też używałem niewielkiego kompresorka do pozbycia sie jak najwiekszej ilości starego płynu.
Zanim jednak to zrobiłem przepłukałem cały układ wodą z węża pod niedużym ciśnieniem -chłodnicę, silnik, nagrzewnica -podkręcałem kilka przewodów w róznych miejscach i płukanko.
Ile syfu zleciało to szok.
Nie wiem czy to dobre ale układ miałem czysty. Nic się nie uszkodziło.

#5 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 08 sierpnia 2008 - 13:37

Jak wymieniałem płyn to też używałem niewielkiego kompresorka do pozbycia sie jak najwiekszej ilości starego płynu.
Zanim jednak to zrobiłem przepłukałem cały układ wodą z węża pod niedużym ciśnieniem -chłodnicę, silnik, nagrzewnica -podkręcałem kilka przewodów w róznych miejscach i płukanko.
Ile syfu zleciało to szok.
Nie wiem czy to dobre ale układ miałem czysty. Nic się nie uszkodziło.

i tak jest najlepiej, kompresorem wydmuchac caly plyn, przeplukac woda porzadnie, znow wydmuchac i potem zalac swiezym plynem.

#6 OFFLINE   Tomek23

Tomek23
  • 381 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 24 października 2011 - 18:56

Mi dziś zleciało z omegi 6 litrów reszta pewnie została w nagrzewnicy, nalałem świerzego i koniec. Swoją drogą ile wchodzi jeśli wszystko zostało spuszczone?
tomek14829

#7 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 października 2011 - 19:08

Swoją drogą ile wchodzi jeśli wszystko zostało spuszczone?

wg. instrukcji do 2.0 16V płynu wchodzi do pustego układu 8.8 l

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p