Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zdenerwowany po raz 2 - cięknący szyberdach z lewej strony

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
41 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   lefuu

lefuu

Zadawanie dziwnych pytań

• 200 postów

Napisany 22 lipca 2008 - 22:22

Panowie to mój kolejny post na waszym (naszym) forum. Mianowicie już poprostu dostaje szaleństwa, najpierw coś tłucze w przodzie, potem gaz szaleje teraz problem - który jak myślałem dzieki poradom z forum rozwiązałem - niestety nie.

Problem polega na tym że omega dzisiaj stała godz - może 2 na deszczu. Przed 5 min zajechałem do garażu patrze na podsufitke - tzn. tą zasuwaną pod szyberdach - z lewej strony zamoknięta i to dość dobrze - odrazu nerwy we mnie wezbrały ponieważ 2 miesięce temu miałem to samo - wg porad na forum wyczyściłem rynienki i wydawało mi się że jest ok. Przed chwilą niestety się zdziwiłem. Prosze poradźcie coś co można zrobić - czyżby dalej rynienki sie zatkały - sądze że nie rzadko używam szyber - dachu. Co można na to poradzić boje sie że jak bede w pracy i przez 8 godz będzie padało dobrze to zastane jezioro w omci. :( Mam już dość poratujcie bo poprostu sprzedam ten samochód a nie chce tego :(

#2 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 22 lipca 2008 - 22:43

Ja bym sprobowal jeszcze raz przeczyscic te kanaly odprowadzajace wode z szyberdachu ( czyli jak opisales rynienki) . Moze jakis odplyw jest jednak przytkany.

Sproboj stanac np,. w suchym garazu uchylic szyber do tylu i lekko z z butelki lub weza wlac troche wody do tego kanaliku. Powinna sie ta woda wylac gdzies pod auto ( po tej stronie co ten kanalik) Jak sie nie wyleje to cos jest przytkane.

Nie mam innych pomyslow, ale moze ktos jeszcze cos dopisze. Jak sie mysle to mnie sprostujcie.

#3 OFFLINE   lefuu

lefuu

Zadawanie dziwnych pytań

• 200 postów

Napisany 22 lipca 2008 - 22:45

Dzięki Lendio, spróbuje ale sądze że nie pomoże bo wtedy tak robiłem i bez problemu woda spływała pod auto ;( Szczerze mam już dość tego samochodu kupilem go 2 miesiace temu a same problemy :/

#4 OFFLINE   kris_k.i

kris_k.i
  • 300 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 22 lipca 2008 - 22:46

kolego ja jak kupiłem ome na zewnętrzenej stronie szyby dachu miałem ostro zasmarowane silikonem, zerwałem to i mi ciekło po obu stronach....oczyściłem do sucha i naprawdę cieniutka przezroczystą warstewką silikonu pociągnełem tak by go prawie nie było widać ale żeby uszczelnił..... w każdym razie u mnie napewno jest nieszczelność pomiędzy rantem szyby dachu (tą taką obwódka) a szybą .... trzeba by to rozkręcić i potraktować silikonem od wewnątrz( między obwódką a szybą) mi na razie nie cieknie od ponad pół roku lecz sądzę że zacznie i rozkręcenie szybra mnie nie ominie

#5 OFFLINE   lefuu

lefuu

Zadawanie dziwnych pytań

• 200 postów

Napisany 23 lipca 2008 - 14:15

Panowie. Sprobowałem jeszcze raz przeczyścić rynienki. I tak nie mając kompresora postanowiłem wcisnąć w rynienke kabel twardy antenowy :p o grubośći jakieś 4- 5mm. Przeszedł przez całą długość i kilka razy nim dociskałem do wyraźnego oporu po wyciągnieciu go z rynienki okazało sie że na jego końcu jest błoto :| tak więc przypuszczam zę może faktycznie były zatkane i nie przepuszczały wody. Ale moje drugie pytanie, czym innym dokladniej to wyczyścić można by tam napsikać WD-40 ?, i którędy wychodzą te rynienki pod spodem auta patrzyłem ale nie moge nigdzie znaleść odpływu.

#6 OFFLINE   lefuu

lefuu

Zadawanie dziwnych pytań

• 200 postów

Napisany 23 lipca 2008 - 14:22

P.s. a właśnie to ile jest w sumie tych kanalików 2 - czy 4 z tyłu też są ? jedni piszą że 2 drudzy że w każdym rogu.

#7 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 lipca 2008 - 14:57

czym innym dokladniej to wyczyścić można by tam napsikać WD-40 ?,

Zapomnij o WD40. To zly pomysl, pozniej sie tam rdza zrobi.

Przeplukaj porzadnie pozniej jeszcze sproboj tym kablem i bedzie git.

#8 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 23 lipca 2008 - 15:35

P.s. a właśnie to ile jest w sumie tych kanalików 2 - czy 4 z tyłu też są ? jedni piszą że 2 drudzy że w każdym rogu.

w sedanie jest w kazdym rogu.

#9 OFFLINE   lefuu

lefuu

Zadawanie dziwnych pytań

• 200 postów

Napisany 23 lipca 2008 - 16:23

A jak sie dostać do tych co są z tyłu bo piszesz że są w każdym rogu ?

#10 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 23 lipca 2008 - 16:26

A jak sie dostać do tych co są z tyłu bo piszesz że są w każdym rogu ?

zdejmij podsufitke to zobaczysz moge ci zdjecie ewentualnie zrobic jak to wyglada ale nie dzis.

#11 OFFLINE   lefuu

lefuu

Zadawanie dziwnych pytań

• 200 postów

Napisany 23 lipca 2008 - 16:38

Podniosłem teraz szyberdach do Góry patrzyłem tam w rogi ale tam nie ma nigdzie takich rynieniek jak z przodu :/ mimo dokładnych oględzin

#12 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 26 lipca 2008 - 21:53

No to właśnie się dowiedziałem że są jakieś odpływy od szybra :mad:
To ja się podepnę bo mam podobnie tylko że z prawej strony - 10 opadów deszczu i sucho, częste mycie z ciśnieniem i bez i też sucho - a przy 11 opadzie deszczu z prawej strony przy szyberdachu mokro - to też mogę mieć zatkane te odpływy - wrzuci ktoś jaką fote może gdzie tego szukać (wiem że w rogach, ale znając mnie to i tak nie znajdę) :mad:

#13 OFFLINE   lefuu

lefuu

Zadawanie dziwnych pytań

• 200 postów

Napisany 27 lipca 2008 - 14:41

THIN w przednich rogach prawym i lewym w samych kontach jak odsuniesz oczywiście szyberdach są dziury średnicy okolo 8mm. To są właśnie te odpływy weź jakiegoś kabla albo coś podonego i wciskaj w nie aż do wyraźnego oporu. Potem weź jakiegoś wężyka nalej w jeden i w drugi wody - jak scieknie pod auto tzn że jest ok.

#14 OFFLINE   lefuu

lefuu

Zadawanie dziwnych pytań

• 200 postów

Napisany 04 sierpnia 2008 - 19:13

Panowie. Powiem krótko - jesteście fachowcami na tym forum, robicie omegi tylko tym sie specjalizujecie więc pomóżcie mi bo sprzedam to auto w kur... . Problem z szyberdachem dalej nie rozwiazany kanaliki są napewno przeczyszone bo woda przez nie przelatuje. Dzisiaj przed chwila stala pod praca padało dosłownie 15 min. Wsiadam w auto ja do jazdy a tu mi sie na łeb leje przez ten piepszony szyberdach. Co mam zrobić bo nikt mi nie potrafi doradzić co jest. Po pełnym odsunięciu szyberdachu do tyłu patrząc na szyber z góry od strony kierowcy uszczelka w lewym rogu ta która jest obramówką podsufitki jest zamoknięta i sądze że tamtędy przecieka woda tylko co mam zrobić kupić 2 tubki super glue i zakleić w kur... ten szyber dach czy co Pomóżcie bo mnie cholera trafi z tym samochodem co zrobie jedno to sie spier... drugie i tak w koło macieju. Fiesta która miałem za 2 tys zł rok temu nie miała tyle problemów co omega.

#15 OFFLINE   kris_k.i

kris_k.i
  • 300 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL

Napisany 04 sierpnia 2008 - 19:42

kolego szyba dachu jest przytwierdzona przez obramówkę......patrząc od zewnątrz samochodu na szyberdach będziesz ją widział, niewiem jak to jest czy tam pomiędzy szybą a obramówką jest uszczelka bo nie rozbierałem tego ale tam mi właśnie podciekało i tak jak już wyżej pisałem poskutkował silikon, udało mi sie to zrobić bez rozbierania i nie widać silikonu.......pociągnij silikonem od zewnątrz, rozetrzyj nawet palcem......tak zrobiłem i przecieku nie ma a leciało mi po obu stronach w przednich rogach...zalewało podsufitkę

#16 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów

Napisany 05 sierpnia 2008 - 01:24

Lub spróbować wymienić uszczelki szyberdachu - to musi poskutkować mimo że operacja droższa

#17 OFFLINE   lefuu

lefuu

Zadawanie dziwnych pytań

• 200 postów

Napisany 05 sierpnia 2008 - 20:30

No ja wlasnie nie chce kombinować z wydzieraniem szyberdachu itp nie ma jakiegoś dobrego kleju rzadkiego ale coś na bazie silikonu bo silikon wiadomo nie klei potrzyma chwile i zejdzie w cholere :/

#18 OFFLINE   lefuu

lefuu

Zadawanie dziwnych pytań

• 200 postów

Napisany 05 sierpnia 2008 - 22:07

P.s. kolega wyżej ma racje spierdziela woda między uszczelką na szybie a szyba. Sądzicie ze do zaklejenia tego to bedzie dobre http://www.k2.com.pl...id=75&Itemid=54

#19 OFFLINE   lefuu

lefuu

Zadawanie dziwnych pytań

• 200 postów

Napisany 08 sierpnia 2008 - 16:11

Thin chciałem Ci podziękować za wszelką pomoc tobie jedynemu bo nikt inny najwyraźniej nie ma pojęcia na temat szyberdachu. Zakleiłem wg Twoich porad - faktycznie tamtędy spiepszała woda do środka. Elegancko obkleiłem dookoła silikonem Technicqoll - podobno najlepszy do tego typu rzeczy. Czekam na deszcz trzymam kciuki że bedzie ok. Dzieki jeszcze raz i pozdrawiam

#20 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów

Napisany 09 sierpnia 2008 - 01:48

Mi to nie masz za co dziękować :) Ja sam się borykam z tym problemem, ale jak u ciebie poskutkuje a u mnie kanaliki będą drożne to łapie twój patent :mrgreen: A jak by deszczu nie było to wąż ogrodowy w rękę i lejemy z 10 minut i się sprawdzi :)

pozdrawiam :piwo: