Witam jako nowy na forum.
Aktualnie latam Fordem Mondeo MKII potocznie zwanym klekotem ale coraz częściej nachodzi mnie ochota na zamianę tego auta na Omcię C najlepiej z dieslem. W związku z tym postanowiłem zadać pytanie forumowiczom, którzy wcześniej dosiadali Forda o porównanie obu modeli, jakie mają plusy i minusy oba auta. Pokonuję rocznie ok 50 000km, póki co Mondeo daje radę (2 razy padło ładowanie) bez większych komplikacji. Na bieżąco wymieniam oleje i filtry i kulam się bezawaryjnie. To co mi się nie podoba w Mondeo to jego serducho. Jest w miarę ekonomiczny bo spala od 6-7 literków ropy ale niestety nie ma dołu! ciągnie dopiero od 2000 obr/min, później dynamika jest ok. Jak klimatyzacja jest włączona do uzyskania tych 2000 rozpędzanie trwa wieczność. Druga irytująca mnie sprawa to zawieszenie i nie chodzi tu o awaryjność a o komfort podróżowania. Jest bardzo twarde, co prawda w zakrętach jest jak przyklejony do asfaltu ale czuć nim każdą nierówność drogi. Jak to jest z Omcią? Jak się prowadzi, jak jest z awaryjnością i spalaniem w porównaniu z właśnie Mondeo. Jeśli ktoś z Was jeździł wcześniej Mondeo to proszę o Wasze porównania. Ponadto mam sentyment do Opla, wcześniej 3 astry (2x jedynka w benzynie, 1x dwójka w dieslu) teraz moja luba śmiga Merivą i nie ukrywam, że ciągnie mnie do Opla.
Pozdrawiam wszystkich
Artur

Ford Mondeo MKII 1,8TD vs Opel Omega C
Rozpoczęte przez
Arti33
, 18 lip 2008, 09:43
4 odpowiedzi na ten temat
Napisany 18 lipca 2008 - 09:43
Ford Mondeo MKII 1,8TD '00 + TTI 880+Alan ML145
Opel Meriva 1,6 '04
Yamaha FJ 1200ABS '91
Opel Meriva 1,6 '04
Yamaha FJ 1200ABS '91
Napisany 18 lipca 2008 - 10:08
nie licz na to że koszty użytkowania beda podobne - niestety beda wyższe ale komfort będzie o wiele większy co rekompensuje wyższe koszty eksploatacji
Napisany 18 lipca 2008 - 10:15
Jakie koszty masz na myśli? napraw i przeglądów? bo co do zużycia paliwa to nie mam żadnych wątpliwości, że będą wyższe. A może awaryjnośc Omci jest po prostu większa? Na forum Mondeo też są skrajnie różne opinie o tym modelu.
Ford Mondeo MKII 1,8TD '00 + TTI 880+Alan ML145
Opel Meriva 1,6 '04
Yamaha FJ 1200ABS '91
Opel Meriva 1,6 '04
Yamaha FJ 1200ABS '91
Napisany 18 lipca 2008 - 10:25
głównie paliwa bo nie jest to małe auto - naprawy hmm zalezy co kupisz - ja po przejechaniu ok 40 tys od kupna (w tej chwili na blacie prawie 270 kkm) awarii (czyt. unieruchomienie auta) nie miałem jedyne co wymieniam to części które sie zużyły podczas normalnej eksploatacji a to że nie zawsze sa tanie to inna sprawa
Napisany 18 lipca 2008 - 15:22
Jakie koszty masz na myśli? napraw i przeglądów? bo co do zużycia paliwa to nie mam żadnych wątpliwości, że będą wyższe. A może awaryjnośc Omci jest po prostu większa? Na forum Mondeo też są skrajnie różne opinie o tym modelu.
Witam
Jako były użytkownik forda mondeo też MK II model z 2000 roku chętnie podzielę się z toba swoją opinią. Oczywiście miałem te autka w wersji benzynowej.
Co do zawieszenia w mondeo to masz święta rację.
A porównując spalanie mondeo 2.0 16V i omegi 2.0 16V to powiem że omega wygrywa nawet mając 200 kg więcej wagi i wiekowo moja omega jest 2 razy starsza niż moje poprzednie mondeo.
Najważniejsze w tym wszystkim jest to że są to 2 różne klasy aut.
Mondeo jest to auto klasy jak vectra.
Najważniejsze to znaleźć bardzo dobry egzemplarz omegi.
Jeśli chcesz w wersji C diesla to nawet z silnikiem 2.0 jest też dobrym autkiem.
Jeśli chodzi o koszty eksploatacji to wcale nie jest utrzymanie omegi droższe od mondeo.
Bo jako użytkownik tych aut to powiem że mondeo było droższe w utrzymaniu.
Jeśli będziesz miał więcej pytaj zapraszam na PW lub GG.
A jak chcesz się dowiedzieć na temat diesla w wersji C to napisz do ArturL on udzieli ci informacji na temat omegi z silnikiem diesla.