Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Najlepsza trasa Szczecin-Katowice

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   omegarules

omegarules
  • 712 postów

Napisany 13 lipca 2008 - 22:21

W najbliższym czasie wybieram się na śląskie wesele ;)

Może jeździł ktoś tą trasą? Orientujecie się czy A4 jest płatna? Jak lepiej jechać - z Lubina na Wrocław i dalej A4 czy od razu z Lubina nadrobić ciutkę i jechać na Legnicę i już stamtąd cały czas A4??

Od razu powiem, że wolę nadrobić 20 km, ale jechać z nieco większą prędkością i po mniejszych dziurkach :D

#2 OFFLINE   kogut

kogut

240PS 550NM -> STRAIGHT 6

• 889 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 lipca 2008 - 00:49

Na odcinku A4 Legnica - Wrocław nie ma pasa awaryjnego i jest niestety ograniczenie do 110km/h. Wrocław - Katowice prawdziwa autostrada, ograniczenie do 130km/h, szerokie pobocze. Odcinek góra Św.Anny - Katowice praktycznie non-stop 3 pasy w jedną stronę. (Uważaj na srebrne skody superb w okolicach Wrocka! Chodzą też słuchy, że drogówka nabyła kilka nowych vectr c 2,8T :oops: )

P.S.Płatny jest tylko odcinek pseudo "autostrady" Katowice - Kraków, na którym jest pełno dziur, ograniczenia prędkości, zweżenia ruchu i korki. Polecam objaz drogą krajową 44.

#3 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 14 lipca 2008 - 07:10

Grześ wal przez niemcy - dokłądasz jakieś 100 km ale jest szybciej niż po naszych - jedyny mankament to płyty od granicy z polską w kierunku wrocławia. ale tak poza tym to masz 2 godziny do przodu :)

#4 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 lipca 2008 - 07:43

Popieram przedmówcę, przez Niemcy najlepiej i najszybciej.

#5 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie

Napisany 14 lipca 2008 - 20:33

a ja jednak obsawiałbym standardowo 'trójką', ale tylko jeśli polecisz w nocy, gdyż w dzień utrudnienia czekają Cię w:
- Pyrzyce (ciasno do rondka w mieście).. można objechać skręcając zaraz za przejazdem kolejowym w prawo i lecieć cały czas za znakiem OBJAZD.. wylecisz na ostatnim rondku.
- Skwierzyna j/w, podobno można objechać, ale nie próbowałem;
- skrzyżowanie z DK2 (Świebodzin), przebudowa skrzyżowania na rondo, czas oczekiwania ok. 30-40min;
- Nowa Sól (może być ciasno, bo działają światełka na wlocie i przytrzymują ruch.. jeśli będziesz miał pecha i będą działały światła przy BP to postoisz dłuuugo) - możliwe skrócenie drogi, na światłach przy BP jedziesz prosto (nie kręcisz w prawo tak jak droga główna) i potem cały czas prosto... za ok 5-8km dojedziesz do opisanego skrzyżowania w lewo na Wrocław;
utrudnienia na wylocie z Nowej Soli (budowana jest końcówka obwodnicy, czasem wprowadzany ruch wahadłowy)

W Lubieniu możesz jechać prosto (nie kręcisz w prawo na Legnicę) DK 94 na Środę Śląską, zaraz za Środą Śl, kręcisz w prawo na DW346 i wyjaltujesz w Kątach Wrocławskich (od Środy do Kątów miejscami bardzo kręta droga).

Wskakujesz na autostradę i sypiesz.

Trasa ok, ale nocą.. w dzień naprawdę ciasno.

#6 OFFLINE   omegarules

omegarules
  • 712 postów

Napisany 15 lipca 2008 - 01:50

Wychodzi na to, że chyba jednak pojadę standardowo - chociaż Niemcy kuszą..

Za 5 minut wyjeżdżam służbowo do poznania swoim autem - płacą mi kilometrówkę - więc pojadę do Poznania, będę tam do czwartku-piątku i prosto stamtąd na Katowice - ciągle jeszcze się waham - z Lubienia na Legnicę czy Kąty Wrocławskie?

Dzięki za pomoc.

#7 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów

Napisany 15 lipca 2008 - 19:48

pojadę do Poznania, będę tam do czwartku-piątku i prosto stamtąd na Katowice

ale z Poznania to nie ma co jechać DK5 na Wrocław, ale DK11 na Bytom i potem DK79 do Katowic, ominiesz Wrocław.

#8 OFFLINE   kogut

kogut

240PS 550NM -> STRAIGHT 6

• 889 postów

Napisany 15 lipca 2008 - 20:01

ale z Poznania to nie ma co jechać DK5 na Wrocław

fakt, krajowa "piątka" odcinek Poznań - Wrocław, to trageida, wszędybylskie koleiny, brak pobocza, liczne kontrole radarowe i bardzo duże natężenie ruchu. Zdecydowanie odradzam. Aha.. jeżeli wjedziesz do wrocławia od strony północnej (z Poznania) i będziesz chciał się dostac na A4 (bielany wrocławiskie, południe wrocławia) zajmie ci to dobrą godzinę-półtora.

#9 OFFLINE   omegarules

omegarules
  • 712 postów

Napisany 16 lipca 2008 - 09:21

Czyli z Poznania zasuwać na Byton drogą nr 11 ? I dopiero później na Katowice?

#10 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów

Napisany 16 lipca 2008 - 17:08

Czyli z Poznania zasuwać na Byton drogą nr 11 ? I dopiero później na Katowice?

dokładnie tak.. w Tarnowskich Górach kręcisz w prawo na Bytom i albo przez centrum, albo przed wiaduktem w remoncie kręcisz w lewo i do Piekar, a potem cały czas prosto i jesteś na 79.. jadąc prosto znajdziesz się pod Spodkiem.

#11 OFFLINE   omegarules

omegarules
  • 712 postów

Napisany 20 lipca 2008 - 17:25

No i po podróży...

Trasa Poznań - Katowice przez Bytom drogą nr. 11 - MASAKRA.. zajęło to jedyne...5 godzin - wyjechałem z Poznania o 20.30, o 01.30 bytem na miejscu...

Dzisiaj był powrót - zdecydowałem się spróbować jazdy A4 - cud miód i orzeszki :yes_yes:

Wyjechałem o 12.00, wbiłem się na A4, śmigałem do samych Kątów Wrocławskich (prędkość przelotowa 150 km/h), później na Zieloną Górę i Gorzów.. Pod dom w Szczecinie przyjechałem o 18.00 - do tego postałem sobie trochę na parkingu przy A4 (pełna kulturka - nawet mydło w WC było ;) )

Tak więc jak ktoś wybiera się w tamte strony - polecam - przynajmniej dopóki A4 do Katowic jest darmowa :)